Tuesday, January 31, 2012

Ayam Vietnam..

Assalamualaikum..

Punyalah berejam nak update n3 nih,coz tenet kejab ada kjab xda,cam sekut chipsmore lak,kalo sekut chipsmore,blh gak ngap n sedap,yg nih wat tambah angin jer,adeiiii geram sungguh,sob sob..
Aku update n msuk pic cepat2 lah eh,nnti2 maybe xsmpat nk on9,sbb hubby da umah,coz mc,sakit tekak n selsema yg teruk,so sbgai isteri mithali,ai kenalah berada disisi sang suami yg kureng sihat ittew,hehe..

Oklah ayam yg sedap nih aku amik resepi dari umh kak wattie jer,kak wattie amk kat sajionline..Mmg sedap sgt2,tarak tipu wokey,rasa sebiji lak ngan kam heong yg wat aritu,bebahan pon lbh kurang jer..Cuma yg nih pedas cikit jer,coz da cili padi yg dikisar..Tq ya kak wattie..

Ayam Vietnam

Resepi:- Sajionline
Sumber Resepi:- KakWattie

Bahan-bahan:
7 ketul paha atau kepak ayam - dipotong kecil(Aku guna paha ayam yg dibuang tulang n kulit,pastu dipotong kecil)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
1 sudu besar kicap
1 biji telur
4 sudu besar tepung ubi
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-bahan Tumis:
(Ditumbuk kasar)

3 batang serai
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah

3 labu bawang besar - dibelah 8
4 tangkai daun kari

Bahan-bahan Perasa:
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap pekat

Sengaja aku wat kering sedikit..Yg kak wattie wat nmpk berkuah..

Cara Menyediakan:

1. Ayam dibersihkan kemudian diperap dengan sos tiram, gula, kicap dan telur selama dua jam sebelum digaul dengan tepung ubi.

2. Panaskan minyak dan goreng aam hingga masak. Angkat dan ketepikan.

3. Tuangkan minyak dan tinggalkan anggaran tiga sudu besar di dalam kuali kemudian masukkan bahan-bahan menumis. Kacau sehingga rata dan masukkan bahan-bahan perasa. Kacau lagi.

4. Masukkan ayam dan kacau lagi sebelum diangkat.


Menu klmarin ya..Wat juga daging goreng berlada..Arini aku wat bubur jer utk laling terchenta,coz dia kan sakit tekak..

Monday, January 30, 2012

Nasi Lemak Tumis


Assalamualaikum..

Alhamdulillah diberi kesihatan n peluang utk mengupdate lagi disini sebagai rujukan utk anak2 nanti n juga utk diri sendiri..
Update cepat2 skng nih masa amat jeleskan aku,hehe..Akceli ank2 kurang sihat sejak balik bercuti n balik dari kg nih..Nana dah ok dah,cuma syifa masih selsema skang nih..Hubby lak,dah kena sakit tekak yg teruk juga n selsema..Harap lekas2 ler sembuh..

Nasi lemak nih aku wat ari jumaat lagi,kebetulan mmg xda timun n stok bahan basah,sbb dah nak blk kg,so msk jer apa yg ada..
Sebenarnya,sebelum nih kalo aku wat nasi lemak,mmg aku akan tumis dahulu bawang merah,halia,serai,daun pandan,4sekawan,n halba dengan butter @marjerin,pastu masukkan juga sedikit gula,tahla mmg dah terbiasa msk gitu,kalo mak aku dulu2,tumis ngan mnyak msk ajer..Tpi kali nih,cuma yg bezanya tumis ngan mnyak sapi,mmg aroma lagilah wangi,ala2 nasi mnyak pula..Pastu letak pula serbuk kunyit,utk menambah seri nasi lemak nih..

Nasi aku punyalah terang kale kuningnya..Letak xla byk sgt pon serbuk kunyit ni..
Mmg dah ramai yg mncuba nasi nih,antaranya kak mas,kak nor,kak anymz,maybe ramai lagi,maaflah aku xletak link..Aku 1st time nmpk kat umh kak yati,tapi aku copy dari umh kak izah jer..Tima kasih ya kak jun n semua yg terlibat dalam menyebarkan virus resepi nasi lemak tumis ni..

NASI LEMAK TUMIS
resepi: kak Jun
sumber: Mamasya, kak Yatie, Noorsha & Kak IzahDaut

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam secukup rasa
Gula 1sdt(Aku Add)
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi(Aku letak mnyk sapi jer)


Makan nasi lemak nih ngan sambal tumis udang kecik,mmg best..

