Wednesday, October 5, 2011

Kek Lapis Cheese Persona

Assalamualaikum jumpa lagi di n3 kali nih plk eks..Terjadinya kek lapis cis nih hasil menjadi makmum kak Nor CUBIT cubitan garam lahni..Tapi walaupun dari ari sabtu lagi jadi makmum,klmarin baru aku perbetulkan saf,ermm paham x..Maksudnyer semua bhn dah da,pastu sekut merie bli ari sabtu lagi,tapi klmarin baru sempat melapis,Pastu disebabkan klmarin agak bz n mlm lak dah kenyang,jadi sempatlah kek nih check in kat hotel sharp 2day1nite,ptg2 karang,mmg gerenti akan abis,sbb dak ber2 pon suke,yg da simpan seksiap utk hubby..Umii depa.?Ummi depa lagilah sukeee..Pergh mmg sedap yg amat,.Aku wat 1/4 resepi jer,mcm kak nor ckplah bkn bhn xckup @takut xsedap,tapi takut terlebih ngap,sbb sedap sgt..
Aku da add 1sdb yogurt kat dlm adunan cis,bagi aku lagi sedap la..

Nila sekut marie yg aku guna tuh,tgk tangan si nana nak enteprem gak,uishhh..
Tq sesangat utk kak nor sbb promot baik punyer..Utk si bujang ensem nun jauh di sarawak juga tochey2 sgt sbb sudi kongsikan resepi ni..Aku pon mmgikut ryo guna sekut cekelat yg jnma Lee,Nih 1st time beli jenama nih,sedaplah sekut jenama ni..Nana n syifa pon suke mkn sekut nih,xtau lah sempat ke idak ummi depa nak wat batik marie lak ngan balance sekut,sbb depa suka..

Lembut ajer kek nih,mmg ngam sangatngan selera aku,marbeles,nak wat pon sonang yg Amatttttt..Cepat ajer dah siap,tapi yg lama nak tggu leh mkn la,sbb kna duk lama lam peti..

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus(Aku add 1sdb yogurt utk1/4 adunan yg aku wat)

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

15 comments:

Kak Sam said...

Akak dah beli bahan2 hari isnin lepas. Tunggu masa je nak diselamatkan. ct guna loyang saiz berapa yea. sebab akak pun nak buat 1/4 jugak. Huahhhh hancussss diet ku

Zalieda Zaliedana said...

Kak Sam,sy men hentam jer kak,guna loyang yg loaf medium saiz kak..Dpt 3/4penuh juga la..Utk ahli rumah yg xramai cam kita bek wat 1/4 ajer,bkn pa stgi takut kita yg kena habiskan..

Mama Hawa/Mama Nani said...

As salam CT...
mmg sungguh terpesona mama melihat kek yg berlapiskan cheese... hehehe cantik :)

Mas said...

haaaaaa...kan..sedappkan ct kek lapis ni..
kak mas tak puas makan tau ari tu..
meh sepinggan...
terliur lagi nengoknya..

Zalieda Zaliedana said...

Mama Hawa/Mama Nani,
Waalaikumussalam mama,tq ma,lemak pon mkn byk lah berlapis,hehe..Meh mama kita mkn sesama..

Zalieda Zaliedana said...

Kak Mas,
Tuhla kak mas kalo yg letak cis2 nih mmg sedap sgtlah..Xleh2 sepotong boleh,hikhik..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mak oiii.. terliur lagi akak dibuatnyer.... akak ni pun pantang ngan cis cis ni... suka yg amat.. hairan cik abg akak tak suka langsung kalau cis2 kek ni... tp cis dlm pizza dia suka pulak.. hehe (yg pedas2 mmg dia suka..) tgk yg kak nor buat ritu pun da terliur.. ni CT lak promote baik punya.. lahaiii... ada lg tak? bak sepotong... hihi

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said...

Ina, akak ni sedang mengatakan tidak kepada cheese, yg hang pi tayang kat sini lakkkkkkkkkk.. adeh! ;p

quinnie said...

wah ct pun dah buat jugak...teringinnya nak rasa....:)

Unknown said...

uishhh memang sedap ni ...terliur dah.tapi akak lum cari lagi sekut coklat tu..ada ke tak ye jual kat sini...selalu jumpa yg putih tu jer.

K.Nor said...

apasal la buat 1/4 jer.. buat la satu adunan penuh.. amik ke ct yg 1/4 tu yg belen tu bagi2 k.nor dgn mas sbb kita org aritu tak cukup! hehe

Unknown said...

selamat malam zalienda..
kak ayu singgah malam2 nie..
tentu kamu dah tidur.. hehehe

aduhai.. nampak mmg lembut lah...............
thanks syer resepi yang buatkan kak ayu telan air liur nie..heheh

Yana Shaiful said...

Telan air liur dr kejauhan je laa tgk kek ciss itu hihii..yana xpenah bt lg kek ciss..hubby xgemar sgt..klu bt krg, cnfem kita kna abiskan..aduss..tmbh lemak 2 kg huhuu..

izahdaut said...

1/4 je? keskeskess.. sungguh kuat iman mu ct.. hahhaa... tapi akak pun takut nak balun bebanyak. kira makan sepotong dua tu akan rindu je nak makan lagi kek nikan. insyaAllah boleh buat lagi kek simple ni

Nuwairani said...

wowowow.....memang best kalau ada cis2 ni...tapi.....(banyak la tapinya) takpelah...jamu mata jela kat cni...