Tuesday, June 5, 2012

Apam Pisang Coklat Urai

Assalamualaikum..

Selamat petang n salam rinduuuuu buat semua....
Lama xmuncul,rini baru lah muncul semula,huhu..Xperlah kan dari tenggelam n xmuncul2 kan..
Dah siap ke hidangan utk minum ptg rini..Aku menu utk minum ptg rini xwat pe,coz klmarin jiran sebelah da bagi pasembur,pastu lak samosa pon da lagi,jab2 nati panaskan jer kuah pasembur n goreng semula samosa yg dlm peti ais tuh,haha dasar pemalas ke jimat eks,hehe..yerla xbaik membazirkan..

Kalo kat umah tuh ada pisang yg ranum n xtau nak wat apa2,leh la try rsp apam pisang nih,gerenti xmenyesal wokey..Akceli aku wat mggu lpas g apam nih,pastu weekend baru nih family hubby,kakak,adik n sepupu2 dia da mai umh,kiranyer 4 family lah wokey,pastu bila aku tnya pendapat hubby nak msk pe utk family dia yg nak mai tuh,leh dia bagi idea suh wat lagi apam nih,hehe..Dia ckp dia suka,sedap  jer dia kata,hehe..
Aku pon wat ler apam nih utk kali yg ke2..kak ipar pon kata sedap..yer mmg terus terang ckp apam nih mmg sedap,rasa lembut jer,yerla sbb da penggunaan ovalet tuh kan..Pas2 ni aku rasa kompom hubby akn suh wat lagi n lagi apam nih,hehe..

Resepi aku amik dari kak azlita aziz yg skng nih da di mekah menunaikan umrah,moga byk pahala yg beliau dpt dngn perkongsian resepi nih,resepi asal dari bonda kak ita sendri,tapi kak ita da add coklat rice n ovalet..Tq sesangat utk kak ita n bonda beliau..

Yg versi rama2 n bear nih utk ank2 dara ummi ler,heehe..Suka nana mkn apam air tangan ummi nih..

APAM PISANG COKLAT URAI


Sumber Resepi :- Kak Azlita


Bahan2:-
5 biji pisang emas ~ kalau pisang besar dlm 3 biji
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh esen pisang
secubit garam
70 ml minyak masak
1/2 cawan gula perang
2 biji telur ~ gred A
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh ovelate
3 sudu besar coklat urai



Cara2:-
Panaskan kukusan
Balut tutup kukus dengan kain
Sediakan acuan kecil atau loyang
Oleskan acuan atau loyang dengan sedikit minyak masak


Lenyek pisang hingga halus, kemudian tambahkan esen pisang dan soda bikarbonat ~ ketepikan
Dalam bekas lain satukan tepung gandum, garam dan baking powder.
Kemudian ayak ~ ketepikan
Dalam bekas lain, pukul telur, ovelate, gula perang dan minyak
Pukul adunan sehingga pekat dan berkerim
Kemudian masukkan adunan pisang yg di lenyek tadi.
Kacau sebati
Kemudian masukkan adunan tepung dan gaul rata
Akhir sekali masukkan coklat urai, dan gaul sempurna

Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang
Kukus adunan selama 20 ~ 25 minit jika menggunakan acuan kecil dan 45 minit jika menggunakan loyang
Keluarkan apam dari acuan setelah masak.
Bolehlah di makan bersama kelapa parut yang di gaulkan dengan sedikit garam
Enak juga di makan begitu sahaja.

13 comments:

  1. Salam kak CT cayang.. mcm2 bentuk ada apam dia.. omey ^^ tun suka mkn apam pisang, lagi2 ada coklat nih.. biasa mkn gitu je, xde kelapa pun dh sedap dah..

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ct..wahhhhhh love love lagi apam kat sini...gebussssss je kejadiannya...buat minum petang ngan kopi panas sedap ni

    ReplyDelete
  3. Wah, apam pisang yang gebus mesti sedap tambah lagi ada choc rice tukan...

    ReplyDelete
  4. As'Kum Zaliedana cayangggg... waduhh lewat sampai ni.. dah pagi buta dah ni.. nampak apam coklat rice terus terjah... waduhhh akhirnya kecur tak sudah hehehhee

    ReplyDelete
  5. salam CT,akak pun lambt smpai jugak ni kalau ada lagi pagi ni nak jugak belum bekfes ni lepas subuh cantik nampak apam pisang tu mesti sedap bangat tu kan

    ReplyDelete
  6. Assalam ct,
    eh tak perasan kan entry ct ni..
    apam pisang coklat urai..akak hari tu ada juga buat kek kukus chocolate rice juga..lebih kurang gini juga..tapi recipe lain lah..memang sedap & lembut aje..ikan pari bakar harum kat bawah tu pun akak dah cuba
    time lepas nor tayang kemarin bulan 4..masih tak upload lagi..tapi guna ikan siakap aje..aduhai masih ada gambar2 yang belum upload lagi..tak apa, nanti lama2 1-2 recipe aje updated..sebab dah nampak almost the pictures dalam folder tu dah posted kat blog dah..

    ReplyDelete
  7. salam kak,lawaknya set teko....apam pisang comelnya...frst time kat blog...glad to follow u,
    visit me,
    http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  8. Salam CT,
    Apa apa yang ada pisang mesti bestkan, lauk pauk kat bawah tu pun mengancam semuanya.....

    ReplyDelete
  9. wahh penuh coklat urai yg best ni..kita salin je resepi tapi tak pernah cuba..hehehhe

    ReplyDelete
  10. Nampak gebu je apam pisang coklat urai Dana... memang apam pisang feveret kami sekeluarga!

    ReplyDelete
  11. lama kmaz xsingah dpur za ni...mcm2 ada...kmaz pun xrjin mna ngadap blog skrang ni..tngelam tmbul jgk..smga za skrga sihat hndaknya..

    ReplyDelete
  12. akak suka menu berasaskan pisang...bubuh2 coklat rice tu lagilah meriah nak makan kan..

    ReplyDelete
  13. Sedap ni... ada rasa coklat dan pisang best!

    ReplyDelete