Cara-cara
Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam.
Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

Nota Dapurmamasya
Utk nasi lemak kuning ni , tambah 1 sb kunyit semasa masukkan santan dan air.

Daging Goreng Jintan.

Daging goreng jintan nih dah 2kali wat baru nk tayang kat sini..Yg 2nd time wat masa kat kg weekend bebaru nih..Mak aku n semua yg mkn cakap sedap..Hubby lak,Ofkozzz lah puji sedap,sbb tuhlah dah 2kali ulang tayang,hehe..
Tq sangat utk kak ayu,sbb share resepi yg simple n best nih..Kak ayu lak amik kat mesra.net..Kak Ayu pon dah byk kali dah wat daging nih,(uishh pepandai jerk aku nih kan,padahal baru 2kali jer kak ayu tayang daging jintan nih)hehe..InsyaAllah pas ni aku akan wat lagin lagi daging nih..


Owh ya utk jintan n lada tuh semua aku blend ajer yg biji,sbb nak terasa lbh rempah tu..Terpulang pada citarasa tekak uollsss lah eks..Daaaa..

Ingredients A:-


300g daging dipotong nipis
1 sudu teh jitan manis ditumbuk-Ayu gunakn serbuk aje(Aku guna yg biji)
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk -Ayu gunakan serbuk aje
1 sudu teh serbuk jintan putih-Ayu tambah(Aku pon letak juga)
1 sudu teh serbuk ketumbar-Ayu tambah (Aku pon ltk juga)Semua aku guna yg biji n blend guna blender kering.
sedikit kunyit
air untuk merebus daging

Ingredients B:-
3 tangkai cili api dipotong-
1 tangkai cili merah dipotong -
1 biji bawang besar dipotong bulat-
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
2 sudu minyak menumis
sedikit cuka
sedikit kicap
garam + perasa secukupnya


Method:-
Daging digaul bersama Bahan A, Rebus sehingga empuk dan air telah kering. Didalam kuali yang sama masukkan minyak, tumiskan bawang besar, cili daun sup dan daun bawang. Masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan sedikit cuka dan kicap untuk membangkitkan aroma yang cukup menyelerakan.


Menu dagingnih aku msk sama ari ngan ayam ala bali kak diana yg sedap sgt tuh,juga bilis tempoyak yg sempoi tuh..

Friday, January 27, 2012

Kuih Lompang..

Assalamualaikum n selamat pagi semua..Moga ceria2 selalu n sentiasa dibawah lindunganNya..
N3 terakhir di minggu ni rasanya..Esok insyaAllah nak blk kg...Weekend2 mmg bz ajer..Penat blk bercuti xhilang lagi..Nx week lak nak g berkelah ngan family hubby,so blk kg seksiap mggu nih..Nx week hb cuti 4ari,ermm bestnyer..

Kuih lompang nih mmg kira feberet aku jugalah..Mmg suka sgt jenis lembut2 cam org tua2 dulu wat tuh..Kira resepi nih mmg menepati citarasa akulah,lagipon tepung ubi,mmg aku xletak langsung,coz mmg nak tekture kuih yg lembut xkenyal..

So nx time kalo nk wat kuih lompang lagi,mmg nk guna resepi nih ajer,tapi tang sukatan gula putih mmg nk kurangkan,coz manis sgt bgi tekak kami suami isteri,tekak org lain xtaulah kan..Hubby pon siap kata,lompang nih mmg sedap,lembut ja,tapi manih sgt la..Erm dalam manih2 tuh,byk jugalah dia ngap,hehe..

Tq ya utk tuan resepi,juga kak izah n kak mas,sbb ai kopi dari kak mas..


Kuih Lompang
Sumber Resepi : Kak Izahdaut& Kak Mas
Resepi Asal : sweetlily01@myR
Bahan :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi(Aku xletak,coz xnak kuih yg kenyal)
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir(Nx time kena kurangkan,coz manis sgt)
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
daun pandan
kelapa parut putih + garam + daun pandan simpul - kukus kejap

Piring antik Arwah Mil..Suka sgt,cantik..Da 2 biji..

Cara membuatnya :

Satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. Masak atas api kecil hingga gula larut. Sejukkan sebentar
Satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. Gaul rata
kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. Gaul hingga sebati dan tapis adunan tadi.
Panaskan pengukus dan panaskan dulu acuan lompang yang telah disapukan minyak baru tuangkan adunan tadi ke dalam acuan lompang.
Kukus 10 minit atau hingga masak. Bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya
hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.


m

Thursday, January 26, 2012

Cheese Tart,Buah Tangan Ke KL.

Assalamualaikum n selamat ptg..

