Tuesday, July 24, 2012

Udang Garing Daun Kesum,Simple Tapi Menyelerakan.

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah kenyang berbuka..Syukur sgt diatas rezeki yg dikurniakan..
Arini msk sup tulang,pastu dah alang2 wat sup tulang celur ler bihun sekali,jadi ler satu lagi menu kan,erm pastu wat udang goreng nih ler..Goreng ikn masin,sambal belacan n ulan raja juga pucuk ubi...Da juga wat kuih,hehe esk tayang eks..
Skang nih cam xbape selera nk mkn nasi,ashik nk mkn western n merapu2 ke kuih2 jer,erm tadi selera lak mkn nasi panas2 gaul ngan udang ni,aku xambik dah sup tulang,mkn udang nih 2ekor ngan nasi jer,masyaAllah sedap betui..Laling pon ckp sedap udang ni,pastu aku tanya ler erm udang nih yg sedap ke,bini abg yg msk sedap,hihi..pastu dia jwb bini abg msk sedap..hehe..siap tanya lagi erm abg nk ambik lagi sekor leh x udang nih,adoiiiyaiiii ambik ler abg..Hehe..

Resepi nmpk kak ayu tayang,terus save,pagi tadi pesan kat hb suh beli udang besar kat market,sekbek rini udang fresh gak,klo x,kdang tuh xla fresh sgt..Daun2 lak mmg da jer tanam kat umh,hehe..Terima kasih berjuta kali wat kak Ummi,kak Ayu n chef kamarul juga ya..Moga Allah jua yg mmbalas perkongsian ini,Amin..
Psttt aku copy dari umh kak ummi jer,coz kat umh kak ayu xleh nk copy..

UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home
Sumber rujukan:- Kak Ayu

Bahan:-
  • 500 gm udang (sederhana besar)
  • Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Perap:-
  • 1 sudu kecil serbuk cili(Aku guna cili kisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1/2 sudu kecil lada hitam kisar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam
Bahan Cincang:-

  • 6 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 tangkai besar daun kesum
  • 1 tangkai kecil daun selasih
  • 1 tangkai kecil daun kari
  • 1 tangkai cili merah(Aku add cili padi juga)
  • 1/2Biji bawang besar dihiris aku add


Cara Memasak:-
  1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
  2. Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
  3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
  5. Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  6. Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^





8 comments:

Unknown said...

salam Ct
amboii banyak dapur udang je hari ni bestlah boleh tumpang makan sbb fav akak jugak ni udang berudang ni...yang best banyak daun tu

Mas said...

meh semangkuk udang tu ct..
akak pun tak lalu makan nasi..
sedapppp jerk nengoknya..

zila norazila said...

sedapnya ct,baru tadi tgk kt dapur kak umi..hehhe wahh katsini pun ada..nie yg nk kena buat jgk nie:)

Unknown said...

sedapnya tgk udang dok berposing tu CT....akak baru nak bersahur ni rasa nak capai jer udang ni buat lauk jap lagi....hehe

Yana Shaiful said...

nyumnyumm..terliur pulak tgk udang tuh..yana pun dh plan nk bt udang ni..dh tergoda kat dapur kak Ummi.. nak p beli udang jer xsmpt g ^^

Ayu said...

Assalam ct,
wah dah jadi rupanya..heheh..sorry akak datang lewat..sibuk bebenor..ni
sedap kan udang goreng macam ni..
memang udang besor tu lagilah lazat..

EmbunRosaliza said...

Assalm ct sedapnya udg kesum tu, rasa mcm nk buat, tp udang dh habis pulak. Susah juga BW siang2 hari ni semua terliur je nak buat hehe

Rohah said...

pasti harum udang ni dengan aroma daun kesumnya...