Thursday, March 3, 2011

Daging Black Pepper



Assalam n slmat ari khmis..Jab jer esok dah friday kan..masak lauk daging black pepper utk lunch,resepi angkut dari umah kak nor ganu,kak nor wat ayam,aku tukar kpd daging,sedap gak daging bila masak cenggini..Meh layan resepi eh.

AYAM BLACK PEPPER
resipi : K.Nor@SecubitGaram

1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil (Aku tukar kpd daging rebus yg di hiris nipis,gaul garam kunyit,then goreng agk garing)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 labu bawang besar ~ dipotong
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 in halia ~ dihiris halus
3 sudu besar sos blackpepper
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh serbuk lada hitam
bunga kobis
lobak merah
2 bj cili hijau ~ dipotong serong
minyak

Perap ayam bersama garam dan serbuk kunyit.
Goreng ayam hingga masak tp tak perlu sampai garing. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang hampir layu.
Masukkan sos blackpepper,sos tiram dan serbuk lada hitam.
Kacau hingga wangi dan masukkan bunga kobis dan lobak merah.
Masukkan juga ayam. Kacau rata. (boleh masukkan sedikit air jika kuah terlalu kering dan tidak membaluti bahan2 yg dimasukkan tadi)
Tutup kuali sekejap utk melembutkan sedikit sayuran.
Rasa dan tambahkan garam jika perlu.
Masukkan cili hijau dan kacau rata.
Padamkan api dan hidangkan panas2 dengan nasi putih.

No comments: