Wednesday, January 18, 2012

Menu Ulang Tayang(Apam Mentega)

Assalam n selamat pagi..

Erm kan dah kata kejab tenggelam kejab timbul,hehe..Camner arini semua sihat ke,dah bf ke belum tuh..Klmarin tuh igt nak juga update,tapi adeii penat n letih sungguh rasa,coz mlm sebelum tuh tido lewat,coz mnyimpan n mmbuang segala khazanah Arwah MIL doulu2,sesi clearkan lemari ler konon2 nyer..

Bentuk rama2 nih utk nana n syifa,mmg suka ajer depa makan..Kejab2 jer nana mnta lagi..Syifa lak ummi suap,xnak bagi comot..


Niat hati ptg tuh nak tidokan ank2,ngan aku2 sekali jalan,bagun2 dah kul 3,tido dari kul2,pastu baru duk pikir2 menu palah nak wat minum ptg,last2 bila belek2 nset tang draf terasa nak wat apam nih la,coz mmg sedap.Dengan sepantas nya terus bgn sukat segala bhn n peramkan,sambil tuh sukat juga tepung bagai n on kan Bm,nguli roti,Hehe..Syukur alhamdulillah dengan nikmat rezeki yg Allah kurniakan..

Versi acuan lompang pon da juga..Pastu adengan yg plg xbest tuh nak basuh mould yg di guna nih la,adeiii..

Apam nih walaupon aku wat half adunan jer,tapi mmg dapat byk,siap bagi jiran sebelah,kak mimi n simpan esbok lagi..Nana n syifa mmg suka mkn,wangi jerk bau gula hangus,ditambah lak ngan mentega,mmg bestlah,tapi utk kali nih walaupon aku letak 1cawan gula jer,hubby komplen manis,b4 nih aku letak 3/4cawan gula jer,utk 2nd time aku wat..Adeii terlupa lak..Kiranya nih kali ke3 la aku wat apam ni..
Kalo nak tgk resepi asal leh tgk disini eks..
tima kasih wat semua yg sudi berkongsi resepi ni ya..

Apam Mentega


  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 1 cawan gula pasir(Nx time aku nk ltak 3/4cawan jer)
  • 1 cawan air
  • 125 gm mentega

  • (B)
  • 2 biji telur
  • 11/2 cawan tepung gandum ayak besama
  • 1 sudu teh soda bikarbonate
  • 200ml susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2sdb Susu pekat n Secubit baking powder aku add juga

Cara-cara

  1. Cara membuat gula hangus: masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. Perap selama 1/2 jam.
  6. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. Selamat Mencuba.......
Aku men blend ajer susu n telur,pastu masukkan air gula hangus n semua bahan,biasalah kan cara org malas..

9 comments:

  1. ct...kak mas pun dah banyak kali buat apam mentega ni....
    sedapppp kan...

    ReplyDelete
  2. bila dah diulang tayang sure...sedapppp

    ReplyDelete
  3. salam ct...rajinnya dia buat apam kecik2 comel tu....apam ni mmg best kan..makan tiap2 hari pun xpe...hihiihi

    ReplyDelete
  4. menu yg sedap mesti la ada ulang tayang kan.. tun pun byk kali buat apam mentega. siap frozen lagi sbb senang nk makan..
    acuan butterfly sgt comel! dh lama x menambah toys baru.. gatal dh tangan ni rasanya. hihi

    ReplyDelete
  5. Assalam ct,
    cantik apam mentega ct ni..akak masih belum cuba lagi apam mentega ni...boleh masuk list lah kan kalu dah buat banyk kali tu..

    terimaksih sudi cuba recipe pilaf tomato kat bawah tu ya..heheh tak apalah belum pernah tengok muka akak,
    tengok cupcake tu ingat akak dah ler..wakaka..harap kena dgn selera ya ct..

    ReplyDelete
  6. Cecomel je apam ni CT...antola kat akak sikit...teringin lak nak makan apam2 cam gini...apa2 pun amik resepi dululah...:)

    ReplyDelete
  7. As'salam CT cayangg

    wah..kalau dah buat lagi bermakna memang sedaplah kan. K.ct tak pernah cuba lagi. Ingat nak buat jugalah apam mentega ni. Tapi tunggu dulu..bederet2 hari2 buat apam jer memanjang..kang badan naik dipam2..tak mahuuuu..hehehe

    kalau k.ct ni jarang nak akan tengahari CT, sebab bila dah makan mata berat macam ada batu lesung jer rasa, mulalah nak cari bantal..haha. last2 lepas solat zohor memang hanyut terus lah jawabnya..hehehe

    ReplyDelete
  8. Mak ai rajin sungguh le. hehehe kalau le kita berjiran kan best

    ReplyDelete
  9. kita dah lama betul tak masak apam ni...mesin guna blend senang ye ct..elok jugak jadiknya...nak cuba la guna blend..kita malas betul nak guna mixer...hihihi

    ReplyDelete