Thursday, February 14, 2019

Ayam Goreng Kunyit Sedap & Mudah Ala Gerai Tomyam


Assalamualaikum n selamat ptg hampaa.Arini curi2 masa sat update blog kesayangan  aku ni..Skang ni tiap ari makin bertambah bz jer ngan mcm2 keja.. Ngan nak msk mkn kat umah,nak ambk antaq ank2 sek dan kafa lagi..
Pergh 1 ari suntuk mcm2 kja ..Tapi ada masa juga nak ber soc med .wakakaa.
Mana nak update FB,IG BLOG &UTUBE CHANNEL  lagii hahaa pndai2 laaa no dah hg gatai sangat nk ada smua..Eh lupaa plak TIK TOK pon ada weh..Jom la hmpa pakat polo aku .Ada yg sudi x🤣..

Kat FB Zalieda  Zaliedana
IG Zalieda
Utube  Channel  Zalieda Diari Zaliedana
Blog Diari Zaliedana
Tik Tok Zalieda Zaliedana

Wokeylah hampa b4 aku melalut ngan mcm2 ,aku share kat hampa rcp ayam goreng kunyit yg sedap gila ni na..
Sure ada yg kata alaa Ayam Goreng  Kunyit  ja pon..
Eh hampaa tau dak, ada jaaa yg xtau nk masak camna..Hampaa yg dah pndai tu duk diam2 sudah..


Resepi Ayam Goreng  Kunyit Sedap& Mudah  Ala Gerai

https://youtu.be/a1F93o1heRk

Dada Ayam Potong Dadu
1/2Sudu Teh Garam
1Sudu Teh Serbuk Kunyit
3/4 Sudu Teh Rempah Kari Daging
1/2 Sudu Teh Serbuk Cili
Serbuk Pati Ayam
Serbuk  Lada Sulah Ajishio
1Sudu Besar Tepung Beras@Tepung Jagung

Bahan Lain
2 Ulas Bawang putih Ditumbuk
1inHalia Hiris Halus

Bahan sampingan
Carrot
Bawang Holland  Potong Bulat
Bunga Kubis
Kacang Panjang
Cili Besar Merah dan Cili Padi
Minyak Masak Secukupnya

Cara2
Gaulkan Ayam yg telah di potong dadu dengan garam,serbuk kunyit rempah kari,serbuk cili,serbuk Pati ayam,lada sulah ajishio dan Tepung Beras/Tepung Jagung..
Goreng ayam hingga garing,ketepikan buang sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia..
Masukkan Carrot,Ayam yg telah  di goreng, bawang Holland,bunga kubis,kacang panjang,cili merah dan cili padi..
Toskan minyak yg berlebihan dan sedia utk di makan..

TIPS
 Goreng ayam minyak kena Byk.
Goreng api Besar baru la luar rangup ckit n dlm lmbut juicy.
Guna bawang Besar Holland baru manis dan bertambah sedap
Tepung Beras@Tepung jagung  utk rangup dan garingkan ckit ayam tu..
Letak serbuk cili utk lbh pedas ckit dan warna lagi menarik

No comments: