Monday, September 12, 2011

Cistart Idaman Hati^_^

Assalamualaikum..Dpt juga tunjuk skill mendeko cistart,wlaupon xsecun kak sue n kak ita..Dah lama teringin nak wat,shell aku wat byk2,mmg duk da lagi nih,sng kalo nk mkn ltk filling ajer..Wat masa raya aritu lagi,haha..
Keji sungguh baru nak tayang pic kan,nih pon cuma pic nih ajer lah yg aku tayang,besa lah time nak raya bz betoi..
Doulu2 pernh wat skali yg tuh versi besaq gedabak n xdeko2..Kali nih da deko2,suke2..Nak2 lak hubby puji kata cantik n sedap,wakaka..
Berbanyak terima kasih utk kak Azita,Kak Hasue,Kak Azlita,atas perkongsian yg xdpt dibalas dgn wang ringgit ini ya..

Resepi:- Kak Azita
Sumber Resepi n Rujukan Kak AZLITA&Kak HASUE
Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Cara-cara
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!


Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman saya...) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.


6 comments:

quinnie said...

salam ct..sampai jugak kita kerumah awak ye..:)

rajinnya mendeko..kita lepas raya nih memang tak larat la...letih sesangat rasanya..hehehhe..

Mas said...

kak mas suka sangat cheese tart....
sedapp..
cantik cheese tart ct tu...

Kak Sam said...

bola le pulak akak nak belaja ni. tak pe kalau ada masalah nanti akak cari ct erk.

dedetea66 said...

Assalamu'alaikum,,wowww nice blog,resepnya bagus,,hoby samam,boleh jadi follower your blog??and be may follower,,ok,,thanks

tun_telani said...

waaaaa~~~ cantik! tun jugak yg blom cukup vitamin R nk wat niihh.. hihi

Amie said...

Assalam Dana,
tak peduli rupa parasnya.... kalau dah nama cistat memang laju je kita telan!