Thursday, November 28, 2013

Resepi Kari Daging Ala Indonesia Yg Sedap ^___^


Assalamualaikum n selamat ptg buat semua pengujung DZ..
Hope anda semua sihat2 ajer ya..Tima Kasih byk buat anda semua yg sudi berkunjung Ke DZ ni ya..Walaupon Puan umh jarang2 nk jenguk sini n letak n3 trbaru..Mmg msk setiap ari,,tapiii amat malas nk update blog kesayangan ni,huhu..

Oklah rcp daging nih msk arini,ade la rasa 2ketul,maghrib karang teman en lalink berbuka,baru mkn lagi..
Mmg sedap lah rsa daging ni,xrugii mncuba,ade kelainan sbb letak pistachio tu..salunya badam kisar ke buah keras ke kan..Nih dah semua bhn dah de,trus ja on projek utk menerai arini..
Klmarin ptg uncle yg anta paper tu anta mgguan wanita,bila belek2 ,trus berkenan ngan rcp ni..Trnyata mmg sdap n xrugi mncuba.


Aku mls nak taip dah rcp ni,trus snap pic dri MINGGUAN WANITA ajer,hahha kira okla dri xde kn,hihi..
Salunya utk lauk pauk ni aku mmg xikut btui2 kuantiti,just tgk bhn2 n trus msk men agak2 ja,xla nk timbng2 sukat bagai,klo kek tu mmg kna betui2 lah kan..
ok jom tgk rcp kut ade yg nk menerai..

*Utk jintan tu aku letak jintan manis n jintan putih biji,juga ketumbar biji..sebab kat dlm rcp xde ltak yg srbuk ka biji,pastu jintan xtau mnis ke putih,so aku letak jerk dua2..Kentang tu ikut suka la nk ltak byk mna ya..Pastu tabur bawang goreng,mmg harum wangi sungguh..


Thursday, November 14, 2013

Resepi Nasi Ayam Paling Sedap ^__^

 
Assalamualaikum,selamat ptg..
Pe khabar semua..selamat berpuasa sunat Ashura bgi yg berpuasa ya..InsyaAllah moga segala Amalan kita diterimanya..Arini klo bersedekah mmg byk pahalanya,Antara amalan sunat yg lain tu mndi sunat hari ashura,bkn mandi wajib ja ade yer,hihi..Pkaikan celak pon bgus,utk elakkan kna skit mata..Alhamdulillah ank2 dara n aku sendri mmg pakai celak mekah yg botol tembaga tu..Mmg bagus sbb ade  campuran air zam2.My mom tumbuk sendri..
Plg lawak klmarin bila bgi En lalink bca amalan2 sunat hri ashura nih,bila smpai part no 3,kna gosok kpala ank2 yatim,insyaAllah Allah akn mengangkat darjat kita,pastu hb wat lawak dia kata,xperlah yang gosok kpala abg,abg gosok kpla yang,kita kan sma2 ank yatim,huhu..adoiiila lalink aku ni..hihi..

Erm nasi Ayam mmg antara menu febret en lalink n ank2 aku,byk juga rcp yg dah di try,nih antara yg sedap bgi tekak kmi suami i3..Hb mmg peka sgt klo aku try rcp baru,mkn jerk terus kata nih rcp mna lak,aku pon tnya,erm nape bang,dia kata sedaplah,hihi.Pastu aku pon kta erm yg nih rcp len lak,hihi..Sekbek bini dia rajin try mcm2 rcp kan,hihi
Tapi trus terang ckp la,mmg sdap n da kelainan rcp,nak tau cam  ner sdap n pa kelainan,anda kenalah cuba sendri ya..
Xdan nk snap byk pic n pic asing2 utk sup,sambal n kuah kicap tu,sbb dah nk berbuka..Blk marin dari seberang dah lmbt,trus smp2 umh kalut masak,sekbek ayam dah siap rebus n perap ltak peti ais..

Ok jom tgk rcp..Sblm tu jutaan terima kasih yg xtrhingga wat kak azie yg rajin mncuba pelbagai rcp nasi ayam n share kan rcp yg dia ambil dari kak Nani Rostam..Mekasih yg xterhingga juga wat kak nani selaku Puan punya rcp Asal..Kak Nani skng tgh bercti di london..Tq kak add sy kat fb nun..

Nasi Ayam Paling Sedap

Lauk Ayam:
1 ekor ayam
Halia
Bawang putih
Bawang merah

Bahan perap:
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan

Kisar halia dan bawang putih dan bawang merah. Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit.

Didihkan air di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahankan api sehingga ayam setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dan perapkan dengan bahan perap seketika. Gantungkan ayam sekurang kurangnya satu jam.
Goreng ayam secara deep fry atau di dalam periuk yang dalam sehingga minyak menenggelami ayam. Untuk lebih mudah, sangkutkan ayam dengan besi penyangkut ditepi periuk agar mudah mengangkatnya setelah masak. Setelah ayam masak angkat dan gantung untuk toskan minyak. Potong ayam dan hidang.


