Assalamualaikum..
Punyalah berejam nak update n3 nih,coz tenet kejab ada kjab xda,cam sekut chipsmore lak,kalo sekut chipsmore,blh gak ngap n sedap,yg nih wat tambah angin jer,adeiiii geram sungguh,sob sob..
Aku update n msuk pic cepat2 lah eh,nnti2 maybe xsmpat nk on9,sbb hubby da umah,coz mc,sakit tekak n selsema yg teruk,so sbgai isteri mithali,ai kenalah berada disisi sang suami yg kureng sihat ittew,hehe..
Oklah ayam yg sedap nih aku amik resepi dari umh kak wattie jer,kak wattie amk kat sajionline..Mmg sedap sgt2,tarak tipu wokey,rasa sebiji lak ngan kam heong yg wat aritu,bebahan pon lbh kurang jer..Cuma yg nih pedas cikit jer,coz da cili padi yg dikisar..Tq ya kak wattie..
Ayam Vietnam
Resepi:- Sajionline
Sumber Resepi:- KakWattie
Bahan-bahan:
7 ketul paha atau kepak ayam - dipotong kecil(Aku guna paha ayam yg dibuang tulang n kulit,pastu dipotong kecil)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
1 sudu besar kicap
1 biji telur
4 sudu besar tepung ubi
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan-bahan Tumis:
(Ditumbuk kasar)
3 batang serai
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
3 labu bawang besar - dibelah 8
4 tangkai daun kari
Bahan-bahan Perasa:
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap pekat
Sengaja aku wat kering sedikit..Yg kak wattie wat nmpk berkuah..
Cara Menyediakan:
1. Ayam dibersihkan kemudian diperap dengan sos tiram, gula, kicap dan telur selama dua jam sebelum digaul dengan tepung ubi.
2. Panaskan minyak dan goreng aam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tuangkan minyak dan tinggalkan anggaran tiga sudu besar di dalam kuali kemudian masukkan bahan-bahan menumis. Kacau sehingga rata dan masukkan bahan-bahan perasa. Kacau lagi.
4. Masukkan ayam dan kacau lagi sebelum diangkat.
Menu klmarin ya..Wat juga daging goreng berlada..Arini aku wat bubur jer utk laling terchenta,coz dia kan sakit tekak..
18 comments:
perghh mewahnya hidangan ko ct. dah ada ayam ada daging. rasa nak terbang lunch ke penang. hehehe..
hari tu pernah jugak buat ayam vietnam. tapi lain resepinya. nanti nak try resepi ni pulak la. tq sudi share
uwaaaaa mewahnya lauk Dana arini..ada daging dan ayam....mmng nmpk menyelerakan sungguh ayam vietnam tu...masuk list ni..
dh sampai vietnama kak ct pagi ni ye.. hehe... siannyer hasben akak x sihat ye. muge cepat sembuh.. tun nyer tenet ok, tp lappy ni pulak wat hal. kalau bukak byk2 tabs nnti dia hang :(
hamboi! pepagi lagi duk tayang ayam vietnam..nampak penuh dgn rempah2..best2!
salam ct...macam2 ayam ada kan, ayam bali la, vietnam la, kashmir la...betapa mewahnya dunia masakan kan...macam2 ada....
anyway, ayam tu mmg nmpk menarik, akak masuk list dulu la...nk g vietnam jugak nnt...hihihihi
emmmm...sedapnya CT....dapat join makan sedap ni.....
Dalam en zalie tak sihat pun sempat pi vietnam lagi. kelasss gitu. Semoga cepat sembuh yea.
amboi..dh mcm2 negara ade dalam resepi nih kan..ayam bali pun tak sempat nak buat lagi..nahh ayam vietnam plak..:) thnks for sharing
rajinnnya mek sorang ni masak....
nak tumpang sekaki la ...he3
Salam...Lauk2 kering macam ni kalau makan ngan nasi putih panas sedapppp ni
As'salam CT cayangg
ingat k.ct jer yang naik hangin satu badan, rupanya ramai juga yang keluar angin yek..hehehe. tulah bila tenet slow ni nak marah jer memanjang erk CT. k.ct nak reply komen kat blog pun naik malas dah. Baik k.ct jengah blog teman2 tak kisah lambat nak lodding janji k.ct dapat tinggal komen.
k.ct ari ni tak masak ayam ct, masak telur pulak, jemulah asik ayam jer hari2. cakap juga kat anak2 tu masak selang seli jer lauk ayam ni jangan hari2..hihihi dera tu namanya kan :)
nampak menyelerakan btol ayan vietnam ni ct... aduhai terliur sangat tengokkk.... rasa nak amik je yg dlm pinggan tu..ehehe..
So so so delicious looking lor!!! Chicken anytime for me...nak tapau :)
Assalam ct,
nampak menarik lauk ayam vietnam ni..
hari tu namapk juga kat dapur kak wattie..tulah memnag banayk recipe ayam yang boleh diexplore ..uish actually kat dapur ct ni pun banyak juga menu ayam yang sedap2..
psst, baru perasan ada daging goreng jintan kat bawah tu..heheh thanks ya ct sudi cuba..memnag betul lah tu dah 2 kali buat masuk blog tak termasuk yang tak masuk blog..memang sedap daging goreng jintan tu..akak kalau buat 1/4 aje dah habis buat ratah2..hehe
teringin nak cuba ayam vietnam ni ..nampak sedapla ct..:)
Assalamualaikum CT,
Waaaa ayam vietnam dah sampai sini, sedapkan CT, tu la resepi pi mai pi mai tang tu juga, ayam kam heong, ayam ala nyonya dan sewaktu dengannya....semua hampir2 sama....tkasih sudi cuba ya
jauhnya ct kalau nak makan kena p vetnam muahhhahah,nampak sedap masuk list list sudah panjang daaa
menu yg amat menyelerakan.. makan ngan nasi putih panas nie pasti bertambah2 lg...
Post a Comment