Assalamualaikum dan morning hampa arini kami nak share resepi Kuih yg tengah viral skang ni kat hampa,Tepung Boko Ubi Kayu yang sedap namatey hahaa serius weh memang sedap n teksture dia lembut lmbik gitu,kiranya kalo xda gigi pon xpa,sebab men telan gitu jer..
Kalo gunakan ubi kayu ni sukatan air xleh sama jer,sebab ubi kayu jenis lain2..kali ni kami guna ubi kayu kuning,sukatan air d kurangkan plak..Tapi tetap lembutt dan dpt teksture yg kami nak.
.
.
Utk video step by step blh tgk kat utube channel kami disini na..
https://youtu.be/ydx9A3tThHI
https://youtu.be/ydx9A3tThHI
Resepi Tepung Boko Ubi Kayu
2 Cawan Ubi kayu( parut perah air dan ambk lapisan ubi yg mendap tu)
1Sudu Besar Tepung Ubi Kayu(optional)
1Sudu Besar Tepung Ubi Kayu(optional)
2Sudu Besar Gula Merah Timbang (Utk Kale lebih cantik gelap)**
1@2Keping Nissan/Gula Gerek**
1/4 Gula pasir**
21/2 - 3 Cawan Air**
2Helai Daun pandan Simpul**
1@2Keping Nissan/Gula Gerek**
1/4 Gula pasir**
21/2 - 3 Cawan Air**
2Helai Daun pandan Simpul**
Cara2
Campurkan semua bahan yg bertanda** masak sampai gula cair dan medidih,tapis dan sejukkan sebentar..
Air gula dah sejuk boleh la campukan dengan ubi kayu parut tadi dan tepung ubi..Gaul @ blend hingga sebati..
Tuang adunan dalam loyang@bekas yang sesuai dan boleh la dikukus hingga masak.
Campurkan semua bahan yg bertanda** masak sampai gula cair dan medidih,tapis dan sejukkan sebentar..
Air gula dah sejuk boleh la campukan dengan ubi kayu parut tadi dan tepung ubi..Gaul @ blend hingga sebati..
Tuang adunan dalam loyang@bekas yang sesuai dan boleh la dikukus hingga masak.
Bahan Untuk Sos Santan/Lapisan atas
2 Cawan Santan Pekat
1/2cawan air
1/2 Cawan Tepung Beras
Garam secukup Rasa
2helai Daun Pandan(optional)
1/2cawan air
1/2 Cawan Tepung Beras
Garam secukup Rasa
2helai Daun Pandan(optional)
Cara2
Satukan semua bahan dan masak atas api sehingga agak pekat sedikit dan berkilat.(Sy msk lam microwave ja n wak klr kacau2 n masuk blk smp adunan agak pekat)Dah pekat blh terus tuang lam bekas@tuang ketika nak mkn bagi leleh2.
Satukan semua bahan dan masak atas api sehingga agak pekat sedikit dan berkilat.(Sy msk lam microwave ja n wak klr kacau2 n masuk blk smp adunan agak pekat)Dah pekat blh terus tuang lam bekas@tuang ketika nak mkn bagi leleh2.
**kalo ori tepung boko sos santan tu tuang atas adunan ubi yg dah msk bagi leleh2.
***kalo hampa nak tgk cara nak buat blh tgk kat utube channel aku na..Ada video detail kat sinun..NIH link dia..Pastu Hampa jgn lupa subscribe naa.
https://youtu.be/ydx9A3tThHI
***kalo hampa nak tgk cara nak buat blh tgk kat utube channel aku na..Ada video detail kat sinun..NIH link dia..Pastu Hampa jgn lupa subscribe naa.
https://youtu.be/ydx9A3tThHI
No comments:
Post a Comment