Nota:
Ayam jangan dipotong, biarkan seekor. Setelah digoreng atau dipanggang barulah dipotong agar ayam masak cantik. Tapi kalau susah untuk menggoreng, bolehlah dipotong 2 atau potong 4 sahaja. 

Saya potong 2 sebab nak menjimatkan minyak semasa menggoreng. Saya lebih suka goreng dari dipanggang. Jadi saya tidak gantung, sejatkan di atas jaringan sehingga betul betul kering airnya.


Nasi Ayam:
Mentega - tak guna
Minyak ayam - saya tambah
Bawang merah
Bawang putih
Halia
2 helai daun pandan
1 helai daun salam (bay leave)
Susu full cream
Serbuk ayam
Garam
Gula
Rempah penumis - bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis

Basuh beras wangi, tos dan letak dalam rice cooker. 

Di dalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, daun pandan dan daun salam. 

 Setelah naik bau masukkan separuh daripada air rebusan ayam tadi, susu full cream, garam, serbuk ayam dan gula mengikut rasa. 
Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang ke dalam beras tadi jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak seperti biasa.

Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.

Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang ke dalam beras tadi jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak seperti biasa.

Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.

Sambal Cili
5 biji cili padi merah siam - saya guna cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia - saya tambah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam - saya tambah
Sos tomota - opsyenal saya tambah

Blend cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.  


Sambal Kicap
Air kicap hasil perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih.  Angkat.


Kuah Sup
Jeruk kubis
Garam
Serbuk ayam
Daun bawang - tabur
Bawang putih goreng - tabur

Separuh air rebusan ayam masak semula dan campurkan jeruk kobis, garam dan serbuk ayam.

Bubuh potongan daun bawang dan bawang putih goreng ketika menghidang.


Sambal Cili
5 biji cili padi merah siam - saya guna cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia - saya tambah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam - saya tambah
Sos tomota - opsyenal saya tambah

Blend cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.  


Sambal Kicap
Air kicap hasil perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih.  Angkat.


Kuah Sup
Jeruk kubis
Garam
Serbuk ayam
Daun bawang - tabur
Bawang putih goreng - tabur

Separuh air rebusan ayam masak semula dan campurkan jeruk kobis, garam dan serbuk ayam.

Bubuh potongan daun bawang dan bawang putih goreng ketika menghidang.

Tuesday, November 12, 2013

Resepi Nasi Pilau Pakistan Yang Sedap^__^


Asalamualaikum..Ok tghri nih nk update lagi 1 rcp yg rmai sgt duk pm n komen nak kan rcp ni..Nasi Pilau Pakistan Nama Diberi,Rasanya Sgt sdap tidak terkata n hb aku mmg puji abislah ngan rasa nasi nih..Klo Ade yg try n xsedap tu,aku xtau nk kta pa lah ya..maybe taste bud lain2 kan,pastu lak air tgn org xsma n rsa pon tntu berbeza n mungkin juga Hampa xpndai nk Masak,sbb tuh xsedap,Wakakaka hahahah..

Hb aku bkn sng2 nk puji masakkan wife dia ni,walaupon setiap ari ade ja juadah yg aku siapkan,tapi jrg2 dia puji bersungguh2,anak2 lak mmg xmenang tgn aku nak suap,siap merajuk2 lagi sbb aku lmbt suap.huhu yalah nak suap kan 3org trmasuk fiyya tu.Fiyya pon pndai lak lambt aku suap siap nangis tu,bila suap diam,hhaha..Tuh dia penangan nasi Pakistan ni..Terus terang ckp mmg rekemen sgtlah..Aku mmg nk ltk rcp disini sbgai rujukan aku sndri n ank2 masa dpn,sbb takut bila tulis gitu kat kertas leh hilang,mna tau esk2 aku dah xde,ank2 tingin nk mkn blh gak tgk rcp kat sinikan,
B4 nak truskan ke rcp,disini aku ucapkan jutaan trima kasih yg xtrhingga buat Ummi Maria Hakim yg sudi menelefon jauh2 dri UK semata2 nk bgi rcp nih..bkn senang org nk bgi rcp free,siap cll jauh2 lagi..InsyaAllah moga Allah Saja yg mmbalas setiap kebaikkan Ummi n Moga pahala berterusan  utk UMMI n aku juga yg brkongsi rcp ni.. InsyaAllah.Amin3..

Resepi Nasi Pilau Pakistan

Masa nih air rebusan baru mendidih,,Tgk bwang putih tu mmg xbuang kulit ya..

#Sukatan nih utk beras yg sy gunakan 2cawan,klo nk tmbh ke kurang,pndai2 lah agak ya..

