Friday, November 30, 2012

Nasi Mandhi/Nasi Arab & The Geng ^_____^..


 

 Assalamualaikum n salam sejahtera buat semua..pagi jumaat yg penuh barokah,moga kita semua sentiasa dibawah lindunganNya...
Apa khabar semua pengujung2 DZ..Harap2 semua sihat2 ajer ya..Alhamdulilah arini dah msk 39weeks dah..Huhu dah xlma lagi dah si bb nk klr jumpa ummi,abah n kakak2,hehe..Hope dipermudahkan time nk bersalin n bb juga ummi sihat2 ajer..

Akceli skng nih time kali isnin n khmis,hubby berpuasa sunat,aku..????Erm dah xlarat dah nk berpuasa lam keadaan yg sarat sgt dah nih..hubby berpuasa sorang2 jerk lah,huhu..Pastu dah hb tersayang puasa kan,aku pon nk lah juga msk something yg special n ofcoz yg mmg kna ngan selera tekak dialah kan,hihi..Cari punya cari rcp akhirnya jumpalah rcp Nasi Mandy,sbb kambing mmg dah beli kat 2mggu dah,huhu.mmg dah plan nk panggang jerk n mkn ngan nasi berperisa..
Pagi2 siap perap bagai,kul 6 camtuh baru bako kambng lam pemanggang ajaib n ayam lak bako lam oven..
Selalunya klo aku da try rcp 2 baru,sure aku tnya hb sedap ke x,kli nihxsmpat aku nk tnya hb dah kata,erm sedap sgt nasi arini,antara nasi yg sedap yg pernah abg mkn,tq sayang,pastu dia smbung lagi ayat dia,ermmm jgn kain syg terkoyak lak na,mmg serius sedap sgt,hahhaah..aku pon senyum lebaq smp ke telinga ke hapa xtau lagi ler,hahahah..Dia siap ckp lagi tadi abg dah tmbah nasi lam peyuk juga,hihi..alhamdulillah aku suka sgt2 klo apa yg aku msk ank2 n hb sukan berselera..aku rsa hilng penat n peluh tiak aku time msk tuh,ahahhaa..

K lah meh layan rcp lak eks..Tq sesangat utk kak noor masri,sbb berkongsi rcp yg telah ditokok tmbah dri beberapa rcp sehingga mnjadinya rcp set nasi mandy yg sedap nih..tq juga utk puan raidah..Pasnih mmg aku akn wat n wat lagi rcp nih..Mohon dihalalkan rcp nih ya..Moga Allah jua yg mmbalasnya..

 

Nasi Arab @ Nasi Mandhi

Sumber rujukan:- Kak Noor Masri


Bahan-bahan:3 cawan beras basmathi PUSA -dicuci dan direndam selama 20 min
4.5 cawan air rebusan/stok ayam - atau kuantiti air mengikut jenis beras
garam jika perlu sbb stok/rebusan ayam dah letak garam
sedikit zaffran -akak guna pewarna kuning(Aku letak serbuk kunyit ajer)

Bahan utk menumis:
1 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Kulit Kayu Manis n bunga lawang( aku add)
3 ulas bawang merah - dimayang halus (Aku blend n mayang bwang merah,putih n halia)
1 ulas bawang putih- dimayang halus

1in Halia (Aku add )
2 Helai Daun Pandan Disimpul (Aku add )
2/3Pokok Daun Ketumbar  (Aku add )

Cara membuat:

Beras dicuci kemudian ditoskan
Panaskan minyak sapi dlm periuk. Masukkan bahan tumis
Goreng hingga naik bau/kekuningan
Masukkan stok ayam, apabila didih masukkan beras.
Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika
Kemudian gemburkan nasi guna garpu
Sedia dihidangkan bersama lauk pauk


 Stok Ayam (utk masak nasi)

1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 4
2 inci halia - diketuk
1/2 sudu kecil serbuk zafran (ganti kunyit je)
1 sudu kecil lada hitam biji
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil buah pelaga
1/2 sudu kecil cengkih
2 helai daun Bay
garam secukup rasa
air secukupnya (supaya ayam tenggelam)

Cara membuat:

Rebus ayam selama 45 minit bersama bahan2 diatas.
Kemudian angkat dan toskan ayam. Tapiskan air rebusan utk masak nasi.

Ayam Panggang

Bahan Perapan:

1 sudu teh zaffran - akak ganti dgn skit serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk rempah kabsah (lihat bawah utk resepinya)
1/2 sudu teh serbuk jintan manis

1 sudu kecil garam

Aluminium foil utk balut/bungkus

Cara membuat:

Ayam yg telah direbus tadi dilumurkan dgn bahan perapan.
Letakkan atas aluminium foil, balut kemas2.
Bakar dlm oven selama 1 jam pd suhu 180C utk menghasilkan ayam yg lembut.
 
Sos Salata:

Bahan-bahan:

2 biji tomato
1/2 biji bawang besar
2 biji cili besar
5 tangkai cili padi
sedikit daun ketumbar
sedikit garam
Jus dari buah lemon.
Gula secukup rsa aku add

Cara penyediaan:

Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja.
Jangan sampai terlalu hancur.