Ermm maaf lah eks,ashik duk tayang ayam ala bali jer,kalo da lagi,kompom dah basi kan..
Baru jer balik cuti2 kat kl semalam..Kali nih rasa best sgt,sbb kakak n adik hubby ngan family diorang juga family makcik hubby ikut sama..Mula tuh dua ari kami tinggal kat seri pasific hotel,pastu kat paya indah wetland lak,mmg best sgt,wat bbq bagai..Fuhh best sgt..

Tapi agak terkilan juga g kl kali nih,sbb aku tingin sgt nak jumpa ngan sorang akak tuh,tapi nak wat camner kan,dia demam,so xdelah rezeki nak berjumpa dengannya..

Ok nnti2 kita cite pasai tuh ek,skng nih kita cite pasai tart yg sodap nih,wat b4 bercuti lagi,saja bawa sebagai buah tangan utk kak ipaq tersayang,hehe saja nak bodek lah nih,ngee..Jauh tuh tart nih dari pg ke kl..
Mmg kjab sungguh licin tart nih,alhamdulillah xsia2 buat n bawa jauh2,semua suka..

Lama sgt dah beli acuan tart bentuk love nih,ni baru la merasmikan..Tapi ssh cikit nak bntuk,berbanding yg bulat biasa tuh..

Resepi kali nih kopi dari fp kak yatie damira tokey kek yg xlokek ilmu tuh..kak yati lak amik dari maklang n kata nya resepi dari kak mas..Link xda lah pula..Aku teringin nak jumap n g belejar kek dari kak yatie,sangat xkedekut ilmu orangnya..Bila2 jer aku sms tanya apa2,mmg pantas jer dia reply..Tima kasih banyak ya kak..Moga Allah juga yg mmbalas budi baik akak tuh..

B4 nih dah pernah wat tart guna resepi yg kak azita zain punya,mmg dua2 sedap n sama jer rasanya..
Malas lak aku nak letak link resepi dulu,coz tenet xbape ok rini,huhu..

Piring nih aku suka sgt,nmpak comey,b4 g bercuti,da kemas2 n wak klq segala khazanah lama2 dari lemari sekali da la piring nih,5biji n da lagi 1 piring antik 2biji,yg tuh pon cun juga,hehe..

Blueberry Cheese Tat
Sumber : kak Yati Damira

Pastry (as basis for all tart pastry)Aku wat half jer
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
500g plain flour (maklang campur skit ngan susu tepung, garam skit, esen vanila)

Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry/stroberi filling



Cara:
1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould. Tekan dalam mould dengan garpu.
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit hingga kekuningan. Keluar dan ketepikan

Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg. Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.

Nota:
Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy.
Utk decoration bubuh sikit filling atas cheese dan swirlkan dengan lidi sebelum bakar.
Selalunya I buat banyak dan simpan dalam air tight container, tahan 1 bulan.
Banyak
mana blueberry tu actually ikut citarasa masing2.Blueberry boleh diganti dengan strawberry atau kiwi filling.

Nota mklang : bila dah masuk filling, guna api bawah jer, baru nampak smooth jer chis tu, jangan lama sangat nanti chis tu berkerepot jer..
Resepi di atas dapat banyak, maklang buat setengah adunan dapat <> 40 ketui.

Friday, January 20, 2012

Ayam Ala Bali&Ikan Bilis Goreng Cili Padi Tempoyak..

Assalam semua..Erghhhhh Alhamdulillah...
Kenyang n syukur atas nikmat yg diberi..Baru pas lunch jer nih,pastu terus update cpt2,sbb jabgi mmg byk kja mnanti..Igt n3 pagi tadi last,b4 nak cuti,tapi sbb lauk nih sedap punya pasal,aku masukkan jugalah kat sini eks,hihi..

Terus terang ckp resepi ayam kak diana nih mmg sedap,nmpak kak diana post n3 nih jer,aku terus save,arini baru dpt menerai,bau harum n rasa sedap mnjilat jari,sekbek pinggan xjilat kan,hihi..Cuma gula merah aku dah xletak,coz bagi aku dah manis ngan Kicap ABC tuh,satgi takut hubby komplen lak kalo manis..Alhamdulillah mmg kena ngan selera tekak aku n hubby..

Terima kasih sejuta kali wat kak diana ya..Aku kalo nak cari resepi ayam mmg suka jenguk dapo kak diana,kak ayun kak wattie,sbb semuanya nmpk menarik n semestinya sedap..Jom semak resepi..


