Wednesday, April 3, 2019

Resepi Roti Jala Sedap Yang Kekal Lembut Seharian & Tak Mudah Basi


Assalamualaikum n selamat pagi hampaa semua yg sudi singgah Ke DZ ni..Adess punya la baloq n bz xdan nk update resepi2 kat sini..Padahal kat utube channel  aku di sinun YouTube Channel Aku ada ja aku upload video  baru salu..
Kalo la hampa nk resepi apa2 boleh ja ke utube channel  aku tu.Senang video  masak step by step gituu.Walaupon aku xla pndai mana nak buat video  n edit video bagai..Tapi boley laa janji tujuan asal nak berkongsi resepi tu sampai kann..



Actually  masa hari akad nikah ank sedara aku baru2 ni aku ada la masak kari ayam , kari daging n Roti Jala..
Apa yg buatkan aku trkejut tu xdan 10 minit kari aku buat dah licin.Yg tinggal cuma serai ja weh,tu pon sbb xleh ngap.Kalo blh ngap ngan serai pon licin dah, wakakkaaa ..
Wokey arini aku nk share rcp roti jala yg kekal lembut seharian,yg tak mudah basi..Rasa pon sedap tau,wahh gitchuuu


Resepi Roti Jala Yang Lembut Seharian Dan Tak Mudah Basi

Link rcp roti jala ke utube aku

3 Cawan Tepung Gandum
2 Biji Telur
5 Sudu Besar Minyak Masak
21/4 - 21/2 Cawan Air (blh letak santan dan juga susu..Tapi kalo letak air lebih tahan lama tak Mudah basi)
Serbuk Kunyit @ Pewarna Kuning Secukupnya
Garam Secukup Rasa
Gula 1 sudu Teh

Cara2
Satukan semua bahan dalam blender,blend sampai sebati dan adunan tak berketul..
Masukkan adunan ke dalam acuan botol yg hampa nak menjala tu..
Pastu hampa boleh la menjala ikut suka hampa la nak jala camna..
Lipat atau guling roti yg dah masak..
Makan ngan kari pekat yg aku buat plak,pergh nalarekkek la weh..
Nanti aku bagi rcp kari plak na..