Thursday, January 31, 2013

Ikan Sumbat Sambal Kantan

 Assalamualaikum...
Selamat petang sumeee..Pe khabar..Jgn kte ape2 wokeyyyy mood tgh rajin mengupdate..Bukan pe,aku nk kumpulkan semua rcp2 yg aku telah cuba terai test n bila da tersimpan disini leh gak wat rujukan ank2 dara aku yg 3org ittewww bila diorang besar nti..Leh gak diorang imbas kmbali pe yg ummi diorang msk kan..
Mana lah tau aku dah xde nti,atleast leh gak tgk rcp n cuba2 msk sendri,dpt juga terubat rindu ngan masakan ummi yg sdap nih kan nak kan,hihi,yer ke sdp,???? ala klo tanya sapa pon msti akn ckp masakan ibu plg sdp didunia kan,Setuju x...Hihi tuhla berkat air tgn seorang ibu kan..sambil memasak,sambil berselawat n berzikir,insyaAllah mskan pasti lazat n mnjilat jari kan..

Salah 1 lauk utk Menu lunch weekend baru nih kut,tah,aku pong lupe..ngeee..Ape pong yg aku xleh lupe mak n laling sayang aku kate sedap,smp ke tulang2 depa kunyah,cuma xtelan jerk..hihi betoiii tarak tipu wokkeyyyy..
Rcp asal dari kak Iza Akma,tq kak..tapi aku da olah ikut citarasa hubby n cara memasak pon aku ubah cikit..klo korang nk tgk versi akk iza,sila tgk DI SINI ya..Aku xletak byk kelapa parut,sbb hubby xsuka ikan sumbat kelapa..
Jom tgk rcp kut2 ade yg nk mncuba..


Menu lunch kami aritu,ade juga ayam msk kicap,kepah grng sos tiram n sayur campo..adeiii lauk aym kicap nihla yg aku tingin sgt nk mkn time dlm pntng baru nih,huhu..walaupon msk kicap bodo2 jerk,tapiii aku suka bngat..

Memang sedap n harum ngan bau bunga kantan didalam sambal,mkn ngan nasi  panas mmg best  kan.

Resepi Ikan Sumbat Bunga Kantan
Bahan2:-

Ikan Cencaru @ ape2 ikan yg sesuai utk dibelah belakang..

Bhn A:-
1SDB Cili Kisar
4Biji Cili Merah*
4Biji Cili Padi*
3Biji bawang Merah*
2biji Bawang Putih*
2Cm Belacan Bakar*
1Sdb Kelapa parut *(Bhn bertanda* dikisar/tumbuk halus)
Air Asam Jawa secukupnya
1sdb Sos Tiram
1Kuntum Bunga Kantan(Dihiris Halus)
1Biji Bawang Besar(Dihiris Nipis)
Daun Ketumbar@ pon Daun Bawang (Utk ditabur diatas ikan)
Garam n Gula Secukupnya.
Minyak Bijan

Cara2
Tumis bhn bertanda * hingga naik bau n garing,masukkan bawang besar,bunga kantan , air asam jawa n sos tiram.Masukkan juga gula n garam  secukup rasa,siap..

Ambil ikan yg siap dibelah belakang,sumbat sesudu@ lebih sambal,pastu gorengkan ikn dgn api sederhana sehingga ikn garing n msk..

Lebihan sambal dicampur sedikit air n msk kejab lagi diatas api,selepas itu blh lah dituang keats ikn yg siap digoreng tadi..Taburkan Daun bawang@Daun ketumbar ketika menghidang,Tarrraaaaa siappp..








8 comments:

Gee® said...

Wow! bunga kantan my peberet... sedapnyaaaa...

Amie said...

Geramnya kalau datang dapur Dana... hari-hari ada saja menu yang mengancam selera! Macam2 pula tu...teringin nak rasa ar tangan Dana he he hehhh.

Yana Shaiful said...

huhuu..1 lg rcp ikan..tak tau mana nk try dulu^^..Yana skg msk 1 lauk je..itu pun klu smpt..klu x cnfem en.laling kna beli kedai.. nnt lah ada ms nk cuba jgk rcp nih ^_^

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

mesti harum satu rumah bau bunga kantan...

anymz said...

Terasa lapar betul masuk dapur ct payung ni tau..nak2 ada bunga kantan dlm resepi ni..boleh cuba gak nih..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ikan cencaru sumbat yg biasa pun akak suka.. kalau dpt yg versi ni lagilah double akak suka... heheee.. rajin betul ler CT ni...

Wattie said...

Assalamualaikum CT,
Rindunya kat CT lama tak mai sini, sekali singgah tudiaaaaaaa....berderet2, rajin CT main masak2. Cencaru ni mmg favourite akak, tp klu buat tak pernah letak bunga kantan, lain kali nak try resepi ni.....tks CT

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum CT...ikan cengcaruuuu...sedapnya...peberet ni...lagi2 masak sambal macam ni....