Menu minum ptg kami arini apam mentega gula hangus yg mmg sedap n lembut..Patutlah tun Telani puji melambung,mmg berbaloi2 wat ptg nih,hubby mkn 5biji yg lebiu2 nih,blk kja xsat,aku dah siap hidangkan apam nih,hihi..
Mula2 tuh igt nak wat apam yg mcm kak Rosaliza tayang,xpon yg yana tuh,tapi bila baca komen tun kat n3 yana dia suka yg resepi kak sofea nih,so aku pon tanpa pikir2 lagi,terus wat jer resepi kak sofea nih..Mmg xrugi sbb sedap..Esk pagi cadang nak wat lagi utk bawa blk sbgai buah tangan selain kek..
Tima kasih byk utk tun yg promote baik punyer,kak sofea cayang n juga kak liza ya,sy letak resepi disini pula ya,utk rujukan akan datang..
Merasmikan mould lebiu yg baru di beli,Adoyaiiii org len dah berkurun da mould nih,aku jer ygbaru beli..Nak wat camner baru jumpa,hihi..Xperlah kan aku nih ketinggalan cikit,org len dah pon guna mould2 yg canggih2..
Terus terang ckp apam nih mmg sedap,lembut sgt..Kira mmg berpuas hatilah..
Apam Mentega
Sumber: Kak Sofea@after6am, kakfiza@myr
Sumber Resepi:-Tun Telani
Bahan-bahan ( +-50 biji )
- (A) Bahan2 utk gula hangus:-
- 11/2 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 250 gm mentega
- (B)
- 3/4 cawan gula castor(Aku xletak dah)
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum ayak besama
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 1 tin susu cair(Aku ltk 200ml utk half adunan)
- 1 sudu teh esen vanila
- 2sdb Susu pekat aku add
Cara-cara
- Cara membuat gula hangus: masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
- Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
- Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
- Perap selama 1/2 jam.
- Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
- Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
- Selamat Mencuba.......
*Versi malas n nak cepat ajer,syifa dah nangis,aku blend semua bhn B kecuali tepung hingga sebati,lepas tuh baru lak aku msukkan bhn A n tepung, blend lagi..Sng cite,Haha..Pastu aku perap 1jam,(Yerla sementar duk layan dak berdua dulu)..
12 comments:
kak Ct cayang~~ x sia2 tun promote baikk punya apam nih.. hihi.. mmg sedap sgt kan.. tun dh buat 5 kali apam ni! haha... pastu wat 2 adunan terus tau, tamak x? frozen kan separuh. pastu bila2 rasa nk mkn, tun amik 2 bijik, defrost n kukus kejap.. (patut laa makin gemok kan, seminggu tu tiap2 hari tun mkn nih.. haha)
apam resepi kak sofea ni memang terbaik dan sedap..akak pun dah buat. cantik tgk apam ct yg comel lap u lap me tu..haha tapaula skit wat minum ptng ni..hehe
assalam CT, ish ramai tul yg buat apam ni,mmg nmpk sangat sedap tuh.kaklina jerr tak terbuat lagik..bukan takut mama ngan abah jer tukang mkn anak2 tgk jer
cantiknya bekas apam tu..lagi la suka nak makan apam yang sedap ni kan..
ct payung oi..ni buat byk2 ni hang mau bagi makan kat sapa?..huuiihh..budak kecik dua oghang tu tak larat makan dah haih..coba hang hantaq kat nismilan ni barang 20 ketui..haha
wah! kak ct pon dh cuba resepi ni...nani pon belum try lagi...tengok kak tun duk puji melambung2 tu memang teringin betol nak buat..
hmmmm mcm dah buat :D
Alah mama pun blm beli acuan love nih CT...
Byk tuh CT buat mama mintak sikit ah..hehehe balik dulu nak check dh pernah buat ke blm hehehe
Assalamualaikum ct...
akak x perna lg buat apam mentega nie.. nampak sedap.. cantik plak tu.. geram tgk yg bentuk love tu tau
lg cantik apam dia hehee..Yana dh bt skali apam ni..mmg sedap..gebu sgt..ct beli kat ne mould lebiu tu..yana dh lama mencari..dh berkenan sgt..siap cari kat Alor setar g xjmpa jgk hehee
Assalam CT, cantik apam gula hangus ni, amani pun mkn juga apam ni. cantyik mould lap u tu CT
Salam CT,
Memang cantikla apam ni, teringin juga nak mencuba
wahhhhhhhhhhh
tak pakai telur..
nak try..
thanks zaliedana...
selamat tahun baru hijrah 1433
Post a Comment