Monday, June 20, 2011

Angel Hair Goreng Pedas Berempah

Assalam semua,maaflah ya 2ari xbersiaran,weekend mmg byk aktiviti,yerla mggu nih hubby xbz sgt,so mengambil peluang yg da utk bershopping keperluan dapur yg dah byk yg kehabisan,g tawaf kat supermarket,pastu gi beli baju raya dak berdua nih seksiap,haha,puasa pon lum lagi baju raya dah siap beli..Senang cikit membeli awai,nnti kalo tggu bulan puasa,msti sesak ngan org,dah tu ngan dak berdua nih lagi,cam ssh lak soping moping,ngee..K lah berbalik pada resepi nih,asalnyer kak nor wat makaroni,tapi en hubby kureng gemar makaroni,so aku trylah guna angel hair,uiii mmg sodap sgt..Hubyy pon ckp sedap tau,pasni dia kata kalo xnak wat bolognaise,goreng gini dahla..Hehe..Penangan cajun lah ni..So sesapa yg xtry lagi resepi sedap nih,haruslah membeli En cajun dulu ya..Bebanyak tengs utk kak nor yg berkongsi resepi nih ya..Wlpong da derhaka cikit(Eh byk lah juga,sbb bhn asas makaroni pon aku tukar)Aku add juga udang,sotong,lebihan inti turkish pide n batang salery..

MAKARONI GORENG PEDAS BEREMPAH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 cawan makaroni ~ k.nor guna jenis shell(Aku guna angel hair)
1 kpg dada ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar *
1 biji tomato (besar) *
1/2 batang carrot *
1/3 biji capsicum merah *
1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili kasar
1/2 sudu besar cajun
2 sudu besar sos cili
1 cawan air rebusan makaroni
1 biji telur ~ dipukul sedikit
garam
sedikit gula
daun sup ~ dihiris
minyak
*Aku tambah Udang,sotong ,batang salery n inti lebihan turkish pide juga selain semua bahan di atas..

Aku punyer daun salery tinggai cikit,so aku masuk daun bawang juga..

Cara:
Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan ayam dan masak hingga isi ayam bertukar warna putih.
Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
Masukkan makaroni dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan makaroni yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka makaroni yg kering)
Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.


* Isi ayam boleh digantikan kepada hirisan daging atau daging cincang.

15 comments:

Unknown said...

sedapnye meleleh air liur...

singgah ziarah ...Sudilah kiranya tumpangkan Link Ucubakery di blog list...Blog anda sudah disediakn link D Dapur..Ucubakery..TQ

K.Nor said...

wahhhh angle hair la pulak! melelehhhh!! hehe.. bagus2.. guna angle hair.. lain kali boleh buat stail gini gak la.. smlm cik abg akak sound, suruh buat lg makaroni goreng ni.. hahaha.. dia pulak yg lebih2 tu :)

mekasih sudi cuba ya siti.. puas hati kan :)

Chik Mimi said...

wahhhh kalau ku tahu nak terjah lambat sikit.psst tq sos cili tu,sabrina kata bu aunty tu sll je bagi ibu barangkan,ye la kawan ibu semua baik2 akak jawap gitu

Cheq Sue said...

sedap2 nye resepi kat rumah zaliedana ni...kenyang jamu mata...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

teringin jugak nak mencuba ni.. sangat curious macamana rasa si cajun tu... hahaha.. jakun la pulak.. tp lom kesempatan nak gi pasaraya lagi.. kedai runcit sini mmg non adoo... turkish pide tu pun tingin gak nak buat.. alahaii.. byknya yg masuk list.. rasa mcm2 nak buat.. tp bila blk ker sampai rumah dah kul 7... ngan mcm2 tugasan yg menunggu.. terus angan2 tinggal angan2.. hehehe..

Mas said...

ct..kak mas pun dah tergoda nengok angel hair ni...
nak try gak nanti....

Mas said...

ct..kak mas pun dah tergoda nengok angel hair ni...
nak try gak nanti....

Wattie said...

Salam Dana,
Angel hair satu......cepat sikit ya, dah tak tahan dah ni

Zalieda Zaliedana said...

Ucu Faridah,
Hehe,mmg sedap kak,try lah nanti,insyaAllah kena ngan selera akak..
TENGS YA KAK..InsyaAllah..

Zalieda Zaliedana said...

Kak Nor,
Alhamdulillah mmg sedap n sedap di tekak kami,mmg akan wat lagi nanti versi makaroni,sbb dah lama beli takut rosak xmasak..Tengs kak atas resepi,mmg puas hati,hehe..

Zalieda Zaliedana said...

Chik Mimi,
Akak,nih dinner ari sabtu mlm kak,hehe..Ala sos jer kak,tapi yg penting homemade..Eh sorry kak,xpelawa masuk umah pon,sbb baru smp umah,brg2 beli pon xsmpat kemas,hehe..

Zalieda Zaliedana said...

Sue,
Mekasih sudi singgah n tinggai komen yaKalo free datang lah lagi,hehe..Uish best gak kalo kenyang pas jamu mata,hehe....

Zalieda Zaliedana said...

MadiHaA a k a Ratna,
Akak,xpa kak,xkan lari n abis si cajun nih dikejar kan,hehe..Tula kak kan,blk kja ngan anak2 lagi mmg penat kan,sy yg duk umah pon penat gak ngan dua org nih..Tapi siyes xtipu kak,mmg sedap,hubby pon ckp sedap n mkn byk,rini goreng daging pon letak cajun,best..

Zalieda Zaliedana said...

Kak Mas,Hehe,sy n hubby lbh suka angel hair banding pasta yg lain kak,mmg sedap goreng gini,try lah nanti kak..

Zalieda Zaliedana said...

Wattie,
Waalaikumussalm kak,hehe tu la akak lambat,dah abis kak,hehe..