Friday, July 16, 2010

Ayam Perap Masak Merah Madu



Nih menu las yg aku nak update utk mlm nih..Ayam perap msk merah madu ni aku wat utk di gandingkan ngan nasi minyak hujan panas+daging rendang bebaru nih..Sedap gak ayam msk cenggini..Ermm nak mkn sedap saja la..Yerla kan sapa yg xmau mkn sedap..Nak2 lak hubby trsayang puji n suka masakkan yg kita masak,lagi la kita suka kan..Aku letak resepi ayam nih jerla yer,sbb senang ckit,aku c/p terus ja dari blog kak ummi..Lagi pun nasi mnyak ni semua orang dah tau kan nak msk cmner..Cuma pas dah masak titis2 ckit pewarna,jadi la hujan panas..k kat bwh ni resepi Ayam perap msk merah madu tu..


AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : Majalah SAJI(C/P kak ummi)

Bahan:-

* 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
* 2 sb. rempah kari ayam
* 1 sb. serbuk kunyit
* 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
* 2 inci halia (ditumbuk)
* 2 labu bawang besar (dikisar)
* 2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)
* 5 sb. madu
* 1 sudu besar gula merah
* 2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.)
* garam secukup rasa
* 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat


Cara Memasak:-

1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)
2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
4. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.

No comments: