Thursday, May 17, 2012

Mee Bandung Adami.

 
Assalamualaikum.

Dah lunch ke..Rini aku wat nasi grng ajer,klmarin hubby dah mkn sedap kan,rini nasi goreng kampung jerla..Igt nak msk 1resepi daging tuh,tapi pas sapu sampah n mop lantai bagai skit kpla lak,huhu..Pastu msg ngan hubby gtau sakit kpla,hb kata xyah msk papa lah n rilex jer,tapi sian lak ngan hubby aku wat jugalah nasi grng,Huhu..Esk2 jerla msk daging tuh,esk msh ada kan,hehe..


Mee bandung nih akceli dah lama juga aku msk..Duk terliur tgk merata org guna pes segera adami tuh,bila nmpak kat mydin da juai,aku pon belilah juga sepeket,tapi terus terang ckp perencah nih kalo xda add kentang kisar,cili kisar n sos bagai,mmg xsedap sgt pon,coz rasa manis,nih bagi tekak aku lah kan,jgn da yg nak saman lak,huhu..Tekak memasing selera berbeza kan..

Bila dah add mcm2 bhn nih,mmg sedaplah pula jadinyer,hehe sendri msk sendri puji..Hubby pon ckp sedap wokey.
Tq ya utk kak azlita,sbb sy ikut akak add bhn2 lain2 tuh,hehe..

MEE BANDUNG MUAR
By: Adami (perencah segera mi bandung)
Sumber:- Kak Azlita
1 bungkus mi kuning
1 ikat sawi - dipotong
1/2 kg daging - dipotong
2 biji tomato - dipotong baji
bawang goreng
daun sup dan daun bawang
tauhu - digoreng dan dihiris
2 biji telur
10 ekor udang
1 keping fish cake - di goreng dan dihiris(Xletak)
10 biji fish balll(Xletak)
1 peket perencah segera mi bandung
1 biji kentang - di hiris nipis, di goreng dan kisar halus
5 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu besar cili kering kisar (Aku lebihkan)
3 sudu besar sos cili
1 kiub daging
1 kiub ikan bilis
garam dan gula jika perlu(Aku xletak dah)





 Cara2:-
Tumis bawang merah, bawang putih dan cili hingga garing. Masukkan perencah mi bandung segera dan tumis lagi hingga terbit minyak.
Tambahkan air dam masukkan daging masak hingga daging empuk.
Kemudian masukkan kiub daging dan ikan bilis dan tambahkan juga sos cili. Biar
merenih.
Barulah masukkan udang, fish ball dan fish cake.
Masukkan tomato buah biar didih dan masak sempurna.
Rasakan garam dan gulanya. Mi bandung ni sedap kalau manis2 sikit kuah dia tu..

Kuah ni telah siap untuk di hidangkan bersama bahan2 yg perlu di makan bersama.
Jika kita nak makan sendiri masukkan terus mi kuning dan sayur sawi. Pecahkan sebutir telur dan biar telur masak jangan di kacau.
Siap untuk di hidangkan bersama taburan bawang goreng, daun sup dan daun bawang, cili jeruk dan hirisan tauhu. Mudah je kan!

9 comments:

tun_telani said...

salam kak ct.. kalau perencah segera ni mmg susah nk dpt yg sedap. n mmg biasanya manis sbb dia lebihkan gula utk preserve perencah tu. sbb tu kalau resepi x complicated sgt, better wat sendiri je kan. ni dh alter mcm2 ni sure sedap mee bandung akak. dpt pulak udang besar2 tu, mmg terliur nengoknye.

Chik Mimi said...

dah sihat ka ct?kak tak pernah pulak beli perencah ni sllnya nak makan buat sendiri ja la walaupun bodo2 kan

Mas said...

perhh....
betul2 mengeliurkan tengok mee tu ct..
akak suka mee gini..
sedapnya...

Yana Shaiful said...

Dulu yana slalu jgk beli perencah adami ni..mcm2 jenis ada tp mmg kna alter..tmbh tu tmbh nii br kna dgn selera..tgk mee bandung tu cam sedap la plak..harus kna bt lg nii :-)

Wattie said...

Salam CT,
CT sihat? harap semuanya baik2 saja ya. Mee bandung mmg favourite akak sekeluarga, tak sarapan lagi ni, nak sepinggan boleh...

Rohah said...

wauuu sedapnyeee,pekat kuah dia, best tu..

Amie said...

Masya-Allah.... Dana! Mee bandung tu... dengan kuahnya, dengan udangnya, dagingnya, apalagi telurnya yang separh2 masak tu... perahkan air limau kasturi... pengsan!

Ayu said...

Assaalam ct,
oh rempah mee bandung adami ni akak pernah beli dulu..memang tak pass kat tekak akak yang tak suka mee/lauk yang manis2.. bayangkan bila akak tumis tukan dan masukkan air..bila rasa manisnya terus mood nak makan hilang..tak masukkan mee pun terus buang kuahnya..tak boleh nak telan..heheh..tapi bila tengok gambar ct ni dengan udang & telur tu rasa kecur pulak..heheh

~Pastries Delight~ said...

sedapnya mee bandung..
ni memang peberet ni dah laha ari ni tak sempat lunch mkn loti aje lohh