Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Friday, February 8, 2019
Puding karamel Yg Sedap Giler dan TIPS supaya puding x hanyir
Assalamualaikum dan Selamat pagi hampa..Dah kenyang bf ke tuu..Kami arini masak Nasi lemak Lauk Sambal udang n Ayam Goreng berempah ..
Lama xbuat nasi lemak ,mula la anak2 bersungut..
Tapi memang berbaloi la masak Nasi lemak arini..Anak2 pnya la pulun n berselera makan..
Tima kasih kami ucapan kat hampa yg sudi singgah ke DZ ni..Tanpa hampa2 semua kami xmampu nak terus bertahan sampai skang..Walaupon 5 taun kami private Kan DZ ni,tapi Alhamdulillah skang masih ada yg sudi singgah..
Kami salunya share kat DZ ni rcp2 yg terbaik n sedap2 yang pernah kami try n error dan kami RnD.
Wokey arini kami nak share salah 1 rcp puding karamel fav kami..
Kira menang wajib la buat puding karamel ni time bln puasa..
Suka sgt dengan rasanya yg lemak manis,lembut tuu.
Doulu2 zaman bujang2 pernah la beli puding ni kat Pasar Ramadhan..
Aduhaii sekali bila mkn rsa n bau telor tu kuat la..Terusla jadi rezeki Cik Tong..
Ermm skang ni mana la layan puding karamel beli lagi weh.Aku dah pandai buat dgn sedap,wakakkaa..
Boleh tgk video step by step kat utube channel kami utk hampa yg lbh paham..Jgn Lupa subscribe sama na..
https://youtu.be/F6hhRonYf-w
Resepi Puding Karamel
Bahan Gula Hangus:
3/4 Cawan Gula Pasir
11/4 Cawan Air
Cara cara:
Goreng gula hingga perang.
Bila gula cair dan bertukar warna, baru masukkan air.
Masak sehingga menggelegak dan gula hangus menjadi cair semula.
Tutup api dan biarkan sejuk dan disimpan dalam peti ais. Ketepikan..
Air Gula yg telah sejuk,Masukkan ke dalam bekas bekas kecil.
Bahan-Bahan Puding
1 Cawan Susu Cair
3/4 Cawan Air
1/2 Cawan Susu Pekat
3 Bbiji Telur
1/2Sudu Teh Esen Vanilla
Buang Lendir yg ada pada telur
Pukul telur tetapi jangan sampai berbuih.
Masukkan semua bahan lain.
Kacau sehingga sebati.
Tuang ke dalam bekas kecil yang telah diisi dengan air gula hangus.
Panaskan periuk pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 15 - 20 minit atau sehingga masak dengan api sederhana.
Sentiasa di lap penutup pengukus supaya permukaan karamel menjadi cantik. Atau dibalut penutup pengukus dengan tuala.
Bila masak, buka tutup pengukus dan biarkan selama 2-3 minit tanpa penutup supaya air permukaan Karamel sedikit kering.
Angkat dan sejukkan. Setelah sejuk, simpan dalam peti ais.
Sedia untuk dinikmati.
*TIPS
Buang Lendir yg terdapat dekat telur supaya tidak hanyir
Tapis telur yg telah di pukul ke dalam susu supaya teksture
puding lebih halus..
Kukus dengan api sederhana supaya cantik smooth teksture puding
Gunakan susu pekat jangan gunakan gula supaya adunan puding lebih lemak n halus teksture.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Sedapnya puding karamel. Lama sungguh tak buat ni... terliur pulak tengok di sini.
Daapnye puding karamel nih. Dah lama x mamam yg homemade..
Tq share resepi. Sy cadang nk buat jual, jd nk tahu la Puding ni tahan bpe lama dan cara penyimpanannya mcm mana.
english translation, is it to be steamed?
simple and yummy, tnx
Post a Comment