ASSALAMUALAIKUM ...
Menu lunch last week nih,duk bertangguh nk wat sbb dun pisang xde,dah de tuh,teruslah wat,hehe..
Mmg sedap sgt,hubby n nana pon pulun mkn,syifa lak,besalah mkn gitu2 jer,huhu..InsyaALLAH pasti akn ada siaran ulngan sbb sedap..
Resepi nih terus berkenan time kak ayu post sbb dia kata hb dia siap bertambah nasi uuu bila mkn ngan ayam nih,hehe..Resepi aku salin lam nset jer,tapi rini aku copy dari umh kak diana,coz xleh lak nk copy dari umh kak ayu..huhu..
Selalunyer kita duk denga pais ikn kan,nih kira kelainan lah sbb menggunakan ayam..Sgt sedap,xtipu tauuu..ala2 rendang ayam yg dibakar lak,pastu ngan haruman dun pisang n dun kunyit ,fuuhhhhhh lagilag bertambah harum n sedap..
Tq ya utk akak ayu cayang ,kak diana n cmg juga..Jom tgk resepi kut ada yg berkenan nk try,hehe..
:: Resipi Oleh ~ Puan Aini Salim (TQ )
:: Sumber Dari ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction & Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan (TQ )& Kak Diana
Bahan²
1 ekor ayam _ dibelah dua dan dibersihkan _ ( Diana buang kulitnya dan potong kecil² )
1 helai daun kunyit _ dihiris halus
2 helai daun limau purut _ disiat
2 cawan santan ( 1 biji kelapa )
2 camca besar gula melaka atau secukup rasa
1 camca besar pes asam jawa + 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Daun pisang secukupnya
Bahan² Kisar ( Diana kisar guna Food Processor )
15 tangkai cili kering _ ( Diana bubuh 13 tangkai cili kering )
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
8 biji buah keras
1 cm lengkuas
Kunyit hidup sebesar ibu jari _ ( Diana tambah )
1 batang serai _ ( Diana bubuh 2 batang serai )
Cili padi _ ( pilihan )
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
Cara²
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu.
- Masukkan daun limau purut, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah garam dan perasa / perencah pati ayam secukupnya, masak hingga pekat dan hampir kering.
- Sediakan daun pisang, letak ayam tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit.
- Bungkus dan semat dengan lidi.
- Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190°C.
- Hidangkan panas bersama nasi.
Stok dun pisang aku yg tgh byk,amik kat kat kg weekend mgu lpas nun..Bestlah pasnih leh wat kuih2 juga,hehe..
Inilah yang sedap ni... dapat secubit waduhh best!
ReplyDeleteakak pun nak seketoiii dua ke makan ngan nasi putih sedap tuuuu
ReplyDeleteramai betul dok tayang pais skrg..mesti sedap sgt2 ni..siap nk wat menu ulang tayang lgi nih...nk cuba jgk la nanti..
ReplyDeleteyana xpnh bt sndiri lg pais nii..nk cuba lah nnt..blk kg nk amek daun pisang byk2 jgk bt stok cam ct hahaaa..
ReplyDeleteRasa tergodalah pulak dengan cerita kesedapan Dana... dengan barisan blogger masakan yang bersusun sudah mencubanya, memang kena cari daun pisang ni, memang kena cuba juga tapi tak tahu bilakan masanya yang sesuai...
ReplyDeletemcm dah lama tak nampak kak ct online. ke nani yg dah lama tak online. heheh...nani pun mcm kak yana. tak pernah buat pais sendiri. kene cuba jugak la nanti
ReplyDeletesedapnya tgk pais ayam ni Ct...akak dok sini daun pisang kena beli la sib baik ada jual yg import punya.nanti nak terai jugalah terliur dah dok tgk dari hari tu lagi..heheh
ReplyDeleteakak biase makan pais ikan, yg ni ayam pulak..boleh akak cuba 1 hr nti..
ReplyDeleteAssalam ct,
ReplyDeletetudia, pais ayam temasek sudah sampai penang ya..terimakasih lah ct sudi mencuba ya..shukur hubby & anak suka..akak pun tumpang suka..hehe
salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
ReplyDeleteHargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.