Assalamualaikum..
Selamat pagi jumaat n salam sejahtera semua..Dah jumaat lagi kan,terasa semakin cepat masa berlalu sekarang nih..
2,3 arini ni tenet lembab n mood nak update pon lembab n lemau jer,pastu klmarin tuh mmg bz sgt2,fb pon mmg aku xon9,lappy pon xsmpat nak buka,hehe..Bz agt lah tu kan..
Talam nih aku wat ari selasa lagi nih,sengaja wat perasa stoberi sama,leh rasa 2,2 perasa kan,bagi aku,ok jer perasa pa pon,mmg sedap n lembut jer..Walaupon gitu,bagi tekak aku,aku lbh suka mkn lapisan yg putih tuh,sbb lbh terasa lemak2 roti n santan tu,pastu utk gula lak kuantiti mmg aku xtambah dah,tapi kalo jnis yg suka manis,leh la tambah lagi ya..
Tima kasih banyak utk K1 kerana sudi berkongsi resepi n juga kak izah ya,sbb aku copy dari kak izah jer resepi nih..Kak Nieza punya talam punya cun gilos,wat lam S/M ,yg aku nih xbape cun,sbb klrkan time suam2 g n agak lembik sbb xletak tpng ubi,Aku mmg suka talam yg jns lembik lembut2 nih,kalo kenyal kureng cikit..
TALAM ROTI LAPIS COKLAT
resepi : kak Wan
sumber: kak Yatie, kak Anim , kak Ayu,
Kak Izah n Kak Nieza
Bahan-Bahan
4 keping roti sandwich - buang tepi, siat kecil + rendam dgn 100 ml air
50 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
200 ml santan KARA
100 ml air
60 gm tepung beras
20 gm tepung sagu/tpng ubi(Aku xletak,sbb suka jnis yg lmbut lembik)
1 sudu teh coklat emulco(Aku add stoberi emalco sama)
Acuan Lompang (10-12 biji)
Pic talam yg kelabu asap..
Cara-cara :
Masukkan roti yang direndam ke dalam pengisar. Ketepikan.
Satukan air, santan, gula dan garam, masak hingga gula larut. Biarkan suam. Masukkan tepung beras dan tepung sagu, gaul rata.
Tuang campuran tadi ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang di rendam hingga halus.(Aku lak versi malas n nak cepat,campur semua,blend smp halus n sebati)
Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna asal dan satu lagi di campur dengan coklat emulco.
Tuang warna asal, kukus selama 5 minit dalam pengukus yang di panaskan terlebih dahulu.
Tanpa mengangkat dari pengukus, tuang adunan coklat ke atas lapisan bawah tadi. Lap tutup pengukus dan kukus selama 10 - 15 minit dengan api sederhana hingga masak
14 comments:
ct sama ngan akak la. akak suke lapisan putih tu juge. lebih trasa lemak2 santan n rotinyer kan. lain kali buat je plain tapi letak pewarne je nak bagi cantik. bagi yg lap u lap me tu ct. nak makan ngan abg lomantik..lomantik la sangaatt.. hhaha
pepagi dah nmpk kuih talam..fuhhhh terliur betullah..kuih kegemaran akak ni, mmng suka kuih lembut2 gini..cantiklah pink kaler, akak kalau boleh aritu pun nak wat ijauuuu je..maklumlah Hamka suka sangat kaler ijau..siap dia tanya pewarna ijau mama dah abes ya....sabor jek..semuanya nak ijau..kih3..
i kan, belom nak try lagi, asyik2 dok tgk orang buat, macam tak tergoda je... he he he...
Assalamualaikum ct..
ada lg x nie? akak nak ckiit... comel ler talam roti lapis tu ct...
dah sampai ke sini ye talam roti nyer.. omey je nmpk talam kak ct nih.
Alamak jelesnya. akak tak buat pun lagi.
lawanya! rasa nak ngap saja... tapi apa boleh buat tangan tak sampai, telan liur ajela Dana...hu hu huuuu
salam ctt...canteeekk sgt talam roti ni...walopun kaler merah tu menyerlah blink2, tp tak kire nak yg kaler ecklat tu jugak.. hehehe..sedap mkn sejuk2 ni kan :)
Assalam ct,
wah cantik2 suka akak tengok..
Salam CT..akak pun baru aje buat tadi,,,sikit aje adunanya ya cuma dapat 5 ketul kecil..jadilah buat minum petang. Cantik color CT buat
CT, awat lak tak cun....akak tgk berseri-seri dah kala merah tu..cun sgt tu.apa yg penting mkn sedap kan. sama la akak kalau wat kuih talam suka blend semua bahan tu senang dan tak berketul.
acuan bentul lup2 dh ada...tapi kerajinan nak buat ni belom ada.... tengok org buat punyalah terliur...
asal ler minggu ni ramai benor yg wat kueh talam ni dah mcm2 talam kuar.sib baik lah kita bkn peminat talam tp klu kek he..he..laju ajer print resepi.
tp kita berkenan dgn mould tu lah.itu mould silicon yer?
Salam singah dihjung mnu za..ada kat umah ke tuu..ke mkn kdai je..kmaz hri ni dri tghri smpai mlm mkn kdai..mls snguh la nk msk2 ni..huhuu...
Post a Comment