HomeMade Rempah Kabsah (Sumber Raidah)
(Rempah nih aku dah wat lama dah,mmg wat lebih smpan lam bekas kedap udara n simpan lam esbok)
Bahan - bahan:

1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:

1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa.
Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.



 Kambing panggang nih lak,aku perap ngan lada itam tumbuk,cajun,dried rosemary,serbuk paprika,rempah 5spice,sos tiram,serbuk pati ayam n Lea & Pearin,pastu panggang lam pemanggang ajaib jerk..Nak kick lagi perah cikit lemon time nk mkn tuh..Hubby ckp mmg sdp sgt,heheheh..


















Jom jemput makan wat pengunjung2 DZ semua...Sampai berjumpa lagi di lain N3 ya..Selamat berhujung minggu wat semua..


















Wednesday, November 7, 2012

My 1st Pavlova..Seterlah Lama Menghilang..




Assalamualaikum n selamat pagi wat semua yg msih sudi singgah ke sini n msh mengingati diri ini,chewahhhh..Da lagi ke yg msih sudi jenguk ke sini eks,seterlah Puan punya blog xmengapdet hmpir 3bulan uuuu,auwwww..Arini ku kuatkan tekad n azam,juga semangat waja,terus mengapdet blog kesayangn ku ini,yg juga tempat dimana aku mncoretkan segalanya n mnjadi buktiiiiiii aku telah mncuba resepi2 yg pelbagai rsa n rupa disini..
Ekceli  sbb aku xupdate lama benar tuh,bkn ler kerana aku bz bebonar ke,xmsk ke,dah xlarat nk mampos ke,cumanyer aku mls nk update kat sini ajer,klo kat fb tuh leh kata ari2 gak aku update ape yg aku msk2 tuh,yerlah bkn pe,kang sedara2 sebelah laling  kata aku nih xmsk n xjamu laling aku tuh mkn lak kan,hihi..

Nih pon xtau ler bila plak aku nk update lagi,tah2 rajin ke kan,ataupon tgk2 smp taun dpn blog nih sunyi sepiiii jerk,heheh..Mna lah tau pe nk jadi esk2 kan..Yg pastinyer,aku dah nk deliver bln dpn..bb dah 35weeks dah skng nih,huhu walaupon dah da pengalaman,tapi nebes tuh ttp juga ada,huhu..hope aku n bb shat2 n selamat..Jab jerk terasa,ank aku dah nk msk 3 wehhhhh...

Erm mntang2 lama xupdate,pnjang lak aku bebel kali nih kan,k lah meh nk cite pasai cik pavlova nih lak,cik pav nih dulu mmg hot dipasaran juga kan,sama mcm durian crepe skarang jugalah kan,tapi aku baru jerk menerai wat n mkn ari senin baru nih..ahd mlm2 tuh siap bakar n smpn lam bekas kedap udara,pastu ptg isnin laling blk kja,baru aku letak fresh cream n buah2 tu,ermmm mkn sambil suap2,peluk2,sengih2,senyum2,auwwww sungguh mngashikkan bila masam manis bercapo n bersatu,auuuww yer gittewwww..

Hahahhaah yerlah sgt nk bersuap2,xsmpat dah wehhhh ngan ank2 pon sibuk sama nk merasa n duk tnya pe kebenda ummi wat,hehehhe..Secara jujurnya,aku xla suka sgt pav nih,sbb mnis,walaupon letak gula half cwan jerk,tapi ttp manis bgi tekak aku,,pastu duk pulun suh hb perabis ler yg dah siap letak cream n buah2 tu,huhu sekbek hb ok jerk layan..Mebi bagi tekak org len sukakan pav nih,tapi bgi tekak kg cam aku nih,ubi kayu rebus ke,lempeng pekak cicah smbl bilis lagi sodap wehhh..uikksss jgn marah ler nih cuam pndapat n rsa tekak aiii jerk..
Apa pun aku mmg suka terai pelbagai rcp,yerlah klo xtry,kita xtau rsa camner kan,gpon takut kempunan lak bb aku nnti xdpt merasa pav nih,tuh yg godek2 juga tuh,hihi..

Tgk semua rcp mmg lebih kurang jerk,tapi aku amk rcp kat blog kak cida jer..tq kak cida,org senegeri wehhh,umo aku muda setaun jerk dari dia,tapi dia duk bhsakan kakak,aku pon pnggei kakak jerlah,hehehe..

Sumber : Kak Cida De Nuanza
bahan2 Pavlova:

4 biji telur putih
1/2 cawan gula castor (resepi asal 1 cawan, so terpulanglah..)
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh cuka/ jus lemon (aku guna lemon)
1/2 sudu teh esen vanila (aku gula yg kaler putih)


cara:

-pukul telo putih menggunakan mixer sampai kembang, sambil masukkan gula skit demi skit
-teruskan pukul (dan teruskan juga masuk gula)
- pukul hingga kental (jadi ringan dan x jatuh bila terbalikkan)
-masukkan tepung jagung + esen vanila + jus lemon
- pukul sekejap (jgn terlebih pukul)-sebaiknya guna spatula tp aku masih menggunakan mixer cuma guna speed yg paling rendah dan sekejap je, agak2 ia berpusing 2 pusingan je..truf off kan

-sediakan loyang
-alaskan loyang dgn kertas minyak
-tuang adunan atas kertas dan bentukkan bulat
-aku nk senang, masuk dlm piping beg

bakar pd suhu 120 darjah selama 1 jam atau sehingga permukaannya garing keemasan
(panaskan oven dulu pd suhu 180 darjah, dan turunkan suhu masa mula membakar ok!)

slps masak, biarkan dlm oven dlm 15 mnt sblm kuarkan (renggangkan pintu oven)
tanggalkan pavlova dr kertas minyak dan hias dgn fresh cream + buah2an

utk fresh cream:

1 cawan fresh cream- pukul hingga kembang



Friday, August 10, 2012

Serimuka Pandan..




