Tuesday, June 21, 2011

Kurma Harum Ala Mamak

Assalamualaikum semua..Arini aku nak syerkan resepi kurma mamak stail..Mmg kalo masakan mamak,xdpt dipisahkan dengan daun kari,daun pudina n yogurt/tairu..Maybe semua org tau cara masak kurma kan,tapi nih cara aku la n ofcoz cara family sebelah arwah ayah..Kalo masak kurma kami mesti letak serbuk KAS KAS,kebanyakkan masakan mamak yg jnis kari2 nih,mmg letak serbuk nih,mcm serbuk rempah juga lalbh kurang.Da yg xpernah tgk rupa KAS KAS ka..Hehe..Mesti semua dah tau kut..K la layan resepi dulu ek,aku lak nak layan dak berdua nih jab..

Harini saja aku wat 3in 1 terus,haha sng ,kes malas lah ni..

Resepi Kurma Harum Ala Mamak
  • Ayam(Aku letak 3Ketul,Aku goreng dulu ¾ masak)
  • Daging(Aku hiris besar n nipis dlm 5keping)
  • Telur 1Biji (Rebus n Goreng Kekuningan)
  • 1 Peket Rempah Kurma Adabi (Di campur sedikit air supaya menjadi pes)
  • * 2Ulas Bawang Putih
  • *5 Biji Bawang Merah
  • Rempah 4SEKAWAN
  • *2Inci Halia(Bahan * DIKISAR)
  • 1/2Sdt Serbuk KAS KAS(Ditumbuk)
  • ½ Sdt Bijan(Di Tumbuk)
  • I Batang Serai(Di Titik)
  • ½ Cawan Santan Pekat/Susu Cair
  • 2Sdb Yogurt/Tairu
  • 1 Biji Bawang Besar(Di Hiris Bulat)
  • 2 Biji Kentang (DiPotong ikut Suka)
  • 5Biji Tomato Ceri@Tomato biasa
  • 1 Biji Cili Hijau
  • 1Kiub Pati Ayam
  • Garam Secukup rasa
  • Minyak untuk MENUMIS
  • Air Secukupnya
  • Daun Pudina/Daun Kari/Daun Pandan

Cara-cara

Tumis Bahan kisar,pes kurma,rempah 4sekawan,serai,daun pudina,daun pandan n daun kari sehingga pecah minyak n naik bau..Masukkan daging,kentang n sedikit air,biarkan hingga empuk,Masukkan bijan tumbuk,serbuk Kas Kas,yogurt,santan,kiub pati ayam,biar mendidih n pecah minyak..Seterlah itu masukkan tomato ceri,cili hijau n bawang besar,seterlah layu sedikit,perasakan dengan garam n blh lah dihidangkan bersama nasi minyak@putih..

*Kalo nak pekat masuk air sedikit sudahlah..Sedap juga di cicah roti..


Jom jemput makan semua..

10 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

keluar lagi menu mamak.. memang kecur tiap kali tengok masakan Ct ni tau... sedap sungguh tu.. leh akak cuba ni.. hahaha.. pengikut setia resepi mu dik.. cuma tak janji bila la kan.. cepat atau lambat tak kisahlah.. janji cuba..
serbuk kas kas tu.. sama ke dengan biji poppy yg halus2 tu? aritu CMG kata sama.. akak memang tak pernah beli kas kas.. tapi kalau poppy seed yg org buat kek tu memang ada stok kat rumah tu..

Zalieda Zaliedana said...

Kak MadiHaA,
Tengs akak sbb selalu mencuba resepi sy yg besa2 nih..Xper kak,wlau lmbat,tapi try juga kan,hehe..
rasanya sama kak,dia halus,lbh kurang tpung suji gitu,kat kdai nasi kandar mmg selalu letak,smp ritu kata kalo letak kas kas nih leh ketagih,mcm kat kdai nasi kandaq,sekali cuba pasti nak lagi,maybe penangan kas kas kut,tapi sy letak ckit ajer,maybe letak byk leh ketagih kut..

Chik Mimi said...

wah semalam kak ingat nak buat korma tapi rempah dgn cabai ijau tak dak tu yg buat masak itam,kak suka korma makan dengan sambai tomato

Amie said...

assalam,
masakan ala mamak mmg sentiasa mengundang selera...di restoran pun, mamak punya juga yg byk pelanggan kan?

Mas said...

perh....i like menu mamak ni.....
tumpang lunch sekali.....

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kurma ni...nampak pekat jer...ni kalau kena ngan nasik panaih2 ni mau tak toleh blakang dah ni...isk terliur dah ni...=)

LiNa_Pg said...

kurma mamak nasi kandaq sedap ni...kalau penang tu penang jugak hehehe..anak2 suka kurma ayam ada telur rebus cenggini

Azlita Aziz said...

sedapnya lauk kurma.. akak suka betul lauk ni.. tak makan dgn nasik minyak dgn nasi putih pun dah berselera dah pulak tu ada acar lagi lah bertambah2 makan...

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
akak kalau buat kurma mesti tak jadi. Rasanya tak macam orang lain buat. tensen sungguh

Unknown said...

siti, kita boleh geng ler...memang mamak mari jugak....hehe mak akak pun kalau masak kurma mesti bubuh kas kas tapi akak dok sini jer tak ada serbuk tu tak pernah bubuhla kalau buat..