Tuesday, May 24, 2011

Ayam Seri Harum




Berjumpa lagi di n3 seterusnya..Utk lunch rini menerai test resepi dari kak nor lak.Ayam seri harum..Resepi nih lbh kurang slalu aku masak juga,cuma aku da add daun kunyit n lengkuas,kekadang add cili padi n kerisek,kira dah jadi rendang lah,hehe..Alhamdulillah sedap resepi kak nor nih,mmg harum jer bau dun limau yg aku hiris halus n letak lam kuah tuh..Patu aku goreng kunyit udang jer..Sayur xwat pong..Just cicah ulam n sambal belacan ajer..Rini lak ujan,so ujan2 nih layan papong sedap ajer..Maceh kak nor atas resepi nih ya..


Daun limau hiris halus2,dah xnmpk dah,huhu..

AYAM SERI HARUM
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

2 sudu besar cili mesin
1 biji bawang besar *
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1in halia*
1 in kunyit hidup* (* diblend)
2 batang serai ~ diketuk
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 kpg asam keping
3 helai daun limau purut ~ dicarik
garam dan gula
1/2 kiub pati ayam
minyak

Cara:
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
Masukkan santan, air dan asam keping.
Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.

14 comments:

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

cedap! cedap! bau harum sampai sini...

Zaliedana said...

Cida,
A"ah mmg sedap n harum jer bau ayam nih..Maceh sudi singgah sini..

K.Nor said...

ooo siti pun dah try gak ya.. alhamdulillah.. mekasih sudi try.. :)

Nieza said...

sedapnya nampak ayam tu...nanti akak pun nak trylah...:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ct..
wah dah buat dah yer... akak pun tergoda tgk.. tp lom buat2 lagi... nmpk sgt sedap.. :)

anymz said...

akak oun nak try jugaklah nanti..kena beli ayam dulu..haiihh..byk betul menu yang dok dlm list ni.

cik cek said...

Salam ct...

Senang je bahan2 nya kan...mesti sedap ni kan...kadang2 tu pening nak masak apa...boleh la try resepi ni...

Zaliedana said...

Kak Nor,
Dah try akak,sedap,lagipong semua bebahan mmg dah da kat umah..Mekasih juga utk akak berkongsi resepi nih ya..

Zaliedana said...

Nieza,
Akak,mmg sedap kak,ala2 rendang cikit,cuma xde kerisik n dun kunyit kak..Akak try lah nanti..

Zaliedana said...

Diana@Melley Mey,
Waalaikumussalam kak..Tuhla nengok kat umah kak nor jer,terus amik resepi,kebetulan semua bhn dah da,terus wat..Mmg Sedap kak..

Zaliedana said...

Anymz,
Akak,xper kak,slow2,tpi ayam nih jgn lupa try,bagi tekak kami 1family mmg sedap.

Zaliedana said...

Cik Cek,
Waalaikumussalam kak,A"ah bebahan senang n mudah,yg pasti rasa sedap kak..Tuh la pening kepala sbb ari2 duk pikir nak msk pa,nih pong tgh duk mncari2 menu utk esok kak,hehe..

Mas said...

ct..kak mas pun nak try ayam ni..
sedappnya tengok...

Ryo Azhar Rahza said...

perghh..dua kali berturut tayang ayam..dua2 selera nengoknya..kena pulak ayam ni harum2 semerbak je ye....nak setiffin.