Assalamualaikum..
 Kuih yg dibuat kelmarin utk berbuka puasa..Akceli dah 3kali wat serimuka guna rcp nih,sejak pertama kali menerai pada bln3 aritu,mmg still ngan rcp nih jer,xtuka2 rcp len klo nak wat serimuka,sbbnyer mmg sedap,lembut,secukup rasa lemak manis,kira mmg serasi ngan tekak kami sefamily ler..
Kali nih baru berkesempatan nak konsikan rcp nih kat sini..kut2lah da sapa2 yg msih tercari2 rcp kuih serimuka yg best ke kan,klo xde pon xper,rcp2 nih leh juga wat kegunaan n rujukan ank2 tersayang 1 ari nnti..

Anak2 n laling mmg suka sgt ngan kuih serimuka,baru2 nih da beli 2ketul,masyaAllah keras n xsdp lngsung,last2 jadi habuan cik tong ajer,huhu..Aku lbh berpuas hati wat sendri ajer,abb bkn ssh sgt pon nk wat kuih nih,klo ikut rcp nih,kompom jadi..
Aku wat half adunan jer,tapi bhgian pulut aku lbhkan,sbb ank2 sementara aku nk tekan pulut kat acuan tuh,mmg depa mnta pulut tuh,boh sebekas kecik sorang 1,dah abis mmg mnta lagi,depa ska btui la ngan pulut2 nih.

Rcp nih aku ambik dri umh kak yatie msa tercari2 rcp kuih serimuka,rcp nih kak ayu yg kongsikan ,rcp asal,oleh chef asma..apa pun jutaan terima kasih wat  semua yg terlibat atas rcp nih ya..

 Resepi Asal:Chef Asma
Sumber Rujukan :Kak  Ayu&Kak Yatie

Bahan2 Lapisan Bawah:-
  • 500g beras pulut
  • 300ml santan pekat
  • 300ml air
  • 2 tsp garam halus
Cara2nya:-
  1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
  2. Basuh bersih & toskan
  3. Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
  4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2".
Bahan2 Lapisan Atas:-

Bahan A
  • 250 gm gula castor
  • 100 mg tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml air
  • 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
  • 4 biji telur
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan, saya pun sama)
  • pewarna hijau- secukupnya
 
Cara2nya:-
  1. Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
  2. Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit


Thursday, August 9, 2012

Bihun Sup Utara,Menu febret Sokmo..



Assalamualaikum..
Salah 1 menu febret aku dulu,kini n selamanya,hihi,tapiiii en hubby lbh gemar mee sup utara dri bihun ni..Bkn xmkn,tapi kureng gemar bihun berbanding mee..Aku wat bihun nih mgu pertama berpuasa lagi,skng baru nak tayang,hihi..
Klo bihun sup utara nih bihun wajib kale kuning,pastu da tauhu goreng,lobak asin n sambal sebagai pelengkap..
Raya taun bila tah aku pon da lupa,aku ada wat bhun sup nih time open door(klo open house beso sgt lak,hihi) kat umh aku nih,pastu family pakcik hb dtng beraya dari kl,ermm mmg diorang agak jakun juga bila tgk bihun warna kuning gitu n pelengkap tuh,pastu mak sedara hb siap tnya aku lagi nak letak pe bagi kale kuning gitu,pewarna ke,pastu aku jwb,leh ajer nak letak pewarna@serbuk kunyit,tapi yg pasti kale bihun sup utara mmg kuning,hehhe..Yerlah lain tempat lain masakan n rasanya kan.

Erm aku tempek lagi sekali rcp bihun sup aku nih kat sini ya,klo nak tgk n3 yg lepas disini ya,time tuh aku gunakan serbuk rempah yg kak mimi bagi,kli nih guna serbuk rempah serbaguna Mak SAL lak..

BIHUN SUP UTARA

Utk Kuah Sup
Bahan2
Minyak utk tumis
Rempah 4Sekawan
5 Biji Bawang Merah Dikisar
3 Ulas bawang putih Dikisar
1 Inci halia Dikisar
2Sdb Rempah Sup (Aku guna rempah serbaguna MakSal,kalo guna yg adabi pong ok)
1/2 Sdb Rempah garam masala
Daging
Tulang Lembu
Ayam
Garam
Kiub Pati Ayam@Kiub Pati Lembu
Serbuk Perasa(JIka suka)
Serbuk Lada Putih n Hitam Ajishio
Serbuk lada hitam&Lada putih yg dikisar
Air Secukupnya
 
Cara
Tumis rempah 4 Sekawan,bersama bahan yg dikisar,rempah sup n rempah garam masala yg dibancuh mnjadi pes hingga garing n pecah minyak,masukkan air,tulang lembu ,daging n ayam..Seterlah itu masukkan semua bahan kecuali garam.Biarkan merenih sehingga daging betoi2 empuk,(Aku masak 2jam lbh gak)..Seterlah empuk perasakan dengan garam.

