Assalamualaikum..
Selamat mlm...
Quick update recepi kukis 1st ku..wat weeknd baru nih 2adunan..guna acuan shortbread dpt ler 160bji..sedap rcp amik dri kak ita,rcp asal kak zue..tq ya utk akak berdua utk rcp nih..
FRAMBROZEN KENARI
By: Kak Zuraini
Sumber resepi : Kak Azlita
Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor
100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter
1 biji kuning telor
70 gm susu tepung
100 gm gula castor
100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter
1 biji kuning telor
70 gm susu tepung
Toping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnya
Ita guna blueberry filling
(Aku gna blueberry filing+jem blueberi sugar free)
(Aku gna blueberry filing+jem blueberi sugar free)
Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak bersama serbuk badam dan susu, gaul hingga adunan menjadi doh
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan cutter dari loyang setelah masak
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm(aku letak 80gm jer,tuh pon mmg manis)
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu aje
Hiasan
Kepingan badam atau gajus
Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam
oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping
benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
7 comments:
Waahhh..dh mula mengkukis ekkksss.. yana taun ni xbt kukis pe pun.. main oder jer..xde mood langsung nk main tepung heheee
tu diaaaaaa... dah keluar Fambrozen Kenari.. kuih raya yang akak berangan dari bulan ke bulan tak juga terjadi-jadi, hehehehe
i pun dok angan2 nak buat, nampaknya kena buat jugak la ni bahan2 ada lagi
tu dia dah tayang pun sekuk raya ct, akk ni dh hilang mood nak buat sekuk, butter ada lagi 10 ketul...tengah cari feel ni, cari semagt kat sini, rapuh sedap tu, ada badam pulak mesti best, tpg red ros tu sama ke dgn tpg ros
teringin nak buat biskut ni tapi tak takut tak jadik..heheheh
camane akak tanggalkan biskut ni dari loyang? sy nak kuarkan cutter 2 mesti topping dia pecah. stress sgt2 bile pecah xlehla simpang dlm balang.biskut akak x pecah pn... ada tip2 x?
Puteri,akak lapik dulu ngan baking sheet,pastu time topping dah betul2 sejuk,angkt terus wak klr dari loyang,pastu baru klrkan cutter 1 persatu dgn perlahan,insyaAllah elok jer
Post a Comment