Air Rebusan Utk Masak Nasi..
1/2Ekor Ayam dipotong 6bhgian
2Sdb Ketumbar Biji
1/2sdb Lada Itam Biji
1/2Sdb Jintan Manis Biji
1/2Sdb Jintan Putih Biji
Sebuku Bawang Putih dibasuh n diketuk sedikit(Xyah buang Kulit)
2in Halia Diketuk
2Biji Bawang Besar Dipotong 4
2helai Daun Bay
4Sekawan serba sedikit
4Cawan Air

Cara2
Rebus semuanya smp ayam Masak n air berkurangan

,Angkat Ayam,ketepikan.Tapis air rebusan n buang kan semua rempah2 tadi..Air rebusan ni nti kita nk guna utk memasak nasi..Air rebusan ketepikan dlu..kita ke step seterusnya pula..

#Sukatan nih utk beras yg sy gunakan 2cawan,klo nk tmbh ke kurang,pndai2 lah agak ya..

Bahan2 Utk Nasi
2 Cawan Beras Basmathi  direndam 1jam n ditoskan
21/2Cawan Air Rebusan Tadi
Ayam yg direbus Tadi

1Biji Bawang Besar Dihiris
1/2sdt Ketumbar Serbuk
1/2sdt Garam Masala
1/2sdt Jintan Putih Serbuk
Pes Bawang Putih n Pes Halia (Nih pndai2 agk sendri ya)Rempah 4beradik
Daun Bay
Daun Pandan
Kiub Pati Lembu
Garam/Gula Secukupnya
Mnyak Utk menumis(ummi kta xyah guna mnyak sapi,mmg guna mnyak biasa jerk)
1/2Sdt jintan Putih Biji (yg nih tabur last,msa nasi dah kering)

 Cara2
1.Tumis Bawang Besar yg dihiris smp hitam(tapi bkn hangus ya,ala2 bwang grng gitulah)*Part nih mmg pnting ya,sila jgn mls nak tggu bwang tu hitam gitu..
2.Masukkan rempah 4 beradik,daun bay,daun pandan,pes bwang putih, halia n rempah2..tumis lagi smp garing n naik bau..
3.Masukkan air rebusan,grm gula n ayam,dah mndidih trus tuang ke dlm beras.Atau pon blh juga pas msuk rempah goreng sebentar beras bru msukkkan air,ikut keselesaan msing2 lah ya..
4.Apabila nasi telah kering,gembur2kan n taburkan jintan putih..Aku ltak cikit ja,sbb xnak ank2 pilih2 msa mkn..
5.Siap,Bolehla dihidangkan..




Resepi Kambing Masak Kari Pakistan

Assalam semua..Ade lagi n3 di pagi2 buta nih..rajin sikit arini lagi pon byk sgt rcp yg nak diupdate..baik update jerk tumpng xngantuk lagi ni..
Ok rcp seterusnya nih Resepi kambing yg aku msk mggu lps wat lalink trchenta aku tu..lma dah ummi maria hakem duk suh aku try rcp nih,bru smp seru nk try..Ummi kata utk detail rcp tgk ajer kat blog kak amie...
So nilah hasilnya kari pakistan Ala Zaliedana...Xrugilah msak sbb hb mmg puji melambung n rmai lak yg trjangkit virusnya lps aku msk,rmai lak yg mnta rcp n buat juga..
Mmg sdap sgt lah kari pakistan ni..selalunya rcp2 dari ummi mmg malatopppp lah..
Jom tgk rcp truslah eh..Mek fiyya nih pon dah rengek cikit dah tu,nak susu lah tu..
 
Resepi : Ayam Masak Kari Pakistan
 
Sumber : Ummi Maria Hakem

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 16 bahagian (Aku Guna kambing,nak tukar kpda daging pon sdap gak)
4 biji bawang besar - cincang
4 biji tomato merah - cincang
1 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 cawan air
garam
1/2 cawan minyak
garam masala - jika suka (tak bubuh pun tidak apa - Amie tidak bubuh)
hirisan cili padi dan daun ketumbar untuk hiasan
Aku Add 2sdb Yogurt Asli seperti saranan Ummi Maria Hakim

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar cincang hingga kekuningan.
2. Masukkan tomato cincang dan teruskan tumisan hingga sebati.
3. Tambahkan halia dan bawang putih kisar, serbuk cili serta serbuk kunyit.
4. Kacau hingga sebati dan masukkan air. Biarkan bahan tumisan masak sehingga bawang dan tomato hancur. (Menurut Kak Maria, menumis bahan ini boleh memakan masa selama 1 jam!)
5. Masukkan ayam dan gaul rata. 
6. Tidak perlu tambah air kerana daging ayam akan mengeluarkan air. Perasakan dengan garam (Amie tambah sedikit serbuk pati ayam).
7. Kacau sebati dan masak sehingga kuah kering. (sebaiknya jangan sampai kering).
8. Hidangkan bersama taburan cili padi hiris dan daun ketumbar.