Bihun Secukupnya(Aku rendam 1/2bungkus) direndam sehingga lembut.Kalo nak rendam terus ngan sebuk kunyit pong blh gak,tapi aku masak air sampai mndidih,aku masukkan 1/2sdb serbuk kunyit,kacau2,pastu masukkan bihun.Agak bihun dah lembut,toskan,sambil jiruskan dengan air paip,kalo dibiar gitu,nnti bihun akan bergumpal..

Bahan2 Tabur Sampingan
Tulang Yg direbus
Daging rebus yg dihiris nipis
Lobak Masin
Tauhu Goreng di hiris nipis
Daun Bawang n Daun Sup
Bawang Goreng
Sambal
Limau Kasturi(Jika Suka)

Bahan sambal
Aku wat besa2 ajer,cili kisar(leh guna cili serbuk),bwng putih n merah kisar,asam jawa,gula,garam,minyak utk menumis..

Wednesday, August 8, 2012

Tiramisu Again ^________^

Assalamualaikum...

wat lagi tiramisu nih kira dessert time berbuka ari selasa lah nih..Mkn bersama bakso kat bawah nun..B4 nih pernah dah wat disini..Kali nih wat sadis sungguh sbb bhn2 semua dah nk exp n dah exp pon hahahah..whipping cream dah exp 2ari,aku xpasan ler plak,bantai jer guna,pastu bla nak celup sekut jari wanita kat dlm air nescafe lak,buka2 botol,tgk2 dah berkulat,adoiiiyaaiiii nmpk sgt xnah buka n mnum kan,yerla kat umh nih nescafe mmg kureng..bli arituh sbb nk wat kek lpis jer pon,hahha..pastu terus amik coffee 3 in 1 bncuh ngan air pnas n rendam sekut tuh,adoiiyaiiii,mcm2 toi,nih kes lama sgt duk peram  bhn2 ler nih..pastu sekut jari wanita nih lak mmg nk exp dah pon 15hb nih,haahhaaha..adoiiiyaiii,pasni pkal jadi habuan cik tong ler..





 Erm walaupon da yg nk exp n dah exp,dapat jugalah aku merasa tiramisu nih,erm lagi 1 stoberi filling pon ckp2 1 cup tuh jer,pastu yg lagi 3 cup aku guna blueberry filling..
Comot jer rupa tiramisu aku nih,wat sambil kalut2 ngan ank2,nan duk pnjat krusi tgk aku wat,sambil tangan duk gagau n cuit2 tiramisu aku nih,pastu syifa lak duk pnjat tangga,ermmm mmg haqhu biru n kelam kabut sungguh..
Rcp kut ada yg berkenan nak try aku copy blk dri n3 aku yg lepas eks..tq wat kak tun sebagai tuan punya rcp n kak nor sbg sumber rujukan..
 
STRAWBERRY TIRAMISU (versi asal Blueberry Tiramisu)
resipi : Rabiatun 
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)

150 g blueberry (strawberry) filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ shiffted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar ~ ni Tun tak letak sbb takde stok.
Aku add 1sdb plain yogurt

Cara:
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)



Bakso Mudah,Simple&Sedap^_____^

 Assalamualaikum...

Pagi nih bersiaran awal dari selalu..Kdang tuh wat autopublish ajer n3,tapi hari ni rajin sikit,so update ler awal2 buta,hehee..Erm semua dah bersahur ler kan..juadah ape utk sahur tadi,selalunyer kat umh nih klo sahur suka yg jnis lauk yg kering2 gittewww xde kuah2 sgt,telur masin ke ikn masin mmg wajib ler ada,hehehe...tapi lain org,lain ler seleranya kan,hehe..

Ermm weeknd baru nih g sopin groceries da la rembat meat ball Ramly sepeket,lam pale otak xde la menu2 yg nak ditry lagi,just saja bli utk merasa jer meatball tuh..pastu ari isnin mlm tuh tetiba jer rsa cam nk mkn bakso lak,padahal mmg xpernah pon wat sendri,time bujang dulu pernah ler mkn sekali,tuh pon rsa mmg hampeh,sekli tuh jerla beli,pastu mmg duk set kat minda nih yg bakso mmg xsdp,(teruk sungguh kan),huhu..k continue blk cite,ermmm mlm tuh juga search rcp bakso,nmpk kat myrcp rcp bakso yg simple jer,tapi laporan masakan rmai yg kta sdp,pastu lak,kak mas,anto smp 3kli laporan mskan,ermmm mknanya mmg sdplah tuh kan,pastu da la tnya kak mas,mmg dia kata sdp rcp nih n dia mmg selalu wat gna rcp ni,hehehe..Soooooo marin aku pon wat ler bakso gna rcp che iza nih...

MasyaAllah rugiiiii nya xwat selama nih,ermmm begitulah ungkapan aku ketika menikmati semangkuk bakso nih,patutlah bila ptg tuh suap kat ank2,punya berselera diorang mkn,siap bertambh lagi mee n meatball..Hb pon mmg xnah mkn bakso,siap suh aku niaga bakso lagi,adoiii la abg..dia kata fuhh mmg sdp,nmpk simple ajer,tapi rasa,mmg sedap betui,ayang leh nega bakso klo gini,klo x pon kita wat open house rya nnti wt bakso ajer,hihiiii...tersenyum simpul makcik,sekbek xterlekat meatball,hihi..
Erm klo wat meatball sendri tentu lagi best kan.tapi terus terang ckp meatball ramly pon mmg sdp..
Jgn xtau,hb tadi sahur mkn bakso uuu,kasi licin...klo x,mmg dia mana leh tinggai nasi time sahur,hebat kan penangan bakso nih,ke air tangan bini dia yg hebat,hihii paan lak kan..

Adeiii panjang lak celoteh pepagi nih kan...btw,tima kasih byk2 pada che iza ats rcp bakso nih ya,insyaAllah mmg akn ada siaran ulangannya secepat yg mungkin,heheeee..
Meh tgk rcp kut ada yg berkenan..


Resepi Bakso

Sumber Resepi:Che Iza Myresepi

Bahan-bahan ( 7-8 org )

  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)(Aku guna mee kuning)
  • Taugeh
  • Kobis dihiris halus
  • *UTK BEBOLA
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)
  • 1 sk tepung ubi / tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
  • *UTK KUAH
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa 
  • Aku add juga rmpah 4sekawan,hihi..
*Utk sambal kicap:aku blend cili padi +kicap ABC+Sos Pedas BERkicap Agromas..

Cara-cara

  1. UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
  2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
  4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
  5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....


Tuesday, August 7, 2012

Tahu Anura...

Assalamualaikum..
Selamat pagi semua...wah kejab jer dah lbh dari pertengahan ramadhan kan..mesti semua dah bz mengukis n dah mai mood nak raya kan..erm aku pon alhamdulillah dah wat 4jenis sekut rya,termasuk frambrozen kenari dkt bawah nunnn..Pastu wat juga kuih siput..kuih peberet tuh,tapi mak aiiii nak gentel tuhadeii punya lemah,bab mkn laju jer masyukkk molot..ank2 pon suka jer..Mcm dah xsmpt nk smpan rya jer kuih yg 1 nih,huhu..dah la mmg xrajin dah nk gentel,aritu pon nsib ank sedara yg tlg gentelkan..huhu..

Adoiiiyaiii pnjang lak intro psai kuih siput kan,hehhe..sowiiiiii...erm oklah berbalik pada TAHU ANURA nih,aku mula terpikat n ternmpak kat umh kak madihaa ,bila baca cita dari akak madihaa lagilah membuatkan aku xsabo nk menerai n merasa sendri kesedapan tahu anura nih..menurut kak madihaa,rcp nih hasil air tangan n rcp oleh kak azian,yg mna tahu nih pemes kat psr  ramadhan tmn melawati,mmg selalu kak azian g bli kt bazar,pastu mnta rcp,sapalah nak kasi kan,yerlah org nega kdang da yg kedekut kan,pastu kak azian nih selalu g beli sbb nak kaji selidik pe bhn n rcp rahsia tahu nih,heeheheh..

Akhirnya seterlah byk kli bli n menerai,maka terhasillah rcp tahu anura yg mnjadi peberet family kak azian nih..gtulah serba sedikit cite pasal tahu nih..
 
Penangan nmpk kak madihaa post tahu nih,watkan aku terliur gile uuu,pastu terus ler mulakan projek marin,sbb bb lam peyut nih pon dah xsabo2 nk merasa,(yerlah sgt.padahal ummi yg lebih),hihi..Alhamdulillah mmg sodap..kuah aku wat ahd mlm lagi,coz sng ler nak tau rsa kuah tu kan,klo wat siang ssh gak nak agak.

 
Aku wat klmarin tauhu nih utk berbuka puasa,wat 10bji tahu,bila dipotong2,erm dptlah 20potong,aku mkn 5potong time berbuka,terus kenyang n xmkn nasi dah.Da byk lagi nih,berbuka karang leh perangat n mkn lagi kan..
 
Terima kasih byk2 wat kak azian yg sudi mengongsi rcp special nih n juga kak madihaa yg berjaya menggoda aii utk menerai rcp ni..Klo da yg berkenan nk menerai rcp nih,silalah yer,jgn malu2,heheh..

