
Tq sangat utk kak ayu,sbb share resepi yg simple n best nih..Kak ayu lak amik kat mesra.net..Kak Ayu pon dah byk kali dah wat daging nih,(uishh pepandai jerk aku nih kan,padahal baru 2kali jer kak ayu tayang daging jintan nih)hehe..InsyaAllah pas ni aku akan wat lagin lagi daging nih..

Ingredients A:-
300g daging dipotong nipis
1 sudu teh jitan manis ditumbuk-Ayu gunakn serbuk aje(Aku guna yg biji)
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk -Ayu gunakan serbuk aje
1 sudu teh serbuk jintan putih-Ayu tambah(Aku pon letak juga)
1 sudu teh serbuk ketumbar-Ayu tambah (Aku pon ltk juga)Semua aku guna yg biji n blend guna blender kering.
sedikit kunyit
air untuk merebus daging
Ingredients B:-
3 tangkai cili api dipotong-
1 tangkai cili merah dipotong -
1 biji bawang besar dipotong bulat-
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
2 sudu minyak menumis
sedikit cuka
sedikit kicap
garam + perasa secukupnya
Method:-
Daging digaul bersama Bahan A, Rebus sehingga empuk dan air telah kering. Didalam kuali yang sama masukkan minyak, tumiskan bawang besar, cili daun sup dan daun bawang. Masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan sedikit cuka dan kicap untuk membangkitkan aroma yang cukup menyelerakan.

3 comments:
best la nmpak daging grg jintan tu...agaknya family akak pun mst suka ni, nnt akak nk try jugak resepi ni,akak salin dulu yer, thnx..
mcm dah lama betol x masak daging.....rindunya nak makan...
CT...macam lauk pengantin dah ni...dapat join mkan ni alangkah bestnya...:)
Post a Comment