Resepi Bubur Ashura/Bubuq Sora Versi Kedah


Assalamualaikum..bersiaran di pagi2 buta..org lain tgh tido,aku lak baru nak update..
Nak wat camner ank2 tido nihla sng nk buka lappy..klo x aku on9 kat fb ke cari rcp guna nset ajer..lappy mmg xbuka..
Nak masuk pic pon jenuh berejam juga kat blog ni,sbb tuh aku agak kemalsan disamping aku nih yg mmg mls dah tu kan,hehe..klo kat fb mmg cpt ja post pic Masakkan aku tu..kdang klo 3kli msk,3kli la ltak pic,tapi klo ade yg mnta rcp tu mmg lmbt juga kdang nk bgi,sbb ssh ar nk copy2 gna nset,kdang tu mls nk taip rcp..Tah la kdang tu xterlayan juga pm2 kat fb yg mnta rcp n tnya itu ini..aku pon xla pndai mna n msih blajaq2 lagi nih,bkn nk nyombong ka nak kdekut rcp ka,tapi kekangan masa pon ya juga..
Kdang tu yg simple2 pon xkanlah nk tnya kan,cer la gugel jerk cari,xyah la nk mnja sgt semua nk disuap..ermm kdang tu pm suh aku translate kan sbb ktanya xbape fhm omputih,huhu aiii pong xla pndai pongg,Ah malas ah nk layan semuanya..smpaikan ade yg aku wat dek jaa..Huhu..Xterlayan weh..
Aku mmg suka ltak pic yg aku msk blh kta setiap ari kat fb,sbbnya sbgai kenangan n tatapan aku n ank2 nnti,kdang xde idea nk msk tgk pic2 lma dah dpt idea,tapi nih smua bnda yg ltak semua nk rcp,ermm penat den..Klo yg mmber2 rapat n kenai mmg aku layan ja,tapi kdang tu tegur sapa pon x,mnta rcp pon ayat komain aih,geram gak kdang,amboii cam kita nih bila ltak pic mmg wajib ltak rcp ja,adakah aku nih dibayaq,huhu..Mcm2 kan manusia ni..
Pnjng lak naip pagi2 buta nih,meh la tgk rcp pula eh..
Tingin nk mkn bubuq sora nih gugel2 ngan nset tgk kat sini,tapi skli tgk rcp utk nk kndri leh la kan 1kg tpung kan..last2 cll mak,mak aku kta kna bgi keras n kurangkan sukatan air dri kuih talam..aku pon agak2 jala wat nih..alhamdulillah mnjadi n sedap pada tekak aku..
Kak Mashitah dah try,anda bila lagi,hihi..

Bubur Ashura/Sora Versi Utara Kedah
Resepinya

bahan:
2 Cwn Tepung Beras
3 cawan santan pekat campur secubit garam
2 1/2 Cwan Air
Gula pasir ikut manis
Gula merah n Nesan/Gula Gerek(Sy letak nesan 2keping n gula merah 2sdu besar)
Kacang Kuda Direbus empuk
Keledek Dipotong Dadu n Direbus Empuk
Kacang Hijau Direbus Empuk
1 Btg jagung
Pisang Raja di potong Dadu msk last
1sudu besar Biji Sagu
Daun Pandan 2 ke 3helai

Bahan2 lain yg anda suka sprti Nangka,Durian ke ok juga..


Time nih xmsak lagi ni,pnat juga nk mngacau tu..

cara:

1.Masak air, daun pandan yg disimpul dgn gula melaka,nisan n gula pasir hingga gula hancur n mndidih.
2.campurkan tepung,air gula n santan kacau sebati .Aku blend jerk
3.Tuang adunan tadi ke dlm periuk@kuali yg sesuai..
4 panaskan dengan api yg perlahan
4. setelah mendidih masukan kesemua bahan2 tadi
5. kacau sehingga pekat dan rasa manisnya kalu keras tambah sedikit air lagi..
6.Bubur yg telah betul2 masak TIDAK MELEKAT d periuk..Klo melekat lagi tu mmg kna kacau lagi ya..
7. Angkat dan tuang dalam loyang , Api jgn dipadamkan smp selesai letak dlm bekas..sejukkan dan potong lah ikut suka.



Wednesday, October 23, 2013

Resepi Pakora Rangup/Jemput2 Pakistan

 Assalamualaikum..
Mlm2 buta baru free n sng nk taip rcp,siang2 mmg ssh la nk buka lappy nih,huhu dak fiyya pantang nmpk aku buka lappy mmg dia ketuk2 jer keyboard ni,jenuh nk bertepis cam nk main badminton lak,huhu smp hang la lappy nih di kerjakan dia.... Sbb tu bila ade yg mnta rcp mmg lmbt la aku nk bgi,huhu..Klo yg xsabo tu gugel lah rcp sendri eh..hihi..

