Wednesday, March 16, 2011

Mee Udang Sedap


Assalam,dinner mlm nih aku buat mee udang jer,hubby dah request pagi tadi,dia siap g beli mee b4 pegi kja pgi tadi.. Aku letak nama mee udang sedap,coz hubby mkn jer tadi terus duk ckp sedap sampai bape kali tah,hubby aku kalo dia makn tuh xsedap dia akn kata (ermm ok la).Kalo sedap cikit lak dia kata,(ermm blh la tahan),kalo sedap betoi2 tuh dia akan kata (erm mmg sedap,nnti kita buka kedai na yang)..Nila ayat2 laki aku tuh..Mesti nak ajak buka kedai,ishk laki aku nih..Dia tadi siap kat sumpah yang sedap betoi n siap kata tima kasih yang,masak mee yg sedap nih utk abg,muahhh siap cium kat pipi,Fuhh time tu rasa syoknya diri ku,seperti berada di awan awangan,tetiba baru tersedaq,c syazana melalak nak mkn udang,huhu,potong stim toi ank aku tuh,xmenyempat ummi nak perasanlebih2,ngee..Ishk berapa byk sedap da dlm n3 nih.Tapi tu la kan sapa lagi nak puji kalo bkn laki aku sendiri,muehehe..,ngee..


Kasi udang posing lebih ckit,sapa yg terliur tuh,sila buat sendiri yer,resepi aku dah sertakan..

Resepi Mee Udang Sedap
Mee Kuning (Aku guna lam 300gm jer,coz mkn ber2
jer)
Udang ikut suka byk mana pong,lagi banyak,lagi sedap(aku letak 4ekor udang besar)
1ekor sotong di potong kecil(suka ati ler nak letak ke x)
1Biji kentang yg kecil,digoreng @rebus hingga empuk
2sdb cili kisar(aku mmg dah siap blend n letak bawang)
1@2ulas bawang putih dikisar
4 ulas bawang merah dikisar
2@3 ekor udang kecil di kisar halus
*1/2 sb udang kering dikisar halus(guna blend kering
*2Sdb tomato puree
*Sos cili
*sos tomato
*Serbuk pati ayam
*1Sdb nampla@sos ikan
1Keping Tauhu yg di goreng
Sawi n half biji tomato
*Gula,Garam secukupnya
Minyak utk menumis
*Aku letak telur rebus,cili merah,limau kasturi,daun salad yg dihiris halus bawang goreng.

*Dah Update mee tadi,coz dah publish baru perasan xda taip letak mee..Mee tuh kalo nak mkn lambat,leh la celur asing.Aku men lebur jer terus,coz hubby dah lapor bebenor.

Cara-cara:-Aku blend ubi kentang yg di goreng dengan sedikit air,bersama udang kecik.Pastu Aku tumis bawang putih+merah,hingga kuning,masukan cili kisar,pas agak garing,Aku masukkan kentang yg di blend ngan udang kecik tuh,Leh tambah air utk kuah yg lbh.Biarkan sebentar,pastu aku masukkan semua bhn yg bertanda*,pas mendidih aku masukkan udang n sotong..Biarkan udang n sotong masak blh la masukkan mee kuning, sawi n tomato.Tutup api,time nak hidang tuh baru la letak tauhu,telur rebus,cili merah,limau kasturi,daun salad@daun bawangn bawang goreng,sedap di makan panas2,kOLO DIBIARKAN SEJUK MEE AKN KEMBANG,COZ MENYERAP KUAH..


Utk pengetahuan mee yg dalam mangkok aku nih pong hubby aku bedal lagi,coz aku mkn 2@3 sudu jer,coz aku xsuka mee,pastu ratah udang jerla,sampai termimpi di awangan,kihkihkih..


Minom juga ayaq karet nih,Fuhh nyaman tekak weh..

12 comments:

Mas said...

perhhhh...sedappnya tengok mee udang tu...
terliur kak mas tengok..he..he..

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Mesti terus hilang penat bila duk dengar hubby kata sedap..sedap..
Nak request boleh? Weekend ni buat lagi yea.

anymz said...

wah sedapnya ada mee udang kat sini..tapi skang ni akak kena pantang sikit.ada kes garu2 tahap gaban dah ni..kalo tak tahan mlm ni harus ke klinik..huhu

Zaliedana said...

Kak mas,
saja nak bagi akak terliur tuh kak,dah akak bagi ct terliur nengok eskrim akak,dasar jeles xdpt mkn eskrim,ngee..

Zaliedana said...

Kak sam,
waalaikumussalam,hehe betoi kak hilang semua penat tuh kak,bkn senang nak dapat pujian dari hubby kan..Kak nak request tu mmgblh,tapi weekend nih xmsk la kak,da kanduri lagi,ngee..

Nieza said...

wah ni memang my fav ni...akak selalu juga buat mcm ni kalau bubuh tomato sup kimball lagi sedap...teringat lak mee udang/mee ketam kat juru tu.ana pernah mkn tak kat sana...restaurant dpn umah jer dia meniaga tapi memang sedap.

Zaliedana said...

Kak anymz,ambik bau n nengok dari jauh dahla kak,hehe,owh akak da gatal2 yer,hubby dulu pong kalo mkn seafood gatal2 gak,tapi pas g klnik arun yg pemes kat kulim tuh,mmg ok kak,dia bagi ubat mkn,cucuk 1jarum,n bagi sabun..Kalo dekat leh la akak try kan,hehe..

Zaliedana said...

Kak nieza,owh yaka,nnti kalu wat lagi leh try boh tomato sup yg kimball tuh,tengs kak share idea..Sllu gak p sana kak,sbb adik hubby duk kat juru,kat ngan kari ikan sembilang tuh,mmg sedap kan meeudang/ketam kat situ kan kak,kami sllu mkn kat paksu tuh..Kak kalo mee udang kat aur gading sg 2 pong mmg sedap kak,blk sini nnti kita g sesama yer,akak blanja yer,ngee..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

waaaa... ini yang buat akak nak menerai ni........ dah byk sgt perkataan sedap tuu... nak pekena mee udang makteh belum kesampaian lagi.. (camna nak sampai.. dah tak pegi cari.. hehe) nampaknya kena masak sendiri jelah........ TAPI.. nak kena pi carik udang dululaa.. akak kena double resepi lah utk family akak ni... tq resepinya.. akak simpan dulu yer.. ada udang akak try buat.. insyaAllah..

Zaliedana said...

Kak madihaa,
Hehe,try la kak,tadi kak nieza bgtau add sup kimball tuh,lagi bertambah sedap,hehe..mee banjir udang mak teh tuh xbape sedap kak,baik akak try kat sg 2 mmg best kak,udang fresh2,kat ngan umah kak ana tokey kek tuh,hehe..

norlie said...

salam ziarah... errrrrmmmmm sedapnya...

leilawati said...

Yum..yummmy