Assalamualaikum...
selamat pagiiiiii semuaaaa..n3 yg pertama dibulan julai,hihi..malas sungguh nk update blog skng nih..Merajinkan diri update pagi nih..Nak kata bz tuh xla juga,tapi malas yg lbh,sbb tuh blog xberupdate,xperlah kan,xde yg nk marah ponnn..Tima kasih wat yg sudi singgah tu ya..pagi nih aiii sajikan ngan menu dari jepun ya..
Dah 3kli dah mnggunakan rcp dri ilhamusafir nih,rsa cam xpernh letak rcp jer,padahal da letak,adoiiii lupa lak aku..kak Nimmmm aiii da letak dulu rcp nih,lupaaa daaa..NIH lagi sekali aiii letak yer wat kak nim n mmber bek zmn sek aiii yg nk try wat tuh,kat bwh ni rcp yer ya..kat sini versi wat dolu,hehe..
Tima ksih sekali lagi wat kak madihaa n ilhamusafir diatas rcp nih ya..
Bahan2 Sos
Takoyaki (boleh juga digunakan untuk Okonomiyaki)
1 cawan sos tomato
1 cawan worcestershire sos
2 cm halia ~ diparut halus
1 ulas bawang putih ~ diparut/tumbuk halus
¼ cawan gula
1 cawan worcestershire sos
2 cm halia ~ diparut halus
1 ulas bawang putih ~ diparut/tumbuk halus
¼ cawan gula
Cara2 Menyediakan Sos
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan dimasak sehingga sos menjadi agak pekat.
Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol sos (yang biasa kita letak mayonis yang senang nak picit tu)
Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol sos (yang biasa kita letak mayonis yang senang nak picit tu)
Nota dari Ilhamusafir: Untuk pengetahuan tuan tuan dan puan puan sos ni bertahan selama sebulan jika disimpan di dalam peti ais..
Bahan2 Batter Takoyaki
1 cawan tepung gandum
300 ml air (MaDiHaA tambah lagi 50 ml air)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur
Bahan2 Batter Takoyaki
1 cawan tepung gandum
300 ml air (MaDiHaA tambah lagi 50 ml air)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur
Bahan2 Isian Takoyaki
Boleh dipelbagaikan isiannya walaupun Takoyaki merujuk kepada Octopus Ball.
Boleh dipelbagaikan isiannya walaupun Takoyaki merujuk kepada Octopus Ball.
Antara bahan2 yang sesuai ialah :
Tuna/Octopus/Isi Udang/Crab fillet (MaDiHaA guna isi udang & Crab fillet)
Daun bawang ~ dipotong halus
Daun bawang ~ dipotong halus
Kubis dicincang halus2 (mcm nak buat coleslaw)
Bahan2 Taburan
Serbuk ikan bilis (MaDiHaA tak letak)
Serbuk nori (seaweed)
Katsuoboshi.. (hirisan ikan bonito nipis macam kertas )
Cara2 Memasak Takoyaki
1.
Bancuh semua bahan2 batter dengan menggunakan whisker sehingga sebati.
Tuangkan ke dalam jug plastik yang sesuai. (supaya mudah nak menuang
batter ke acuan nanti) Ketepikan sebentar.
2.
Panaskan acuan takoyaki dengan api yang sederhana. Sapukan sedikit
minyak masak dalam setiap lubang acuan. Bila acuan dah agak panas,
tuangkan batter ke setiap lubang acuan sehingga penuh.
3.
Masukkan bahan2 isian (samada isi udang/tuna/ octopus yg telah dipotong
kecil/crab stick yg dipotong kecil). Kuantiti isian tu ikut suka..
kalau letak lebih lagi sedap! Kemudian taburkan dengan hirisan daun
bawang diikuti dengan kobis yang telah dicincang (MaDiHaA suka sayur
banyak!).
4. TIPS MEMBULATKAN TAKOYAKI CARA MaDiHaA
: Bila Takoyaki dah nampak beku sikit.. bolehlah dicungkil sedikit
menggunakan 2 batang lidi satay supaya kedudukannya menjadi berubah
tempat tapi JANGAN TERBALIKKAN terus! Biar kedudukannya macam senget
sikit. Takoyaki pada masa ini akan berbentuk separa bulat dengan
keadaan berdiri. Nanti akan nampak dalam acuan ada tempat kosong lagi
so tambahkan lagi batter dalam acuan yg nampak kosong tu.. Biar beku
sekejap then cungkil lagi Takoyaki & ubah lagi kedudukan. Bentuk
Takoyaki pada masa ni akan jadi 3/4 bulat.. isi lagi bahagian
kosong dalam acuan sehingga penuh & terus pusing kedudukan Takoyaki
supaya bentuk bulat sepenuhnya berada dibahagian atas & batter yang
baru dituang tadi berada dibahagian bawah bermakna bentuk Takoyaki pada
masa ini sudah menjadi bulat sepenuhnya. Lepas beberapa minit..
pusing2kan Takoyaki yang dah berbentuk bulat sepenuhnya tu supaya
garing sekata. Semasa menunggu garing tu bolehlah ditambahkan sedikit
minyak supaya lebih mudah garing.
5.
Bila dah cukup garing. Cucuk Takoyaki & susun dalam pinggan
hidangan. Paipkan sos takoyaki & sos mayonis secukupnya. Taburkan
dengan nori halus & juga katsuoboshi. Sedia untuk dihidangkan!
best nye boleh buat sendiri, boleh letak sos & fish flakes banyak2 =). selalu beli kt jusco je. nak extra kene bayar extra =(
ReplyDeletebila baca cara nak jadikan takoyaki tu bulat, kagum sungguh akak dengan kerajinan Siti menggolek2nya... sedappppp!
ReplyDeleteSalam...aduh..sukanyer akak makan bebola tako ni... tp beli jer laaa...kalo buat, takde geng nk makan !!
ReplyDeletesedapnyaaa..dh lama xmkn tako niii sbb x p jj..dh telan air liur kita tgk niiiii hihiii ^^
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAmboi semalam tayang kat fb, hari ni tayang kat sini. Jelessss akak...
ReplyDeletesalam Ct wah bestnya selalu kak nor beli ja takoyaki ni dah ada resepi nnt akak nk try lah copy resepi boleh??
ReplyDeleteAs'kum dear mana nak cari katsuboshi tu?? suka betul makan sedap hehehe
ReplyDeleteSalam rindu CT..
ReplyDeleteCT n baby apa khabar? lama mama tak merayap jln2...
Mmg fav nie takoyaki.. lama betul tak mkn or buat... ngences betul tgk :P
akak tak pernah makan, jakun sekejap..hhehe..menarik..
ReplyDeleteala...kat mana nak cari acuan ni? teringin sangat nak buat sendiri. makan kat sana ri tu tak puas sebab mahal sgt. huhuh
ReplyDeleteTQ dear.. rajin betul makyong ni buat takoyaki... hehe...
ReplyDelete