Pakora nih alkisahnya aku tau pon bila ummi Maria Hakem Mak Angkat aku yg jauh di Cardiff UK nun call n duk cite kesedapannya.huhu ..Bila dia cite tuh aku xla nk mnta rcp bagai pon.pastu 1 day tu tgk kt tv masa bulan puasa tu ade tayang pakora nih kat jejak rasul,alahai nmpk sedap la..mmg makanan tradisi org pakistan n byk dijual ditepi2 jln waktu bulan puasa..
Pastu nak dijadikan cite lak,ummi ade cll aku lagi(tq ummi bykkk kli cll dr jauh).ermm pucuk dicita ulam mndatang uuu,terus mnta rcp kat ummi..Ummi mmg trkenal ngan sifat murah hati n xkedekut rcp,klo cll sure bagi mcm2 rcp n tips masakan..Tuh yg syok sgt tuh..Hehe..
Punya duk peram rcp,tepung lak kat sbulan dah beli,akhirnya Ari sabtu baru nih wat jugalah pakora nih..Siap g bli bayam ujan2 lagi tu,hahha..

Terus terang ckp bgi tekak aku mmg sedap betui pakora nih.tekak org lain xtau lah eh..mkn time panas tuh mmg rngup sgt2..Bila dah sejuk lembut xliat..aku simpan smp keesokkan ari pon,mmg lembuttttt lagi..Klo ade yg try wat xrangup n lembut tu aku xtau lah eh,maybe slap cara bncuh ka apa lah kut..
 Resepi nih Aku xsukat pon,men agak2 jer berpandukan bhn2 yg Ummi bgitau tu,Sayur2 bleh juga nak letak mcm bunga kubis ke kubis ke..tapi aku xletak..

Oklah rcp seperti dibawah ya..

Tepung kacang kuda(lbh kurang 1cawan)
1Ulas bawang ptih dikisar
Sedikit Halia Dikisar(optional,Aku xletak pon)
1Sdt Serbuk Gram Masala
1 Sdt Serbuk jintan putih
1Sdt Serbuk Ketumbar
1/2Sdt Serbuk Cili(Leh kurangkan @lbihkan ..Aku xltak byk ank2 nk mkn juga)
1/2Sdt Jintan Putih Biji
1Sdb Yogurt
Serbuk Pati Ayam
Garam Secukup Rasa
Udang Fresh ikut suka byk mna..klo xnak letak pon xper..
1 -2 Biji cili hijau dihiris nipis, kalau nak pedas ummi kata leh add cili padi
1 biji ubi kentang,klo kecik letaklah 2..Aku ltak 2bji
Daun bayam Secukup kegunaan..Aku ltak byk juga,xpotong dah sehelai2 tanpa batang
2Bji bawang besar dihiris kasar
Air Secukupnya..(Adunan xleh pekat n cair sgt)
 
Cara Membuatnya:-

1.Rebuskan ubi kentang sehingga empuk,potong dadu,ketepikan.
2.Gaul sebati semua bhn,kecuali air.
3.Masukkan air sedikit2 n gaul rata,Klo dah rsa ok blhlah digoreng..
4.Minyak betul2 panas bolehlah goreng adunan pakora tadi,biar msk kedua2 blah bhagian,toskan mnyak n angkat.
5. Bolehlah dimakan bersama sos cili@chutney pudina..Aku cicah sos cili ajer..Mmg sedap nyum2..Selamat mncuba..

Friday, October 18, 2013

Resepi Pretzel &Caramel Sauce ^____^

Assalamualaikum..Salam Jumaat penghulu hari..
Masih lagi dlm mood raya ke,raya aji sbulan juga cam rya puasa ekks,hehhee..Pas raya nih lemau jerk kan,yerlah byk mkn yg berlemak n berkolestrol bagai,aku lah ittew,hihi..Pas2 raya nih msk sardin,telor ,ikn bilis pula ler,ke wat menu ala kg sambal belacan n ulam2 gittew,sure sodap kan..

Aku yg nak mengarang nih pon dah xde idea,huhu..Dah trsumbat ngan lemak2 daging korban jerk rsa otak aku nih,hahha..mls nak naip pong ya juga,huhuhu..tapi ngenangkan rmaiiiiii sgt mnta rcp pretzel n caramel sos nih,aku gagahkan jugalah nk wat n3 nih..
Yg plgggg aku bengang tuh bila mnta rcp kat FB nun,bila aku lmbt nk ltak rcp mulalah ade yg kta kedekut rcp la n trgedik2 nk rcp dan2 tu juga,mcm la nk wat la tu juga.Adehh igt aku nih di bayar GAJI ke utk letak rcp n wat n3 nih,Suka hati aku la nk letak bila ka xnak share ka woii..
Igt aku nih xde kja lain ka,duk ngadap nset n lappy ja ka..Nih pon bila nk wat n3 kna buka lappy,klo ltak pic ja kat fb guna nset pon xper,SO kpda sesiapa yg berkenaan yg Kalut sgt nk rcp cuba faham ok..Geram lah juga Aku nih bila da yg duk kalutt sgt,dah la siap kta aku nih xmo share rcp n kedekut rcp,huh..

