Wednesday, October 23, 2013

Resepi Pakora Rangup/Jemput2 Pakistan

 Assalamualaikum..
Mlm2 buta baru free n sng nk taip rcp,siang2 mmg ssh la nk buka lappy nih,huhu dak fiyya pantang nmpk aku buka lappy mmg dia ketuk2 jer keyboard ni,jenuh nk bertepis cam nk main badminton lak,huhu smp hang la lappy nih di kerjakan dia.... Sbb tu bila ade yg mnta rcp mmg lmbt la aku nk bgi,huhu..Klo yg xsabo tu gugel lah rcp sendri eh..hihi..

Pakora nih alkisahnya aku tau pon bila ummi Maria Hakem Mak Angkat aku yg jauh di Cardiff UK nun call n duk cite kesedapannya.huhu ..Bila dia cite tuh aku xla nk mnta rcp bagai pon.pastu 1 day tu tgk kt tv masa bulan puasa tu ade tayang pakora nih kat jejak rasul,alahai nmpk sedap la..mmg makanan tradisi org pakistan n byk dijual ditepi2 jln waktu bulan puasa..
Pastu nak dijadikan cite lak,ummi ade cll aku lagi(tq ummi bykkk kli cll dr jauh).ermm pucuk dicita ulam mndatang uuu,terus mnta rcp kat ummi..Ummi mmg trkenal ngan sifat murah hati n xkedekut rcp,klo cll sure bagi mcm2 rcp n tips masakan..Tuh yg syok sgt tuh..Hehe..
Punya duk peram rcp,tepung lak kat sbulan dah beli,akhirnya Ari sabtu baru nih wat jugalah pakora nih..Siap g bli bayam ujan2 lagi tu,hahha..

Terus terang ckp bgi tekak aku mmg sedap betui pakora nih.tekak org lain xtau lah eh..mkn time panas tuh mmg rngup sgt2..Bila dah sejuk lembut xliat..aku simpan smp keesokkan ari pon,mmg lembuttttt lagi..Klo ade yg try wat xrangup n lembut tu aku xtau lah eh,maybe slap cara bncuh ka apa lah kut..
 Resepi nih Aku xsukat pon,men agak2 jer berpandukan bhn2 yg Ummi bgitau tu,Sayur2 bleh juga nak letak mcm bunga kubis ke kubis ke..tapi aku xletak..

Oklah rcp seperti dibawah ya..

Tepung kacang kuda(lbh kurang 1cawan)
1Ulas bawang ptih dikisar
Sedikit Halia Dikisar(optional,Aku xletak pon)
1Sdt Serbuk Gram Masala
1 Sdt Serbuk jintan putih
1Sdt Serbuk Ketumbar
1/2Sdt Serbuk Cili(Leh kurangkan @lbihkan ..Aku xltak byk ank2 nk mkn juga)
1/2Sdt Jintan Putih Biji
1Sdb Yogurt
Serbuk Pati Ayam
Garam Secukup Rasa
Udang Fresh ikut suka byk mna..klo xnak letak pon xper..
1 -2 Biji cili hijau dihiris nipis, kalau nak pedas ummi kata leh add cili padi
1 biji ubi kentang,klo kecik letaklah 2..Aku ltak 2bji
Daun bayam Secukup kegunaan..Aku ltak byk juga,xpotong dah sehelai2 tanpa batang
2Bji bawang besar dihiris kasar
Air Secukupnya..(Adunan xleh pekat n cair sgt)
 
Cara Membuatnya:-

1.Rebuskan ubi kentang sehingga empuk,potong dadu,ketepikan.
2.Gaul sebati semua bhn,kecuali air.
3.Masukkan air sedikit2 n gaul rata,Klo dah rsa ok blhlah digoreng..
4.Minyak betul2 panas bolehlah goreng adunan pakora tadi,biar msk kedua2 blah bhagian,toskan mnyak n angkat.
5. Bolehlah dimakan bersama sos cili@chutney pudina..Aku cicah sos cili ajer..Mmg sedap nyum2..Selamat mncuba..

5 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Tengok gambar dah terliur.. baca resepi pun memang boleh agak memang marbeles ni CT... kalau ada kerajinan akak nak cuba jugalah... TQ share resepi ye... TQ juga pada mama Maria Hakem yg jauh tu ye..

Bbwana adienia said...

salam..

Nampak menarik jemput2 tu..

Ummi said...

Terima kasih berkongsi ya ct, nnt akak try laaa...boleh bayangkan kerangupannya... @__@

Mar Mansor said...

nampak sedap..

LinRosly said...

Sedapnya..leh cuba...