TAHU ANURA 

BAHAN A
Tahu kering secukupnya (MaDiHaA guna 1 peket besar yg harga RM3.50 tu  & pastikan yang ada logo halal ye..)Tauhu pok.
(tahu utk tahu bakar)
4-5 biji kentang
1Keping dada ayam didadu kecil(Aku add)
1/2 cawan Frozen mix vegetable
2-3 ulas bawang putih
2ulas bawang merah dihiris(aku add)
1 cawan air
Lada itam Ajishio n serbuk pati ayam(aku add)
2-3 biji telur
lada sulah
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng 

Bawang goreng secukupnya (MaDiHaA goreng sendiri bawang)
Bijan yg disangai
 
CARA MENYEDIAKAN:-
 
1. Kupas kulit kentang dan potong dadu. 
2. Tumbuk bawang putih dan tumis dengan sedikit minyak. Bila dah kekuningan masukkan air dan ubi kentang.
3. Masukkan garam secukup rasa dan masak sehingga kentang empuk. Tambahkan air jika perlu.
4. Apabila hampir kering airnya, masukkan mix vegetable dan gaul rata. Taburkan sedikit lada sulah.  Masak sehingga air agak kering.
5. Angkat dan sejukkan sebelum di sumbat ke dalam tahu kering. [cara nak sumbat tu.. MaDiHaA gunting sedikit permukaan tahu (spt dlm gambar) kemudian buka2 sikit tahu tadi biar ada ruang untuk inti..  (tahu kering tu memang agak kosong kat dalamnya) masukkan inti kentang menggunakan sudu sehingga penuh.]
6. Untuk menggoreng tahu, pecahkan telur. Perasakan dengan sedikit garam dan lada sulah. Kacau sedikit telur. 
7. Celupkan tahu dalam bancuhan telur tadi dan goreng di dalam minyak penuh yang cukup panasnya sehingga garing.
8. Angkat dan toskan minyak nya. Potong kiub besar-besar dan curahkan sosnya semasa menghidang. Taburkan bawang goreng dan sedikit bijan. (tanpa bawang goreng aroma tahu anura tidak akan naik.)
  
BAHAN B ( bahan sos)
2-3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 cawan cili kisar
1 cawan cili sos
1/2 cawan tomato sos
1sdb Sos plum(aku add)
2-3 keping gula melaka (MadiHaA guna gula merah yang dimasak dengan sedikit air & tapiskan)
1 cawan air asam jawa
(2 tbsp asam jawa)
1/2 cawan air
bijan untuk tabur.
minyak masak 
 
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat.
2. Tumiskan sehingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili terbit minyak.
3. Masukkan cili sos, tomato sos dan gaul rata. Tuangkan air asam dan 1/2 cawan air serta gula melaka. Masak sehingga gula larut.
4. Masukkan garam secukup rasa.  Jika kuah tidak pekat, masukkan 1-2 sudu tepung jagung yang telah dilarutkan dengan sedikit air.
5. Apabila kuah pekat taburkan bijan.
Nota Azian: Kuah Tahu Anura hampir serupa kuah Yong Tau Foo tetapi ianya lebih ke rasa masam dan manis.

Biskut Raya 1st,Frambrozen Kenari


Assalamualaikum..
Selamat mlm...
Quick update recepi kukis 1st ku..wat weeknd baru nih 2adunan..guna acuan shortbread dpt ler 160bji..sedap rcp amik dri kak ita,rcp asal kak zue..tq ya utk akak berdua utk rcp nih..

FRAMBROZEN KENARI

Sumber resepi : Kak Azlita 
Lapisan Cookies Bawah
 
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor

100 gm serbuk badam/ground almond

200 gm butter

1 biji kuning telor

70 gm susu tepung

Toping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnya
Ita guna blueberry filling
(Aku gna blueberry filing+jem blueberi sugar free)
   
Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak bersama serbuk badam dan susu,  gaul hingga adunan menjadi doh 
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh  dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan cutter dari loyang setelah masak 
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing

Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm(aku letak 80gm jer,tuh pon mmg manis)
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu aje

Hiasan
Kepingan badam atau gajus

Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.

Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah. 

Friday, August 3, 2012

Udang Seri Rampai


Assalamualaikum..

Mood tgh ok,update ari2..klo xok,ermm pakai 1 n3 pon xde smpai berminggu n berbulan,huhu...Akceli sejak berpuasa nih mmg msk ari2 jer,coz ptg bru msk kan,so ok jerlah,klo xberpuasa dulu,selalu hb kena tapau,coz pagi2 teruk morning sickness..Tapi skng nih dah 5bln++ morning sickness ke hape lagi kan,hehe..Alhamdulillah skng nih dah chat..

Wokeylah udang nih hasil intai2 skodeng dapo kak nor,pstu cri rcp udang n berkenan utk menerai udang nih,coz bhn2 semuanyer ade kat dapo..Sedap rsa udang ni,ala2 rendang yg simple gitu,sbb xde letak lengkuas n santan bagai kan..wat kering2 lak,mmg best..

Jom Intai rcp kut2 ade yg nak menerai,klo xde pon xper,leh gak wat rujukan ank2 nnti kan,huhu..B4 tuh tq bebanyak wat kak ayu,kak nor n tuan punya rcp asal yer..

 UDANG SRI RAMPAI
sumber: Ucu Bakery via Kongsi Resepi
sumber : Ayu S'pore & K.Nor



Bahan:-
1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL) -(Ayu gunakan udang galah)
6-7 batang serai - dihiris nipis2-(Ayu gunakan 4 batang serai diblender)
3-5 helai daun kunyit -dihiris nipis2-(Ayu gunakan 3 helai)
3-4 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 inci kunyit hidup - dikisar
sedikit belacan/anak udang kering -dikisar-(Ayu gunakan belacan)
6-7 biji cili padi - dihiris-(Ayu gunakan 5 biji untuk diblender + 10 biji untuk dihiris)
air asam/asam keping
garam/perasa



Cara2nya :-
Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau
Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau
Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra
Masukkan garam/perasa/air asam.Tunggu sehingga mendidih( Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)Dah boleh dihidang....Senangkan masak udang sri rampai ni....