Oklah xmo naip pnjng2 lagi,kang ade lak yg terasa,walaupong aku dah unfren jerk kat fb nun,hahhah..
Pretzel n caramel sauce nih mmg kna ngan tekak kmi seisi family,tmbh2 caramel sos tuh mmg sedap bangat..aku dah 2kli dah wat ..Kalo ade yg nk try ,Jommm zasss tgk rcp jom..

 PRETZEL
by: Beldandy
Sumber Rcp:- Kak Azlita

1 1/2 cawan air suam
1 1/8 sudu teh  yeast (Aku ltak 11/2Sdt)
2 sudu besar gula perang
1/4 sudu teh garam
1 cawan tepung roti(Aku letak Tepung SRF)
3 cawan tepung gandum

Penyediaan
2 cawan air suam
2 sudu besar soda bikarbonate (Aku ltak 1sdu besar soda n 1cwn air suam jerk)
secubit garam
4 sudu besar mentega - di cairkan
Badam cincang - jika suka
sebutir telur - dipukul jika suka



Campurkan yeast dengan 1 1/2 cawan air suam.
Tambahkan gula dan garam. Kacau sehingga larut dan biarkan sehingga yeast mengembang.
Campurkan tepung gandum dan tepung roti dan uli sehingga adunan menjadi doh yg lembut dan kenyal.
Rehatkan doh selama 1/2 jam.

Bila doh telah mengembang, sediakan bahan penyediaan.
Sediakan dulang pembakar dan oleskan dgn butter
Panaskan oven pada suhu 180C
Larutkan soda bikarbonate bersama 2 cawan air suam dan kacau.
Ambil sedikit doh dan roll panjang seperti tali setebal 1/2 inc.
Pintalkan doh dan bentukkan seperti pretzel.
Celupkan pretzel kedalam air soda dan susun atas dulang pembakar
Sapukan telur diatas pretzel dan taburkan badam jika suka.
Biarkan ia naik sekejap dalam 30 minit
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu, suhu dalam 180°C, selama 15-20min.
Selepas siap bakar, sapukan atasnya dgn sedikit butter supaya kelihatan berkilat
Pretzel sedap di makan bersama caremel
Simpan dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembapan.




BUTTERSCOTCH SAUSE

2/3 cawan gula perang
6 sudu besar mentega ~ potong kecil
1/2 cawan corn syrup
secubit garam
1/2 cawan heavy cream / thick cream / whipping cream
Aku Add sedikit asen Butterscoth


Masukkan gula perang, mentega, corn syrup dan garam ke dalam periuk dan masak atas api yang sederhana sehingga gula melarut.
tambahkan thick cream / whipping cream / heavy cream
masak hingga pekat
Sejukkan


Friday, October 4, 2013

Resepi Cranberry Yogurt Chiffon Cake


 Assalamualaikum..Selamat ptg n  moga anda semua sentiasa dibawah lindungaNya..
Terlebih dahulu nak mnta maaf byk2 wat yg tinggal jejak,xsmpat lagi nak jejak balas..InsyaAllah malam karang aku berkunjung balas ya..nati jgn lupa siap hidang yg sedap2 noh,hihi..

Oklah kek cipon gebus gebas nih projek tgh2 mlm buta tadi pas ank2 dah tido..smbil2 wat kek cipon smbil2 iron baju,sambil2 perap ayam goreng berempah utk lunch rini juga.Huhu nak wat camner kan mlm2 buta bru nk wat semua kja..erm camtulah ade ank2 yg msih kecik ni..Ape pun aku sgt bangga mnjadi suri rumah n gembira dpt berkhidmat utk suami n wat yg trbaik utk ank3..InsyaAllah moga redha suami sentiasa bersamaku n Datang bersama Redha Allah....

Dah lma berkenan n beli cranberry sbb nk wat kek yg 1 nih,yogurt pong dah bpe kli bli n dah selamat wat bnda lain,tapi kek yg 1 nih xjuga jadi,huhu..
pastu baru2 nih ade g gathering n salah sorang akk tu ade wat kek cipon ngan mix fruit..Bila tnya dia,dia kata rcp asal letak cranberry,tapi dia tuka ke mix fruit..ermm lagi lah semangat nk wat..utk 1st trial nih aku wat guna cranberry,nx time insyaAllah nk wat guna mix fruit lak lagi sdap sdap da mix mcm2 fruit..

Pgi tadi pas post pic kek nih kat fb,trus xtgk nset dah sbb bz msk lak,erm bila tgk2 tuh pnyalah rmai pm n mnta rcp..Oklah disini aku kongsikan rcpnya ya..aku ambk kat umh kak nor..Tima kasih byk wat kak nor n kak rima yg brkongsi rcp..Sy share kan disini n kita pnjang2 kan wat rakan2 yg len yg nk menerai pula ya..

