Wednesday, April 20, 2011

Ketam Kulit Lembut Kuala Gula

Assalam semua..KETAM KULIT LEMBUT nih la yg kami beli kat kuala gula tuh..Ritu n3 pasai ketam nih da masuk Majalah 3..Akceli 1st time kenal n mkn ketam kulit lembut masa g sabah 2taun lepas,terus jatuh chenta pandang pertama pada rasanya,dah la blh ngap skali kulit2 tuh,kiranya kaki,kulit,cengkerang blh ngap lah..Kami beli 2kg,da 14ekor..Blk dari taiping mkn mee udang tuh,terus balik kg..Hubby nak juga bagi MIL dia rasa kan..Meh tgk pic ketam nih..


Ketam nih mmg diorang siap pack sekor2 n letak lam plastik..


Rupa ketam yg di potong 2..Nmpak xisi dia,isi mmg padat..Kira berbaloi lah leh mkn semua sekali..


Tgh berendam lam koli mak aku,hihi..Time goreng nih,ketam nih cam mengembang jer.



Rapuh jer wat goreng cenggini,sedap..Tapi spoi tang tepung gorengan tuh masin cikit..Aku beli kat superstore kat umah mak,xbyk sgt tepung gorengan da kat citu..Wat goreng tepung 10ekor kat kg,4 ekor lagi kami wak balik pg..Jauh betoi ketam nih,dari perak ke kedah,pastu ke penang lak,hihi..


Yg belen 4 ekor aku masak isnin baru nih,wat goreng masak pedas jer,tapi cam nak lerai jer isi,coz ketam nih kulit lembut,cengkerang sume mmg lembut..Kira ketam nih mmg isi semata2 la..Wat masak gini xbape best,tapi goreng tepung mmg sesuai n best sgtt utk ketam jenis kulit lembut ni.

17 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ct...
wah!!! akak ketinggalan Dik!! tak tau pulak ujud ketam kulit lembut gini.... mana nak carik ni?? kalau hok lembut gini bolehlah akak beli.. sebab tak payah susah2 nak kopekkan utk anak2.. kehkehkeh..
selamat ni cukup malas beli ketam sebab malas bebenor tang nak kopek kulit tu... lagi2lah bab nak tolong kopekkan utk org lain.. ketam ni spesel sungguhlaa.. kalau ada kat sini nak gak akak beli ni.. berapa sekg kat sana ct?

Zaliedana said...

Kak Madihaa,
Waalaikumussalam kak..Sy beli kat kuala gula resort,baru nih tgk lam majalah 3,1kg rm30,sy beli 2kg,da 14ekoq..Kira mmg berbaloi,coz leh mkn semua terus,,Rasa pong sedap kak..

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Tak tau pun pasal kewujudannya. Cam nak try je. Agak2 kat pasar bayan baru ada tak?

Zaliedana said...

Kak Sam
Waalaikussalam kak,Sy duk p kat pasar bayan baru n batu lancang xpernah jumpa lak..Ketam nih sempoi kak,coz boleh ngap semua.hihi..

Chik Mimi said...

uiks tak pernah dengaq pulak,kak pun teringin nak p k gula tp tak reti nak p lagu mana,mmg advanturious la ct ni,jom p carik derian batu kurau pulak heheheh

Zaliedana said...

Chik Mimi,
Sedap kak ketam nih,berbaloi2 beli,coz kulit pong leh mkn,hihi..Mlm tuh pong tgk majalh 3 nmpk doyan batu kurau,hubby dah kata ishk rugi lah xbeli,dah alang2 p perak,hihi..

Wattie said...

Salam Dana,
Mana gulai udanggggggg? Tipula Dana ni, dia buat rendang ketam lakkkk. Akak dah bawak udang nak tukaq ngan ketam ni.....tapau byk sikit, kuah taroh lebih wokey

Zaliedana said...

Wattie,
Waalaikumussalam kak,gulai udang xpost n3 lagi kak oi..Kalo esok kita tukaq aci x,hehe..

Mas said...

kak mas mencari gak ketam lembut ni kat shah alam...tak jumpa pun..hu..hu..
ari tu tengok kat majalah 3...terus terpikat....

Zaliedana said...

Kak Mas,
Slalunya kat restoran cfood yg menjual cfood yg fresh2 da kut..Kalo kat pasar mmg xda..Sy pong pas tgk mjlah 3 lah,hubby dah tergoda,tuh yg p juga beli kat sana,xyah nak cari kat sini dah,coz xpernah nmpk..

Kak Rosaliza said...

assalam ct, akk ada gak tgk kt majalah 3 ari tu nmpk best je mcm jelly hehee..mahai gak rm 30.00 tp berbaloi leh mkn semua

Zaliedana said...

Kak Rosaliza,
Waalaikumussalam kak,
Ramai gak yg tgk n3 kat majalh 3 pasai ketam nih kan..Sy time tgk iklan,xsabaq2 tggu ari sabtu,nak tgk ketam camner potong kaki tumbuh blk tuh,hihi.Tu lah kak,mahai cikit,tapi berbaloi kak,semua kunyah telan,xda buang langsung,hihi..

HaSue said...

isi dier sama tak rasa cam ketam biasa..cam best jer. akk nk gak mkn nih..mn nk carik..huwa..bela ketam sendirik jela

Zaliedana said...

Kak Hasue,
Isi cam sama jer,tapi mmg sedap kalo goreng,wat masak lain cam lerai jer,coz xda cenkerang n kulit dia lembut lembik ya amat..Pstt kalo bela nnti,jgn lupa bagi cikit ya,ngee..

Attoae said...

salam.. akak, last month sy p kuala gula, ada trip.. singgah ke kg nelayan, beli ketam lembut... dpt dscount, rm25 per kg = 10 ekoq.. balik bangi, hantar kedai suh masak.. diowang masak cili api, sngt2 best...

owhh time p kg nelayan tuh, diowang siap explain cara ternak ketam... syok sngt2...

Zaliedana said...

Attoae,
Waalaikumussalam,Tengs singgah sini,Singgah lah selalu..
owh singgah beli kat kg nelayan sbb tuh dapat dscount kwot,akak just cll pesan kak anuar jer,Ketam nih wat goreng tepung mmg best,sbb kulit dia jadi rapuh..Nnti mmg nak g lagi,hubby suka mancing,ngee..

Rohaifi Azri said...

entri ni best! dah lama saya cari pasal ketam lembut ni selepas nengok kat MAJALAH 3..... ;)

inshaALLAH nnti nak pi cari encik ketam ni.... heeee~