Ayam Ala Bali
Resepi:- Kak Diana

Bahan²
950 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
1 inci halia _ dihiris
1/2 inci lengkuas _ dihiris
2 batang serai _ dihiris menyerong
2 - 3 helai daun limau purut _ dimayang / dicarik²
Serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menggoreng


Bahan² Kisar ( Kisar menggunakan food processor )Aku guna blender kering jer.
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing² )Aku letak 3sdb yg siap blend


Bahan² A
2 tbsp ABC soy sauce
2 tbsp sos tomato Maggi
2 tbsp sos cili Maggi
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Gula merah secukup rasa _ boleh juga menggunakan gula melaka(Aku xletak dah)
Garam jika perlu


Cara²

  1. Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Panaskan minyak yang banyak.. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu kering.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain.. panaskan sedikit minyak ( boleh juga menggunakan kuali dan minyak gorengan ayam tu tadi.. tinggalkan sedikit minyak tu untuk menumis ) dan tumis bahan² kisar hingga terbit aromanya.
  4. Kemudian masukkan halia dan lengkuas.. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan serai serta daun limau purut dan tumis lagi seketika hingga wangi.
  6. Tambahkan bahan² A dan gaul rata.
  7. Setelah mendidih dan sedikit pekat.. bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.
  8. Masak seketika dan sesuaikan rasa.
  9. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.

1st time nmpak bilis nih kat umah kak izah,terus tergoda tau,pastu nmpak kak mas n cheq sue pon dah wat..Mmg berbaloi wat,sbb hubby kata sdp,yerla dia kan penggemar tempoyak..
Tq sgt utk kak anim atas resepi n kak izah sbb sebarkan virus,hehe..Sy tempek resepi kat sini lak eks..

Aku punya sambal nih nmpk kale merah,coz cili padi besa dah yillek,pastu aku guna jer cili padi siam yg pedas gila kale merah ni..Aku letak dlm 8biji jerk,tuh pon kira pedas jugalah,coz hb aku xmkn pedas sgt,yg nih pon dia dah soh seh2 hidung,kalo aku,lagi pedas,lagilah sedap..
Terus terang cakp mmg sedap lauk nih,xtipu,wokey..

IKAN BILIS GORENG CILI PADI TEMPOYAK
resepi: kak ANYMZ
Sumber Resepi :-Kak Izah
Bahan2

2 genggam ikan bilis-goreng garing dan ketepikan
25 ulas cili padi*
1 labu kecil bawang besar*
1 ulas bawang putih*
bahan2 bertanda * di kisar kasar
1 1/2 senduk makan tempoyak
minyak untuk menggoreng

Cara

Kurangkan lebihan minyak goreng ikan bilis tadi menjadi lebih kurang 1 mangkuk kecil
Tumiskan bahan2 kisar sebentar dan masukkan tempoyak.
Gaul sebati dan masukkan ikan bilis goreng
Sedia untuk di hidangkan dan jika suka bolehlah di perah sedikit limau kasturi..
*nota izah: izah sengetkan kuali selepas memasaknya, tutup api, biarkan minyak turun. Biarkan 5 minit. Kemudian cedukkan minyak keluar.



*Izah kurangkan cili padinya. Karang berdesing telinga kepedasan.

Basic Bread ,Mmg Berbaloi2..

Assalamualaikum n selamat pagi jumaat wat semua,semoga hari ini lebih baik dari hari2 sebelumnya n moga anda sentiasa dibawah Rahmat n Lindungan Nya..
Akceli roti nih menu 3ari lpas eks,so mmg dah licin lah eks..Rini baru berkesempatan nak tayang n tempek resepi..
Sebenarnya dgn pic aku yg xmemuaskan,sukar aku nak gambarkan betapa lembut n gebunya roti nih,kalo hampa xcaya,sila2 lah cuba try test eks,hehe..


Roti nih kira antara yg terbaiklah..Mmg sgt2 lembut n best sgt..Suka nyer,mmg esk lusa akan wat lagi..Tima kasih byk ya Tun,sbb promot baik pnyer..Jutaan tima kasih juga utk Puan punya resepi n mamafami..Tun Kak Ct kopipes ya..Tq..Muahhhhsss...

Roti sosej,dah xnmpak rupa lilit dah,adeii..


Basic Bread Recipe
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami Tun Telani


Bahan2:


Bahan A
  • 500g tepung roti
  • 100g gula
  • 1 sk garam
  • 30g susu tepung
  • 1 sk bread softener- optional
  • 1 sk bread improver- optional - tun x letak
  • 4 sk yis


Bahan B
  • 250ml air
  • 1 bj telur- pukul sedikit


Bahan C
  • 80g margerine


Bahan D
  • Gula kasar utk tabur- tun x letak
Versi inti kentang..Terus terang cakap,roti nih mmg lembut jer..

Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

atau

1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

* Psttt rasa2 nya nih n3 terakhir aku sebelum nak stop kejab,sbb nak g cti2 mesia..Daa sampai ketemu lagi eks..

Thursday, January 19, 2012

Pau Sambal/Burger Malaysia

Assalamualaikum n selamat pagi semua..

Erm balik2 camtuh jerla ayat intro aku kan,erm jgn lak ade yg boring eks..Adeiii nak wat camner kan,kadang tuh xda idea weh nak ngarang nih..Bkn sng weh nak ngarang ayat tau..
Kalo jerit n bertempit kat anak2 dara aku lagi senang,Wakakaka,ala2 tarzan betina test sora gitu,Yerla budak nana n syifa nih tgh mmbesar,makin ler banyak kerenah depa nih skng..Si nana jadi guru,syifa lak mmg sungguh setia mnjadi ank murid n pengikut kpda kakak kesayangannya,wahahah..Jiran2 sebelah dulu2 xpernah dgq sora ai,skng nih,mesti naik nyampah dengaq kut,muehehe..

Adeiii dah lalut ler plak dalam xda idea tuh kan,hihi..
K meh kita berbalik n berpijak di bumi yg nyata wokeh,haha..
Pau sambal nama panggilan,kadang digelar beger mesia,kadangkala dipanggei Kue pau goreng..Apa pon nmanya mmg sama jer,Kita 1malaysia kan,hehe..


Dari dulu kini n selamanya aku mmg suka sgt bege mesia nih,bulan2 posa mmg selalu juga beli,sbb suka berbuka ngan kuih2 dlu,walaupon dah tau yg beli kureng sedap,sbb suka punya pasal beli lah juga,pastu kalo mmg betoi2 xsedap,mmg knyanglah cik tong..
Kali nh try resepi Cmg lak,selalu duk wat guna resepi Kak Yani jer,alhamdulillah mmg sedap..Pastu kekonon nak bagi lah cantik n nak tiru kak ita lah wat shape gini,padahal,mmg tangan xberseni,kureng cunlah bila dah naik tuh..Adeiii xperlah kan janji sodap n licin dimakan ank buah yg skng nih duk disini sementara nak tggu result SPM..
Tq ya utk CMG atas resepi nih,sy tempek disini pula utk rujukan mendatang..

Sumber Resepi:-Cmg
BAHAN-BAHANNYA :-)

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar gula kastor
2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar lemak sayur atau shortening
1/4 camca teh garam
1 camca teh yeast
100 ml air suam

BAHAN LAIN :-)
Sambal tumis ikan bilis secukupnya
Hirisan timun secukupnya
Hirisan Telur Rebus Aku add

Halus2 jerk ikn bilis nih,Yg besar cikit pon da juga hubby beli,tapi sbb nak wat pau nih kecik2,so aku guna ikan bilis jenis halus jerla..Mmg rangup sungguh ikn bilis ni..


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh yeast dengan air suam dan 1/2 camca teh gula kastor (guna gula dalam resipi ini), bancuh rata dan biar ia berbuih. Sementara itu, satu kan tepung, baki gula kastor, garam, lemak sayur dan susu tepung. Gaul hingga rata. Tuang bancuhan yeast tadi dan gaul hingga rata. Jika kurang air tambah sedikit lagi, dan gaul lagi hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan dan mangkuk adunan.
  2. Bagi kenapa 10 bahagian sama besar, bulat2kan dan tekan sedikit, susun dalam loyang yang telah di tabur dengan tepung. Jarakan antara satu sama lain, dab perap 40 - 45 minit atau hingga saiznya berganda.
  3. Goreng terendam dalam minyak panas berusuhu sederhana. Masak hingg kuning keemasan pada semua bahagian. Angkat dan toskan, buat hingga siap. Sejukkan.
  4. Ambil satu pau tadi, belah dua tapi jangan putus, sapu dengan sambal tumis ikan bilis dan susun timun dalam dia, mat letak 2 hirisan nipis timun. Boleh dihidngkan untuk minum petang atau sarapan juga..

Wednesday, January 18, 2012

Menu Ulang Tayang(Apam Mentega)

Assalam n selamat pagi..

Erm kan dah kata kejab tenggelam kejab timbul,hehe..Camner arini semua sihat ke,dah bf ke belum tuh..Klmarin tuh igt nak juga update,tapi adeii penat n letih sungguh rasa,coz mlm sebelum tuh tido lewat,coz mnyimpan n mmbuang segala khazanah Arwah MIL doulu2,sesi clearkan lemari ler konon2 nyer..

Bentuk rama2 nih utk nana n syifa,mmg suka ajer depa makan..Kejab2 jer nana mnta lagi..Syifa lak ummi suap,xnak bagi comot..


Niat hati ptg tuh nak tidokan ank2,ngan aku2 sekali jalan,bagun2 dah kul 3,tido dari kul2,pastu baru duk pikir2 menu palah nak wat minum ptg,last2 bila belek2 nset tang draf terasa nak wat apam nih la,coz mmg sedap.Dengan sepantas nya terus bgn sukat segala bhn n peramkan,sambil tuh sukat juga tepung bagai n on kan Bm,nguli roti,Hehe..Syukur alhamdulillah dengan nikmat rezeki yg Allah kurniakan..

Versi acuan lompang pon da juga..Pastu adengan yg plg xbest tuh nak basuh mould yg di guna nih la,adeiii..

Apam nih walaupon aku wat half adunan jer,tapi mmg dapat byk,siap bagi jiran sebelah,kak mimi n simpan esbok lagi..Nana n syifa mmg suka mkn,wangi jerk bau gula hangus,ditambah lak ngan mentega,mmg bestlah,tapi utk kali nih walaupon aku letak 1cawan gula jer,hubby komplen manis,b4 nih aku letak 3/4cawan gula jer,utk 2nd time aku wat..Adeii terlupa lak..Kiranya nih kali ke3 la aku wat apam ni..
Kalo nak tgk resepi asal leh tgk disini eks..
tima kasih wat semua yg sudi berkongsi resepi ni ya..

Apam Mentega


  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 1 cawan gula pasir(Nx time aku nk ltak 3/4cawan jer)
  • 1 cawan air
  • 125 gm mentega

  • (B)
  • 2 biji telur
  • 11/2 cawan tepung gandum ayak besama
  • 1 sudu teh soda bikarbonate
  • 200ml susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2sdb Susu pekat n Secubit baking powder aku add juga

Cara-cara

  1. Cara membuat gula hangus: masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. Perap selama 1/2 jam.
  6. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. Selamat Mencuba.......
Aku men blend ajer susu n telur,pastu masukkan air gula hangus n semua bahan,biasalah kan cara org malas..

Monday, January 16, 2012

Pilaf Tomato & Daging Masak Bamia

Assalam n selamat ptg..
Dah ptg2 baru nak terhegeh2 nak masuk menu lunch ni..Akceli nih menu lunch last week lagi..Hehe baru nak update..Biasalah aku skng nih ngapdet blog kalo rajin,tenggelam timbul,jgn tenggelam xtimbul2 sudah kan,hehe..


Nasi pilaf tomato nih kiranya nasi tomato biasa lah juga,cuma xla masam cam nasi tomato biasa tuh kan,tapi aku add juga tomato biji yg dicincang,hehe..Gajus lak aku malas sungguh nak goreng,tambah lak nak cepat aritu,kebetulan aritu mmg syifa merap ya Rabbi,adeiii lah anak omak..
Erm janji sedap dah la kan,hiasan2 belakang kira kalo nk cepat nih,nak hias lagi ke kalo ank dah duk melalak kan..

Resepi aku copy dari akak yg xpernah lagi tgk muka tuh,ashik tgk pic cup cake jer,kalo ank2 dia pernah la tgk,fuhh mmg hansome ank bujang dia..Siapa lagi kalo bkn akak ayu singapore kan,tq kak n penyumbang resepi..Sy tempek disini lak ya..

Pilaf Tomato
Sources:-From Mumtaj Begum Omar
@Asmah Laili Mintak Ampun sedapnya
Bahan:-
1kg beras basmath, cuci bersih rendam selama 10-15 minit dan tos airnya
air mengikut paras beras dan lebihkan 1 cawan lagi
5cm kayu manis
5 biji buah pelaga-(Ayu gunakan 4 biji aje)
2 helai daun bay-(Ayu gunakan 1 helai aje)
1 biji bawang besar dihirs halus
1 sudu makan pes halia dan pes bawang putih
2 biji lada merah, dibelah jangan putus
3 sudu makan pes tomato
1/2 cawan daun pudina(Xletak)
1/4 cawan susu sejat-(sorry just edited)
garam secukupnya + secubit serbuk perasa-(Ayu tambah)
secukup minyak atau ghee untuk menumis
sedikit kacang gajus goreng(Aku xletak pon)
Aku add tomato cincang 1/2biji

Cara:-
Tuang kedalam periuk nasi letrik, air, susu sejat dan garam. Ketepikan

Panaskan sedikit minyak atau ghee didalam kuali dan tumis kayu manis, pelaga dan daun bay sehingga meletup-letup dan wangi. Masukkan hirisan bawang dan lada merah. Tumis lagi sehingga bawang lembut dan wangi. Masukkan pes halia/bawang utih dan tumis selama 5 minit lagi, sehingga keharumannya dapat dihidu. Barulah dimasukkan pes tomato dan daun pudina.Biarkan sehingga keluar minyak.Matikan api.

Tuangkan semua rempah yang panas, kedalam periuk nasi letrik. Kacau sekali sahaja. Tutup periuk dan biarkan sehinga mendidih. Seterusnya buka tutup periuk, tuang semua bras yang telah dicuci dan toskan. Kacau sekali sahaja, tabur diatasnya kacang gajus goreng, gemburkan nasi dengan garpu sehingga kembang dan bergaul rata dengan gajus. Tutup periuk nasi.

Gandingan nasi kat atas,aku watlah daging bamia resepi akak cantik manis,putih melepak kak dayang,mmg sedap n kena ngan selera kami,tq ya kak dayang atas resepi nih,moga terus berkongsi resepi2 yg mantap lagi ya kak..Resepi2 dari kak dayang,mmg sedap2 sungguh..

Resepi Daging Masak Bamia..

Sumber Resepi:- Kak Dayang Jack Fb

Bahan-bahan :
500 g daging (dihiris nipis2 dan dibersihkan)
100 ml susu cair (kalau tak ada, boleh guna santan) - boleh adjust sendiri sukatannya
air secukupnya
1 sudu makan rata serbuk ketumbar
1 sudu makan rata serbuk jintan putih
1/2 sudu makan rata serbuk jintan manis
1/2 sudu makan serbuk kunyit
2 sudu makan serbuk kari daging
2-3 sudu besar cili kisar
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 labu bawang besar (dipotong 4)
2 biji tomato (dibelah 4) - optional
bendi secukupnya - optional
4 sudu besar sos tomato
garam dan sedikit gula

Bahan-bahan kisar:
1 labu bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia

Cara-cara :
-Gaulkan daging dgn bahan2 kisar dan perapkan selama 30 minit. Kesemua serbuk rempah dan cili kisar disatukan di dlm satu bekas dan dibancuh dgn sedikit air utk dijadikan pes.
-Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali/periuk. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih hingga wangi. Kemudian tumiskan bawang besar hingga sedikit layu. Barulah dimasukkan pes rempah tadi dan juga sos tomato. Kacau dan biarkan ia pecah minyak.
-Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga daging empuk. Kemudian masukkan, susu cair, garam dan sedikit gula. Masak lagi hingga kuah kelihatan pekat.
-Akhir sekali, barulah dimasukkan bendi dan tomato jika suka. Setelah bendi masak, tutupkan api.
-Hidangkan bersama nasi putih, nasi beriani, nasi minyak dsb.

Goreng juga ayam goreng berempah sebagai pelengkap,pastu mkn ngan timun jer,lupa nak snap.

p/s Update n3 n publish cepat2,tenet kejab da,kejab xda lak rini..Nih nak kna cll komplen lagilah ni telekom ni..Adeiii geram sungguh..

Friday, January 13, 2012

Talam Roti Lapis Coklat &Strawberry

Assalamualaikum..

Selamat pagi jumaat n salam sejahtera semua..Dah jumaat lagi kan,terasa semakin cepat masa berlalu sekarang nih..

2,3 arini ni tenet lembab n mood nak update pon lembab n lemau jer,pastu klmarin tuh mmg bz sgt2,fb pon mmg aku xon9,lappy pon xsmpat nak buka,hehe..Bz agt lah tu kan..

Talam nih aku wat ari selasa lagi nih,sengaja wat perasa stoberi sama,leh rasa 2,2 perasa kan,bagi aku,ok jer perasa pa pon,mmg sedap n lembut jer..Walaupon gitu,bagi tekak aku,aku lbh suka mkn lapisan yg putih tuh,sbb lbh terasa lemak2 roti n santan tu,pastu utk gula lak kuantiti mmg aku xtambah dah,tapi kalo jnis yg suka manis,leh la tambah lagi ya..

Tima kasih banyak utk K1 kerana sudi berkongsi resepi n juga kak izah ya,sbb aku copy dari kak izah jer resepi nih..Kak Nieza punya talam punya cun gilos,wat lam S/M ,yg aku nih xbape cun,sbb klrkan time suam2 g n agak lembik sbb xletak tpng ubi,Aku mmg suka talam yg jns lembik lembut2 nih,kalo kenyal kureng cikit..