Owh ya kat sini aku letak 2 versi rcp ya..Aku wat rcp 1 ya..Sbb rcp 2 kna ltak 7bji telur putih n telur kunun lak 2bji,erm aku mls nk smpn2 telur dah n guna rcp 1sng sikit guna 6bji telur ja..so kepada yg nak menerai tu trpulang lah nk try yg mna ya..Tpng lak aku gina tpng gndum+tpng jagung sbb xde tpng kek..Ok jom tgk rcp lak..


Resepi 1:-
STRAWBERRY CHIFFON CAKE with DRIED CRANBERRY
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
sumber resipi asal : Rima
Dicuba Test Oleh:- Zaliedana

Bahan2:
A:
6 biji kuning telur
100gm strawberry yogurt(aku guna Natural Yogurt sbb nk letak kale ijau n putih tu)
150 gm tepung kek(Aku letak 20gm tpng jagung+130gm tepung gandum n ayak 3kali)
50gm gula castor
secubit garam
100gm minyak sayuran/masak

B:
6 bj putih telur
1 sudu besar perahan lemon/limau ~ atau boleh gantikan dgn 1/2 sudu kecil cream of tartar
100gm gula castor
sedikit pewarna merah & strawberry emulco(Aku letak pewarna pink n ijau juga1 lagi biarkan warna asal)

1/3 cawan dried cranberry ~ hiris (Aku lebih kan lagi sikit)
1/2sdu besar tpng gandum Aku add utk diayak bersama ngan cranberry

Cara:
Panaskan oven dgn suhu 150C.
Ambil sedikit hirisan cranberry dan tabur pada dasar loyang (saiz 22 - 25 tube / angel cake pan)
Masukkan lebihan cranberry pd tepung dan ayak bersama. Ketepikan.
Pukul kuning telur hingga kembang/pucat warnanya dan masukkan yogurt dan minyak. Kacau.
Masukkan tepung yg diayak tadi dan juga garam.
Masukkan juga pewarna dan emulco. Kacau hingga sebati. Ketepikan.
Dalam mangkuk berasingan, pukul telur bersama jus lemon hingga berbuih dan masukkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul lagi hingga betul2 kembang (menjadi meringue).
Ambil 1/3 dr meringue dan masukkan ke dalam adunan A (kuning telur). Kacau sebati dgn cara kaup balik.
Kemudian masukkan lebihan meringue dan kacau lagi dgn perlahan2.
Akhir sekali masukkan cranberry yg diayak bersama tepung td dan gaul hingga sebati. (jgn terlalu lama)
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan hentak2kan 2 - 3 kali ke meja utk menghilangkan udara (air bubble) yg terperangkap dlm adunan kek.
Bakar lebih kurang 50 min.
Keluarkan dr oven dan terus terlangkupkan (utk mengelakkan kek mendap) hingga kek sejuk.
Sisipkan tepi loyang dan keluarkan kek.

* tujuan mengayak cranberry bersama tepung utk meringankan cranberry dan tidap mendap didasar kek. 


Resepi 2:-

CRANBERRY YOGURT CHIFFON CAKE
source : Anncoo Journal
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients: makes 14 (k.nor guna angel cake pan saiz 23cm)
5 Egg yolks
40g Caster sugar ~ k.nor guna 30gm
65g Canola oil/salad oil
2 tsp Lemon juice ~ yg ni k.nor campur ke dalam bancuhan telur putih
130g Natural yogurt
130g Plain flour (sifted) ~ k.nor guna tepung superfine
lemon zest from one lemon

7 Egg whites
90g Caster sugar
95g Dried cranberries (cut to small pieces & sprinkle with 1/2 tbsp flour)

Method:
In a large bowl, mix egg yolks, sugar and oil well with a hand whisk. Add lemon juice (k.nor skip part ni), lemon zest and yogurt into it, mix well again.
Whisk egg whites till frothy, gradually add in the sugar in batches, mix well. Continue beating till egg whites are stiff but not dry (kemudian masukkan lemon juice)
Use a hand whisk to mix 1/3 egg whites with mixture.
Gently fold in the rest with a rubber spatula till well combined.
Lastly gently fold in the cranberries pieces into mixture.
Spoon batter into cupcake liners up to 3/4 full evenly and bake at 180C for 15 mins, then lower temperature to 160 for another 20 mins or skewer comes out clean. (k.nor bakar dgn suhu 180C utk 20 min pertama kemudian turunkan suhu kepada 170C dan bakar lagi sehingga masak - lebih kurang 20 - 25min)
Invert cake immediately on a wire rack to cool completely before unmoulding.

Tuesday, October 1, 2013

Resepi Mee Rebus Hj Wahid Yg Sedap Bangat..



Assalamualaikum n selamat malam..

