Thursday, March 28, 2013

Cheese Tart n Hadiah GA Tun Telani


Assalamualaikum..
Selamat pagi n salam sejahtera..Moga2 anda semua sihat2 belaka ya..Alhamdulillah Syukurrr,seterlah lamaaa sgt lemau nak mengupdate arini rajinnn sikit nak update..Jari2 yg xbape nk runcing nih gataai2 jerk nak mengetuk n menari2 diatas keyboard..hihi..


Wokeylah b4 panjang lebar lagi aku nak menaip,kat sini aku nak ucapkan terimaaa kasih yang xterhingga utk Tun Telani,sbb aku dah Menang GA yg tun wat baru2 nih,hihi..Alhamdulillah menang gak GA Nasi Mandhi febret food aku tuh,hihi..
Selain dri buku yg Awesome,Tun yg cantik manis juga de kirimkan spatula n brush silicon,alahai sukaaaaa sgtlah aku menerimanya..Senyum smp ke tinga mokcik,hihi..

Berbalik pada resepi yg nk di kongsikan arini,resepi tart oleh kak azita nih mmg dah byk kli aku wat n gna rcp nih,malah utk tempahan juga aku guna rcp nih..
Alhamdulillah mmg sedap n byk tips yg dikongskan oleh kak azita zain..Tima kasih byk kak ita,hanya Allah saja yg membalasnya..Izinkan sy letak rcp disini pula utk rujukan semua yg berkunjung ke sini..


Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Cara-cara ( rujuk gambar ) :Disini
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman saya...) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Antara order yg sempat di snap..

5 comments:

asyifamustaffa said...

lama sudah x ambik tmpahan cistat...rindu nak membuatnya....huhuhu....
sedapkan cis tat ni....anak2 mmg suka...:-)

tun_telani said...

^^ :D

hihi.... chanteknyerrr cis tart akak. bila laa tun nk merajinkan diri wat cistat nih.. bahan2 dh berzaman beli, takot nnti expired dulu cream cheese tu. hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mmg betul kata tun tu.. comey sungguh kejadian cheesetart tu.. akak belum dtg seru lg... entah bila la nk try...

tahniah hadiah yg best kan... akak pun suka gak extra hadiah yg tun bagi tu.. mlm tu juga rasmikan silicon brush tu.. hihi..

Hafizah Mohamad said...

Salam Zaliedana...catik sungguh cistat tu...kat mana beli acuan dia ya...bentuk love lagi...he he he...suka la...nampak gebu n montok2 ja cistat tu...tahniah sbb menang GA dr tun...(^^,)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

emangnya kamu suka luv luv ya?? hehe..

apam tu cantik2 belaka!!