*K.Nor gaul udang dgn sedikit garam dan serbuk kunyit. Pastu goreng seketika udang sehingga warna udang bertukar kemerahan. Angkat dan toskan.(Aku pon ikut cam kak nor)



Thursday, August 2, 2012

Kuih Cara Manis /Berlauk

 Assalamualaikum..arini bersiaran di awal pagi,heeheh..tgh wat pe tuh...da yg tgh tido blk ke..aku kdng2 pas solat n hb g kja,mmg tido blk gak,hehehe..sejak peknen nih pagi2 mmg rsa xbape larat cikit,dah msk tghri ok jerla nnti..

Erm kuih cara nih wat marin..dah lma tgk kak izah n kak nieza wat,tapi stok santan fresh n klpa parut mmg xde,santan kotak jer yg ada,aku klo wat kuih2 lma suka lgi gna santan fresh,lbh lembut,terasa kesedapan n lebih lemak uuu,hehehe..Tanguh2 erm marin baru wat,hehe..inti daging dah siap wat awal lagi,sbb leh wat roti john sama,aku wat inti kli nih letak serbuk kari cikit,kira roti john n kuih cara pon leh msk lah,hihii..kes mls jugalah nih kan..

Oklah xnak bebel2 dah pepagi nih,meh kita tgk rcp jerlah eks,hasil kopipes dari umh kak izah..tq kak juga penyumbng rcp asal cmg ler sapa lagi kan,hehehe..



Kuih Cara Manis Resepi Warisan
Sumber: CMG,  Kak Nannie
  
Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan



Cara Membuat:
Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba.

Wednesday, August 1, 2012

Kuih Jongkong Versi Moden ^_______^

 Assalamualaikum n selamat pagi wat semua yg sudi singgah ke sini...pagi2 nih ade yg bz wat kukis raya ke..hehe mna tau ade yg tgh wat persiapan awal kan..hehe..aiii xwat pe lagi..cadangnyer weekend nih nak wat 1 ke 2 jenis dulu,InsyaAllah..

Erm 1st time wat n merasa kuih jongkong ni..nama pon baru 1st time juga tau,jakun sungguh kan,tuh pon sekbek kak mas yg tayang lam fb,pastu terus godek2 kuih ni ari senin baru ni..wat half adunan dpt 12 bekas,mmg lbh dari yg ckup utk family kecik cam kami nih ,tambah lak bulan2 posa nih kan,klo dpt air jer,rsa kenyang juga dah,ngan nasi n lauk  pauk lagi..erm syukur alhamdulillah rezeki yg di kurniakan..Pastu bgi juga ke jiran sebelah wat merasa.hehe..Mmg terus terang ckp 1st time merasa kuih nih,mmg sedap n lembut lemak jer terasa..

Jom tgk rcp,kut2 ade yg tingin nk try..maceh byk2 wat kak mas n kak fida ats perkongsian rcp nih ya..sy share kat sini lak..
 
Kuih Jongkong Mangkuk

Bahan :

 24 mangkuk plastik 100ml 

Untuk Lapisan Bawah :
 gula melaka secukupnya dihiris2 halus atau gula merah

Adunan Hijau :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung
5 cawan santan cair = ( 100 ml KARA + air )(Aku guna santan fresh)
1 sudu kecil pes pandan
1 sudu kecil air kapur

Adunan Kuning :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung
5 cawan santan pekat = ( 400ml KARA + air )(Aku guna santan fresh)
2 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning
 
Cara :
 Letakkan 1/2 sudu besar hirisan gula melaka @ gula merah kedalam mangkuk2 kecil dan ratakan.Ketepikan.
 Campur kesemua bahan hijau,kacau sebati, tapis, kemudian masukkan kedalam periuk dan masak hingga hampir pekat dengan api yg kecil..sentiasa kacau hingga adunan pekat dan likat serta licin yerk atau berkilat dan boleh tuup api. Memang agak letih sikit nak mengacau sebab mengambil masa lama.
 Tuang adunan hijau tadi ke dalam mangkuk yang berisi hirisan gula melaka dan kukus hingga gula mencair dalam 8 minit.
Sementara itu, campur pula adunan kuning,tapis dan masak hingga hampir pekat, sama seperti adunan hijau tadi dan matikan api.
Tuang adunan kuning ke atas lapisan hijau dan kukus lagi hingga kuih masak lebih kurang 15 min.
Keluarkan kuih jongkong dan hidangkan suam atau dingin.

 


Monday, July 30, 2012

Cucur Jagung Rangup

Assalamualaikum...selamat pagi...maaf lah yer klo da sesiapa yg nyampasss tgk pic udang kat bawah nun yg dah lama komain tayangannyer,hehe..Akceli puan umh mmg msk ajer setiap ari,tapi cma 1 jer,mls nk update,huhu..

Erm menu arini ialah cucur jagung berudang yg rangup,bestttt oooo..smp nana n syifa punya pulun mkn..ptg karang leh goreng lagi,coz tepung lebihan tuh simpan lam esbok,saja bncuh adunan byk cikit,sbb nk goreng 2kali,hehe..Owh ya,nih la salah 1 juadah berbuka kami semalam ya..

Akceli ni la 1st time aku wat cucur letak telor n bancuh adunan dgn air ais(aku letak juga ketulan ais),mmg terasa sungguh kerangupan cucur aku kali ni..aku xletak baking pwder,mahupon agen2 penaik yg lain..dlm rcp asal kak madihaa nih,beliau da letak baking powder,so ikut selera memasing lah eks,nak letak ke x..
Baru2 nih da smbng2 ngan kak nieza kat fb,dia pon ckp selalu wat cucur letak telor n ais utk rangupkan cucur,pastu kadang letak baking powder,kdang x letak,tapi rangup juga..erm aku pon try ler versi xde baking powder dulu utk kali ni..

Resepi asal dari kak madihaa/ratna,aku lak amik n nmpak rcp nih dari kak izah...Tima kasih byk2 wat kak izah,kak madihaa,n kak nieza yer di atas perkongsian ini..

Cucur Udang Rangup
Sumber rujukan:-Kak Izah
Bahan2
3 ½ cawan tepong gandum*
1 sudu besar (penuh) baking powder* (diayak bersama tepong gandum)(
Aku xletak)
2 cawan isi udang
1cawan isi jagung(aku add)
3 cawan air sejuk
2 sudu besar Knorr Pasti Sedap (jika tiada boleh gantikan dgn 1 sudu besar serbuk pati ayam)(Aku letak serbuk pati bilis)
1 ¼ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
½ cekak daun kuchai ~ dibersihkan & hiris 2 cm
¼ biji kubis ~ dihiris halus & cuci & tos(Aku xletak)
1 ½ biji bawang besar ~ dipotong dadu
1bji cili merah didadu(aku add)
½ sudu kecil kunyit serbuk
1 biji telur

Minyak untuk menggoreng



Cara2 Menyediakan
1. Campurkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar kecuali air & telur.
2. Gaulkan kesemua bahan2 tadi biar rata. Masukkan telur & air sikit demi sikit sambil dikacau rata. Habiskan kesemua air & kacau rata.

3. Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
4. Ambil sesenduk kecil bancuhan cucur (sebaiknya gunakan senduk nasi yg lebar tu) lalu cucurkan ke dalam minyak yang telah panas dengan cara membentuk cucur menjadi bentuk yang agak lebar. Ulangi proses sehingga cucur memenuhi kuali.
5. Bila cucur timbul.. cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. Terbalikkan cucur & goreng sehingga garing ke dua2 belah.
6. Bila dah garing, angkat & toskan.
7. Hidang cucur udang dengan sos cili kegemaran semasa panas2 atau suam2 untuk nikmati kerangupannya. (MaDiHaA hidang dengan sos cili lebihan nasi ayam yang dibuat sebelumnya)

 

Tuesday, July 24, 2012

Udang Garing Daun Kesum,Simple Tapi Menyelerakan.

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah kenyang berbuka..Syukur sgt diatas rezeki yg dikurniakan..
Arini msk sup tulang,pastu dah alang2 wat sup tulang celur ler bihun sekali,jadi ler satu lagi menu kan,erm pastu wat udang goreng nih ler..Goreng ikn masin,sambal belacan n ulan raja juga pucuk ubi...Da juga wat kuih,hehe esk tayang eks..
Skang nih cam xbape selera nk mkn nasi,ashik nk mkn western n merapu2 ke kuih2 jer,erm tadi selera lak mkn nasi panas2 gaul ngan udang ni,aku xambik dah sup tulang,mkn udang nih 2ekor ngan nasi jer,masyaAllah sedap betui..Laling pon ckp sedap udang ni,pastu aku tanya ler erm udang nih yg sedap ke,bini abg yg msk sedap,hihi..pastu dia jwb bini abg msk sedap..hehe..siap tanya lagi erm abg nk ambik lagi sekor leh x udang nih,adoiiiyaiiii ambik ler abg..Hehe..

Resepi nmpk kak ayu tayang,terus save,pagi tadi pesan kat hb suh beli udang besar kat market,sekbek rini udang fresh gak,klo x,kdang tuh xla fresh sgt..Daun2 lak mmg da jer tanam kat umh,hehe..Terima kasih berjuta kali wat kak Ummi,kak Ayu n chef kamarul juga ya..Moga Allah jua yg mmbalas perkongsian ini,Amin..
Psttt aku copy dari umh kak ummi jer,coz kat umh kak ayu xleh nk copy..

UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home
Sumber rujukan:- Kak Ayu

Bahan:-
  • 500 gm udang (sederhana besar)
  • Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Perap:-
  • 1 sudu kecil serbuk cili(Aku guna cili kisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1/2 sudu kecil lada hitam kisar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam
Bahan Cincang:-

  • 6 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 tangkai besar daun kesum
  • 1 tangkai kecil daun selasih
  • 1 tangkai kecil daun kari
  • 1 tangkai cili merah(Aku add cili padi juga)
  • 1/2Biji bawang besar dihiris aku add


Cara Memasak:-
  1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
  2. Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
  3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
  5. Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  6. Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^