Sudah lama yg amat aku xmengupdate blog kesayanganku ini..Mula2 tuh rsa cam nak pencen ja,tapi sayang pula rasanya.biarlah sesekali tenggelam timbul,asalkan jgn tenggelam xtimbul2 sudah..erm klo camtu hampa pakat2 la sedekah Al Fatihah no..
Nak kta bz sgt smp xda nak update pon ya juga kdang2 tu,kdang tuh pula mmg free yg amat,tapi Malas jerk lebih,hihi..Ermm ade lagi ke yg sudi menjenguk kat blog seram sejuk nih,nih bkn suam2 kuku dah klo smp 6 ,7bln xupdate kan,hehhe..

Mlm nih trpanggil nak update blog kesayanganku ini ngan rcp Mee Rebuih yg best nih,mana tau kut2 dah xde nanti ade juga pahala yg msuk berterusan,InsyaAllah...
Kut2 ade yg nak menerai rcp nih nti blhlah kan,mmg sedap uu..Xdapat g mkn kat jb yg ori,wat sendri pon oklah kan,dpt juga hulur2 kat jiran sebelah sorang cikit..
Akceli pas tayang kat Fb rmai lak yg PM mnta rcp,so aku yg mls nih pon gagahkan diri jua mengupdate rcpnya,hihi..

Mula2 tuh nmpk rcp mee nih kat FB n da aku share kat wall aku,tapi bila dah lama2 tu cari2 xde lah pula,so aku pon gugel la rcp mee nih sekali lagi n klr kat blog nih DISINI..Tq ya share rcp..sy c/p kat sini pula..Mekasih byk2..

Rcp mee rebus nih mmg sedap,hb pon ckp sedap..Ade kelainan sbb letak taucu tu..Utk tepung udang kering tuh,aku wat letak udang basah juga utk lagi kick n wat besar1 cucur tu,pastu potong2,gara2 mls n nak cpat,hihi..
Jom tgk rcp eks...Zasssss..

RESIPI MEE REBUS HAJI WAHID

Bahan-bahannya
2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis


Bahan Taburan Tepung Udang Kering
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Aku Add juga kiub Pati Lembu
Bahan Hiasan
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua

 

Cara Menyediakan

Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.

Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.





Tuesday, April 16, 2013

Resepi Ikan Pari Bakar Ala Nyonya..


Assalamualaikum..
salah 1 menu lunch arini utk En hubby trsayang..
Ikan pari mmg febret en hubby,klo wat asam pedas ke,bakar ke,goreng ke,mmg sume dia suka..
Bila dah beli ikan pari tuh,mula lah gugel cari rcp2 terbaru,kli nih try rcp dari dapo kak Ummi lak,rcp asal CMG..bila tgk kt link yg kak ummi letak tuh direct ke blog CMG,bkn ke n3 resepi nih,kat dlm blog Cmg resepi ikan pari bakar bhn2 n nama rcp lain lah pula..Daun limau tuh xde lah pula..ermm,sbb aku ikut rcp cam kak ummi,so aku letak link kat dapo kak ummi jerlah..Ape pun tq utk kak ummi n CMG..

Bila tanya hubby sedap ke x,dia kata mmg sedap,aku tgk berselera jerk dia menikmati hidangan arini,yerlah mesti berselera kan air tangan bini tersayang,aku msk ngan penuh kasih syg tau,hihi..
 K lah jommm zasss tgk rcp lah eh,mek nih pon dah bgn n aku pon xleh dah nk berjimba2 lagi dpn lappy nih..
 
Ikan Bakar Ala Nyonya
sumber Resepi:- Kak Ummi Zaihadi
Resepi Asal:- Cik Mat

Bahan:-
  • 2 keping (500 gm) ikan pari (diperap garam dan asam jawa, cuci bersih dan toskan)
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 kuntum bunga kantan - dihiris halus
  • 2 helai daun limau purut
  • 1/2 cawan santan
  • 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • 2 keping alluminium foil
  • Garam dan gula secukup rasa
Bahan Pes (ditumbuk lumat):
  • 4 camca besar cili kisar (boleh guna 6 - 7 biji lada merah) - akak guna lada merah
  • 8 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 hirisan nipis halia
  • 2 biji buah keras
  • 2 batang serai - hiris halus
  • 1/2 inci belacan yang dibakar
  • 1/2 inci kunyit hidup
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat tadi hingga harum.
  2. Masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga jadi pes.
  3. Matikan api, masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan ketepikan.
  4. Bentangkan alluminium foil dan letak daun kunyit di atasnya.
  5. Bahagikan pes kepada 4 bahagian. Ratakan satu bahagian atas daun kunyit tadi, tabur hirusan kantan, letak ikan dan akhir sekali lumurkan satu bahagian lagi pes atas ikan dan tabur lagi bunga kantan. Ulangi proses yang sama untuk satu keping ikan lagi.
  6. Bakar atas bara api dapur arang. Boleh juga gunakan oven...(akak gunakan oven je lerrr pada suhu 190C selama 30 - 40 minit. Pada 10 minit terakhir, akak buka pembalut foil dan bakar dengan menggunakan api atas sahaja untuk sedikit garing..jangan terhangus dah ya)