Wednesday, February 19, 2014

Resepi Tart Kentang..


Assalamualaikum..Selamat petang semua yg masih sudi berkunjung kesini..Alhamdulillah msih lagi bernafas n sihat2 sja..Agak bz skang nih dgn bis kecil2an,disamping menguruskan 3S Princes ksyangn tu..
Arini nk kta free sgt pon xla juga..tapi curi time kjab utk mncoretkan n berkongsi di blog kesayangnku ini..Agak trhad  n terbatas waktu nk nmcoretkan disni rcp skang nih,sbbnya aku mls ,bz n kna tggu free bru blh buka lappy,berbanding FB salu blh la 09 gna nset ja..
Oklah xmo smbng  byk2 lagi jom tgk rcp tart kentang yg Gilerrrr x sedappp,mmg sedapp bngat..Tima kasih utk kakak manis zila  n kak Ayu syg utk rcp ni..Sy sharekan di sini ya.

Tart Kentang
Sources 2:- Kak Zila 
 
Bahan-bahannya
5 biji kentang - dikupas, basuh bersih dan diparut halus
1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
1/2 biji bawang besar juga diparut
Sedikit potongan daun bawang
2 batang crab stick dipotong kecil (Aku gantikan ngan sosej,ank2 xsuka crab stick)
1/4 cawan susu segar 
3 biji telur 
1 packet mozzarella cheese
garam dan serbuk lada putih secukup rasa
2 sudu besar tepung jagung 
Serbuk Lada Hitam Ajishio(Aku Add)

Cara 
1- Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar dalam satu bekas. Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.
2- Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi. Kacau rata. Masukkan daun bawang isi ketam dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati..
3- Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan. Masukkan sesudu besar adunan (atau hampir penuh) ke dalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.
4- Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan.
5- Sedap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja.

4 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnyer CT... mcm pernah buat.. resepi Puan Ros.. tp tak sure sama ke tak resepinya.. mmg sedap.. anak2 akak pun suka kalau savoury menu camni...

Norma NML said...

Mcm sedap jer..boleh la cuba nti :-)

rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger Makanan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih,
Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

adream said...

Assalammualaikum, nak tanya le, Zaliedana sekarang ni pakai lagi ke Sugaw induction cooker tu? Teringin betul nak beli, tapi nak tau le ok tak dapor masak tu. Tahan ke lagi sampai la ni? Banyak makan letrik tak dapor tu.