Wednesday, November 7, 2012

My 1st Pavlova..Seterlah Lama Menghilang..




Assalamualaikum n selamat pagi wat semua yg msih sudi singgah ke sini n msh mengingati diri ini,chewahhhh..Da lagi ke yg msih sudi jenguk ke sini eks,seterlah Puan punya blog xmengapdet hmpir 3bulan uuuu,auwwww..Arini ku kuatkan tekad n azam,juga semangat waja,terus mengapdet blog kesayangn ku ini,yg juga tempat dimana aku mncoretkan segalanya n mnjadi buktiiiiiii aku telah mncuba resepi2 yg pelbagai rsa n rupa disini..
Ekceli  sbb aku xupdate lama benar tuh,bkn ler kerana aku bz bebonar ke,xmsk ke,dah xlarat nk mampos ke,cumanyer aku mls nk update kat sini ajer,klo kat fb tuh leh kata ari2 gak aku update ape yg aku msk2 tuh,yerlah bkn pe,kang sedara2 sebelah laling  kata aku nih xmsk n xjamu laling aku tuh mkn lak kan,hihi..

Nih pon xtau ler bila plak aku nk update lagi,tah2 rajin ke kan,ataupon tgk2 smp taun dpn blog nih sunyi sepiiii jerk,heheh..Mna lah tau pe nk jadi esk2 kan..Yg pastinyer,aku dah nk deliver bln dpn..bb dah 35weeks dah skng nih,huhu walaupon dah da pengalaman,tapi nebes tuh ttp juga ada,huhu..hope aku n bb shat2 n selamat..Jab jerk terasa,ank aku dah nk msk 3 wehhhhh...

Erm mntang2 lama xupdate,pnjang lak aku bebel kali nih kan,k lah meh nk cite pasai cik pavlova nih lak,cik pav nih dulu mmg hot dipasaran juga kan,sama mcm durian crepe skarang jugalah kan,tapi aku baru jerk menerai wat n mkn ari senin baru nih..ahd mlm2 tuh siap bakar n smpn lam bekas kedap udara,pastu ptg isnin laling blk kja,baru aku letak fresh cream n buah2 tu,ermmm mkn sambil suap2,peluk2,sengih2,senyum2,auwwww sungguh mngashikkan bila masam manis bercapo n bersatu,auuuww yer gittewwww..

Hahahhaah yerlah sgt nk bersuap2,xsmpat dah wehhhh ngan ank2 pon sibuk sama nk merasa n duk tnya pe kebenda ummi wat,hehehhe..Secara jujurnya,aku xla suka sgt pav nih,sbb mnis,walaupon letak gula half cwan jerk,tapi ttp manis bgi tekak aku,,pastu duk pulun suh hb perabis ler yg dah siap letak cream n buah2 tu,huhu sekbek hb ok jerk layan..Mebi bagi tekak org len sukakan pav nih,tapi bgi tekak kg cam aku nih,ubi kayu rebus ke,lempeng pekak cicah smbl bilis lagi sodap wehhh..uikksss jgn marah ler nih cuam pndapat n rsa tekak aiii jerk..
Apa pun aku mmg suka terai pelbagai rcp,yerlah klo xtry,kita xtau rsa camner kan,gpon takut kempunan lak bb aku nnti xdpt merasa pav nih,tuh yg godek2 juga tuh,hihi..

Tgk semua rcp mmg lebih kurang jerk,tapi aku amk rcp kat blog kak cida jer..tq kak cida,org senegeri wehhh,umo aku muda setaun jerk dari dia,tapi dia duk bhsakan kakak,aku pon pnggei kakak jerlah,hehehe..

Sumber : Kak Cida De Nuanza
bahan2 Pavlova:

4 biji telur putih
1/2 cawan gula castor (resepi asal 1 cawan, so terpulanglah..)
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh cuka/ jus lemon (aku guna lemon)
1/2 sudu teh esen vanila (aku gula yg kaler putih)


cara:

-pukul telo putih menggunakan mixer sampai kembang, sambil masukkan gula skit demi skit
-teruskan pukul (dan teruskan juga masuk gula)
- pukul hingga kental (jadi ringan dan x jatuh bila terbalikkan)
-masukkan tepung jagung + esen vanila + jus lemon
- pukul sekejap (jgn terlebih pukul)-sebaiknya guna spatula tp aku masih menggunakan mixer cuma guna speed yg paling rendah dan sekejap je, agak2 ia berpusing 2 pusingan je..truf off kan

-sediakan loyang
-alaskan loyang dgn kertas minyak
-tuang adunan atas kertas dan bentukkan bulat
-aku nk senang, masuk dlm piping beg

bakar pd suhu 120 darjah selama 1 jam atau sehingga permukaannya garing keemasan
(panaskan oven dulu pd suhu 180 darjah, dan turunkan suhu masa mula membakar ok!)

slps masak, biarkan dlm oven dlm 15 mnt sblm kuarkan (renggangkan pintu oven)
tanggalkan pavlova dr kertas minyak dan hias dgn fresh cream + buah2an

utk fresh cream:

1 cawan fresh cream- pukul hingga kembang



7 comments:

Qhaifa Nur said...

cantik bila dihias...
sedapnya pavlova......

zila norazila said...

wsalam
amboiii diam2 muncul dgn pavlova lg..zila x pernah buat lg tau..nnt2 nk try buat jgk nie..nampak sedap jew kan:)

Bicara Kak Noor said...

meriahnya pavlova tu macam2 buah ada berkhasiat tu lagi banyak buah lagi best ape kan tunggu banyak putih telur dan ada buah segar boleh lah try Ct..

FnF Simple Life said...

haishhh...nmpk sgt sedapppp

Rohah said...

kembali aktif..hehe..sekejap je baby dah 35weeek ye..mogga dipermudahkan..bilalah akka nak buat pavlova ni,ari tu buat tak jadi,salah bubuh tepung.

Amie said...

Lama betul dia menyepikan diri... he he heh selamat kembali Dana, happy blogging ca dulu-dulu sementara menanti kehadiran orang baru!

Chik Mimi said...

akak jugak yg tak buat mr lova lova ni hehhehe tak tahu la boleh diterima anak tekak dak