TALAM ROTI LAPIS COKLAT
resepi : kak Wan
sumber: kak Yatie, kak Anim , kak Ayu,
Kak Izah n Kak Nieza


Bahan-Bahan
4 keping roti sandwich - buang tepi, siat kecil + rendam dgn 100 ml air
50 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
200 ml santan KARA
100 ml air
60 gm tepung beras
20 gm tepung sagu/tpng ubi(Aku xletak,sbb suka jnis yg lmbut lembik)
1 sudu teh coklat emulco(Aku add stoberi emalco sama)


Acuan Lompang (10-12 biji)



Pic talam yg kelabu asap..

Cara-cara :

Masukkan roti yang direndam ke dalam pengisar. Ketepikan.
Satukan air, santan, gula dan garam, masak hingga gula larut. Biarkan suam. Masukkan tepung beras dan tepung sagu, gaul rata.
Tuang campuran tadi ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang di rendam hingga halus.(Aku lak versi malas n nak cepat,campur semua,blend smp halus n sebati)
Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna asal dan satu lagi di campur dengan coklat emulco.
Tuang warna asal, kukus selama 5 minit dalam pengukus yang di panaskan terlebih dahulu.
Tanpa mengangkat dari pengukus, tuang adunan coklat ke atas lapisan bawah tadi. Lap tutup pengukus dan kukus selama 10 - 15 minit dengan api sederhana hingga masak

Tuesday, January 10, 2012

Butter Prawn Ku Xjadi..

Butter prawn yg serdaknya xbape nak jadi,adeii,nih nak salah sapa eks,time aku tgh tuang telur sambil kcau2 ngan chopstick nih syifa tengah nangis sbb berebut menan ngan nana,pastu nana tolak si syifa nih,adeiii,aku men kacau cepat 2,terus ttp api n tapis jer,mmg xpuas hati sungguh ngn rupa B/P aku nih..Adoyaiii anak omak..Time2 nih lah nak berebut menan bagai,rini depa bgn awai lak,selalunya mmg kul10 keatas baru bgn..

Tapi walaupon rupamu xmenawan,rasa tuh mmg walla,sedap sih,heaven la time ratah,pastu kolestrol kalo check mmg mncanak naik,ngee..

Kalo nak tgk rupa serdak telur yg menawan,sila2 lah ke dapo kak nor n kak izah eks..
Tq utk semua diatas resepi nih ya..

BUTTER PRAWN
resepi: Nita
di edit n tips : kak Nor @ SGN67
Sumber resepi:-Kak Izahdaut

Bahan2:

12 ekor udang saiz besar(Aku letak 10ekor)
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ Aku K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Serbuk Pati ayam n bawang yg dicincang(aku add)

Adeiii nak raya cina nih udang pon naik rega sungguh la,tapi nak mkn punya pasai,kita pejam mata dah la eks..

Cara2:

Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.


Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

Pastu perangat jer kari ikan yg wat klmarin,sbb msk byk,rini xyah msk mcm2 dah,hehe..

# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia

Roti Jala Kale Male..


Assalamualaikum n selamat pagi semua..

Apa khabar harinih,moga anda semua sihat2 n sentiasa dibawah lindunganNya..

Pagi nih kita jamu mata ngan roti jala kale male nih lak eks,tah ari pe lagi wat nih..Akceli selalu duk nmpak KAK Sam wat roti jala pelbagai kale utk anaknya Alif yg suka sgt mkn roti jala,pastu aku pon cam tingin jer,coz lama benar xmnjala,walaupon hb mmg suka,hehe..

Lagipon nih baru nak rasmikan acuan roti jala 3serampang pemberian kak yg baik hati,kak mimi lah sapa lagi,hehe..tima kasih banyak ya kak mimi cayang..

Terang benderang lak nmpak roti jala aku nih..

Aku wat kari daging utk lunch tuh,sbb mmg dah plan ptg nak wat roti jala,hehe..

Maaf lah eks resepi xda sukatan tepat,sbb men agak xsukat pon..

Roti Jala


Bahan:-
Tepung gandum(Aku wat lbh kurang 2cawan tepung kut)
Santan+Air(Nak guna susu segar or sejat pun ok ,agak2 pekat la,aku xsukat pun)
1 biji telor
1 sudu teh garam halus
beberapa titik pewarna kuning@kunyit pun blh@pewarna yg disukai

Cara Menyediakan:-
Aku Masukkan semua bahan dalam blender. Blend sampai semua sebati,masukkan dlm acuan roti jala@botol mayonis yg serampang 3 tu n Kirai atas belanga @kuali leper non-stick Gunakan api perlahan yer. Tgk dah masak,angkat dan gulung atau lipat ikut suka.Senang jer kan..Pastu leh la dihidangkan ngan kuah kegemaran memasing eks..