Tuesday, November 12, 2013

Resepi Nasi Pilau Pakistan Yang Sedap^__^


Asalamualaikum..Ok tghri nih nk update lagi 1 rcp yg rmai sgt duk pm n komen nak kan rcp ni..Nasi Pilau Pakistan Nama Diberi,Rasanya Sgt sdap tidak terkata n hb aku mmg puji abislah ngan rasa nasi nih..Klo Ade yg try n xsedap tu,aku xtau nk kta pa lah ya..maybe taste bud lain2 kan,pastu lak air tgn org xsma n rsa pon tntu berbeza n mungkin juga Hampa xpndai nk Masak,sbb tuh xsedap,Wakakaka hahahah..

Hb aku bkn sng2 nk puji masakkan wife dia ni,walaupon setiap ari ade ja juadah yg aku siapkan,tapi jrg2 dia puji bersungguh2,anak2 lak mmg xmenang tgn aku nak suap,siap merajuk2 lagi sbb aku lmbt suap.huhu yalah nak suap kan 3org trmasuk fiyya tu.Fiyya pon pndai lak lambt aku suap siap nangis tu,bila suap diam,hhaha..Tuh dia penangan nasi Pakistan ni..Terus terang ckp mmg rekemen sgtlah..Aku mmg nk ltk rcp disini sbgai rujukan aku sndri n ank2 masa dpn,sbb takut bila tulis gitu kat kertas leh hilang,mna tau esk2 aku dah xde,ank2 tingin nk mkn blh gak tgk rcp kat sinikan,
B4 nak truskan ke rcp,disini aku ucapkan jutaan trima kasih yg xtrhingga buat Ummi Maria Hakim yg sudi menelefon jauh2 dri UK semata2 nk bgi rcp nih..bkn senang org nk bgi rcp free,siap cll jauh2 lagi..InsyaAllah moga Allah Saja yg mmbalas setiap kebaikkan Ummi n Moga pahala berterusan  utk UMMI n aku juga yg brkongsi rcp ni.. InsyaAllah.Amin3..

Resepi Nasi Pilau Pakistan

Masa nih air rebusan baru mendidih,,Tgk bwang putih tu mmg xbuang kulit ya..

#Sukatan nih utk beras yg sy gunakan 2cawan,klo nk tmbh ke kurang,pndai2 lah agak ya..

Air Rebusan Utk Masak Nasi..
1/2Ekor Ayam dipotong 6bhgian
2Sdb Ketumbar Biji
1/2sdb Lada Itam Biji
1/2Sdb Jintan Manis Biji
1/2Sdb Jintan Putih Biji
Sebuku Bawang Putih dibasuh n diketuk sedikit(Xyah buang Kulit)
2in Halia Diketuk
2Biji Bawang Besar Dipotong 4
2helai Daun Bay
4Sekawan serba sedikit
4Cawan Air

Cara2
Rebus semuanya smp ayam Masak n air berkurangan

,Angkat Ayam,ketepikan.Tapis air rebusan n buang kan semua rempah2 tadi..Air rebusan ni nti kita nk guna utk memasak nasi..Air rebusan ketepikan dlu..kita ke step seterusnya pula..

#Sukatan nih utk beras yg sy gunakan 2cawan,klo nk tmbh ke kurang,pndai2 lah agak ya..

Bahan2 Utk Nasi
2 Cawan Beras Basmathi  direndam 1jam n ditoskan
21/2Cawan Air Rebusan Tadi
Ayam yg direbus Tadi

1Biji Bawang Besar Dihiris
1/2sdt Ketumbar Serbuk
1/2sdt Garam Masala
1/2sdt Jintan Putih Serbuk
Pes Bawang Putih n Pes Halia (Nih pndai2 agk sendri ya)Rempah 4beradik
Daun Bay
Daun Pandan
Kiub Pati Lembu
Garam/Gula Secukupnya
Mnyak Utk menumis(ummi kta xyah guna mnyak sapi,mmg guna mnyak biasa jerk)
1/2Sdt jintan Putih Biji (yg nih tabur last,msa nasi dah kering)

 Cara2
1.Tumis Bawang Besar yg dihiris smp hitam(tapi bkn hangus ya,ala2 bwang grng gitulah)*Part nih mmg pnting ya,sila jgn mls nak tggu bwang tu hitam gitu..
2.Masukkan rempah 4 beradik,daun bay,daun pandan,pes bwang putih, halia n rempah2..tumis lagi smp garing n naik bau..
3.Masukkan air rebusan,grm gula n ayam,dah mndidih trus tuang ke dlm beras.Atau pon blh juga pas msuk rempah goreng sebentar beras bru msukkkan air,ikut keselesaan msing2 lah ya..
4.Apabila nasi telah kering,gembur2kan n taburkan jintan putih..Aku ltak cikit ja,sbb xnak ank2 pilih2 msa mkn..
5.Siap,Bolehla dihidangkan..




10 comments:

Cheq Sue said...

marked. harus dicuba semestinya. dah lama dok terbayang pilau pakistan ni... tq cik ct kongsi resepi ni

Norma NML said...

tak pernah try tapi nampak macam sedap jer...kena try akak ni :-)

asyifa mustaffa said...

Simpan dlu...mau beli beras basmathi....baru ada umphhh..! Mcm sedap je...mcm best je....!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

kagum betul akak dgn orang muda mcm Siti yg punya ramai anak kecik tapi sanggup nak masak remeh-remeh macam ni, i salute!!

Bicara Kak Noor said...

Ct mmg rajin sesangat sangat kan, resepi yg susah2 mcm ni sanggup Ct buat aduh tabik hormat sat lah kat Ct ni..

tun_telani said...

tu diaa.. mmg tabik spring kak ct, tiap2 hari masak sedap!

Zaliedana said...

Assalam..tima kasih smua yg sdi singgah..nmpak cam ssah kan msk nasi nih.tapi insyaAllah sng ja..alhamdulillah rsa pasti sdap..
InsyaAllah jika diberi kesihatan yg baik mmg sy akn pikul tangguhjawab sbgai is3 n ummi..klo blh mmg nak jamu ank3 n suami ngan air tgn sendri sja..
klo spa dah try tu blh la nak tag sy kat fb ka ye.hehe..jgn lupa mention kan ummi maria juga ya..Jazakallah utk beliau yg sudi call sy jauh2 n bgi rcp ni..mmg trbaikkkk.

Rose Azadir said...

nampak cam sedap jer...Salam, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer...

zana fahmi said...

Harus dicuba ni tapi tunggu bahan cukup. Anak kakpb suka sgt nasi mcm ni, dia ingat ibu dia chef!!

Suhaila Sue said...

Sodap..time stdy dl buat..