Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Friday, August 3, 2012
Udang Seri Rampai
Assalamualaikum..
Mood tgh ok,update ari2..klo xok,ermm pakai 1 n3 pon xde smpai berminggu n berbulan,huhu...Akceli sejak berpuasa nih mmg msk ari2 jer,coz ptg bru msk kan,so ok jerlah,klo xberpuasa dulu,selalu hb kena tapau,coz pagi2 teruk morning sickness..Tapi skng nih dah 5bln++ morning sickness ke hape lagi kan,hehe..Alhamdulillah skng nih dah chat..
Wokeylah udang nih hasil intai2 skodeng dapo kak nor,pstu cri rcp udang n berkenan utk menerai udang nih,coz bhn2 semuanyer ade kat dapo..Sedap rsa udang ni,ala2 rendang yg simple gitu,sbb xde letak lengkuas n santan bagai kan..wat kering2 lak,mmg best..
Jom Intai rcp kut2 ade yg nak menerai,klo xde pon xper,leh gak wat rujukan ank2 nnti kan,huhu..B4 tuh tq bebanyak wat kak ayu,kak nor n tuan punya rcp asal yer..
UDANG SRI RAMPAI
sumber: Ucu Bakery via Kongsi Resepi
sumber : Ayu S'pore & K.Nor
Bahan:-
1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL) -(Ayu gunakan udang galah)
6-7 batang serai - dihiris nipis2-(Ayu gunakan 4 batang serai diblender)
3-5 helai daun kunyit -dihiris nipis2-(Ayu gunakan 3 helai)
3-4 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 inci kunyit hidup - dikisar
sedikit belacan/anak udang kering -dikisar-(Ayu gunakan belacan)
6-7 biji cili padi - dihiris-(Ayu gunakan 5 biji untuk diblender + 10 biji untuk dihiris)
air asam/asam keping
garam/perasa
Cara2nya :-
Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau
Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau
Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra
Masukkan garam/perasa/air asam.Tunggu sehingga mendidih( Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)Dah boleh dihidang....Senangkan masak udang sri rampai ni....
*K.Nor gaul udang dgn sedikit garam dan serbuk kunyit. Pastu goreng seketika udang sehingga warna udang bertukar kemerahan. Angkat dan toskan.(Aku pon ikut cam kak nor)
sedapp.. akk suka masak kering2 camne..:)
ReplyDeleteAssalam ct
ReplyDeletewaahhh besarrrnya udanggg!!..
akak rasa ada besar tapak tangan akak ni yang montel..sedapppnyaaa...
uwaaaa.... dia dah masak udang seri rampai pulak, kita baru je selesai ratah udang garing daun kesum yang dah lama orang lain masak....
ReplyDeleteassalam CT,menarik ni..akak baru habeskn stok udang,kalau tidak bolehlah menerai rcp ni...
ReplyDeleteNmpk sedap sangat tu..udang ni mmg peberet si kakak...
salam Ct, akak pun nk try yg ni udang dah ada tpi kena tnaya budak2 ni diaorang kadang2 tu banyak songeh jugak tapi nampak sedap lah yg ni
ReplyDeleteYana klu msk udang kna mkn sorang je laaa..en.hubby mkin teruk alergiknya dgn cik udang nii..nmpk udang ni meyelerakan betul...nnt nk cuba lah.. kita ratah sorang2 hihiii
ReplyDeleteudang goreng..sedapnya...ratah2 best nih..hehehe
ReplyDeleteNmpak sedap udang seri rampai ni ct..mujur da abis kan..klo x blh mintak utk berbuka:-)
ReplyDeleteAssalamualaikum Ct
ReplyDeletewah ada udg...kak Nur sejak puasa nie belum lagi msk udg...hehehe...kecur kak Nur tengok...nanti boleh balas dendam...nk beli udg...hahaha.
Selamat menjlnkan ibadah puasa ya Ct...dh byk buek kuih lum??