Wednesday, January 30, 2013

Ikan Sambal Siam

Assalamualaikum..Salam ceria n selamat pagi semua...Bersiaran di awal pagi,b4 msuk dapo,Klo ank2 dah bgn karang lagi ler xsempat..Kali nih aku nk share rcp ikan lagi,maklom ler mak aku da kat umh lagi,so ashik duk godek2 rcp ikan jerlah..

Yuhuuuu sorry lah eh aku nih kjab timbul kjab tenggelam,ank makin bertambah,kehidupan sehari2 pon makin ler bz,nih pon rsa cam xcukup tgn jerk klo ke3 sekaligus ank2 nangis serentak,yerlah sorng nak itu,sorang nak ini,yg lagi sorang lagi nun nangis nak nenen,huhu,sekbek xterlondeh kain batik mokcik,huhu..Opssssss.. terlebih sudaaaa..Awwwww...
K lah xleh nk merepek pnjang2 dah skng nih,nk berjimba2 dpn lappy pon xleh sgt dah,klo x,pakai ade yg kebulur lak org lam umh nih,huhu..Si fiyya nih bkn nk tido sgt dah sjak dah rase beso cikit nih,huhu..Meklumlah mokcik kecik tuh dah 50 ari dah rini,hihi..

Jom zasss tgk rcp jerlah eh...Rcp nih klo nk tgk versi asal da letak kerisik,tapi aku xnk rsa rendang yg trlalu kuat,aku xletak,walaupon stok kerisik mmg ade jerk,pastu sbb aku xgunakan ayam,so aku add juga jus limau kasturi n santan lak aku tuka jerk ngan susu cair...

*Resepi asal mnggunakan ayam,tapi aku tuka kpda ikan..Sumber asal,Majalah  rasa..Sumber Rsp,kak IZA AKMA..

Resepi Ikan Sambal Siam
Bahan2:-

500 gm Ikan,dilumur garam,serbuk kunyit,lada itam n tepung jagung
150ml Santan Pekat(Aku ltak susu cair)
Minyak Masak
2bji  Limau kasturi di perah ambl airnya
Garam Gula secukup rasa

Bahan Kisar
20Tangkai cili Kering
6 Biji Bawang Merah
2cm Kunyit Hidup
2cm Halia
3cm Belacan yg dibakar

Bahan Hiris Halus
Daun Limau Purut
2batang Serai(Aku Ketuk ajer)
3Cm Lengkuas(Aku kisar jer)

Bahan Hiasan
Daun limau purut yg dihiris halus
2Ulas Bawang Putih Hiris nipis n goreng garing
4Biji Bawang Merah Hiris nipis n goreng garing

Caranya:-
Goreng ikan yg dilumur dgn gram ,serbuk kunyit,serbuk lada itam n tepung jagung hingga garing,Letak didlm pinggan yg sesuai n ketepikan..
Buang lebihan mnyak msk n tinggalkan sedikit shja utk msk kuah.
Panaskan minyak masak,goreng bhn kisar ,masukkan serai n lengkuas goreng lagi sehingga garing n naik bau,
Masukkan santan n daun limau yg dihiris, tmbah sedikit air,biar mendidih ,perasakan dgn grm, gula  n juga jus limau nipis..
Tuang kuah yg siap dimsk keats ikan yg digoreng tadi.
Goreng garing bawang merah n putih,taburkan diatas ikan tadi bersama2 dgn daun limau yg dihiris halus..
Siap utk dihidangkan..
Selamat mncuba n mnjamu selera..

**************************************************************************
Inilah dia makcik kecik yg xbape nak tido dah skang nih,ashik nk ummi layan dia ajer,huhu..
Makcik nih dah berusia 50ari,arini..
Nur Safiyya Aliesya Day 50...





10 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

mesti terangkat nih!!!

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum wahhhh terliuk lg tq ZZ boleh lah akk cuba buat utk lunch nnt...tinggal beli santan je ni...

Amboi makcik kecil tidur dlm senyum ye...minpi best tu.....syg dari kak Areen ye..muah dari aunti sheila

Qhaifa Nur said...

nampak sedap ni...berkuah lagi

alahai comelnya makcik kecil ni...senyum lagi..kejap dah 50 hari

Amie said...

Mmmuahhhh...muaaaahhhhhhzzzzz si comel dulu!
Rajin sungguh Dana ke dapur.... tambah2 sayanglah cik abe pada dia...rukun damai rumah tangga hendaknya.

tun_telani said...

olo olo.. omeynyer safiyya baju kaler pink ^^
rajin betul la akak ku sorang ni, walaupun x makan ikan, selalu masak lauk ikan ye..mmg anak kesayangan nih :)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...Wahhhh bestnya dapat godek2 ikan...

Ala tomei2nya budak kecik sorang ni...

lina_pg said...

assalam CT,akak tengok pun dah terliur ni...cam unik rcp ni...kat umah akak ni..ikan anak2 tak bape nak makan..kalau tuko ngan ayam..ok x?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

t.kasih CT... ada masa akak cuba ye.. owh.. asalnya resepi ayam ye.. maybe boleh juga cuba dgn ayam sbb anak2 suka ayam... mak dia suka ikan.. hihi...

Cheq Sue said...

hamboi...kemain lagi dak safiyya tu memosing, macam tau2 aje nak masuk blog...

Nooriah Abdullah said...

terliur tengok ikan tu macam gulai je kan, takut tak cukup nasi ni kalau makan ni huh..