Wednesday, September 28, 2011

Ketam Goreng Pedas Bertelur

Assalamualaikum jumpa lagi kita eks..Nak tayang lauk yg dimasak klmarin utk digandingkan ngan kari ikan ala mamak di bawah nun..Kalo ketam,selain msk lemak,aku suke wat goreng pedas,kali nih saja tambahkan telur kat dalam tuh,mmg lagi sedap,Aku suke bangat..K lah meh layan resepi eks,xleh nak bebelsss panjang2,da kecik nih duk nyibuk,nih pon jenuh bertepis,dia pon nak tekan2 lappy nih gak,huhu..

KETAM Goreng Pedas(My Style)

Bahan2:
3Ekor ketam, dibersihkan dan dipotong 2,di gaul garam kunyit,goreng hingga masak n ketepikan

*5 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 inci Halia
*2 Batang Cili Merah
*3 biji Cili padi Merah (Di kisar)

2sdb Cili Kering yg diblend
1 batang Serai(Di titik)
Sos cili+Sos Tomato+sos tiram+Sos Plum
1Biji Telur
Garam & gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Sedikit Air jika perlu

Kari ikan n ketam nih lauk kelmarin eks..Pagi tadi dah tayang kari ikan..

Cara2:
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar n cili kering yg di kisar, Kacau dan masak sehingga cili benar2 masak dan kelihatan garing.
2.Masukkan semua sos, air,garam n gula..
3. Masukkan ketam yg di goreng, kacau hingga rata,pastu pecahkan telur,gaul biar sebati n telur masak.
4. Rasa,jika ok,blh la padamkan api n dihidangkan,jika kurang leh la tmbh apa yg patut.
5. Gaul rata biar mesra,angkat n hidangkan..

5 comments:

Amie said...

tambah telur ayam ye.... kalau ada telur ketam, memang tak lepas peluang nak makan!

izahdaut said...

nasib tak tersalah ejaan dek penangan budak kecik 2 org tu kan. hehee.. akak dh lamaaaaaaaaaa tak makan ketam. kengkadag tengok ketam xberapa fresh. malas nak beli..sedap la masak gitu. akk pun suke gak samada masak lemak ngan buat sos pedas gini kan

intan morsalin said...

askm....kami sya singgah sini sbb berkenan tgk ketam pedas ni..kebetulan ade ketam dlm esbok..ptg ni leh try wat la...tw yer..share resepi ni...

i follow your blogggggggg....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

uishh.. CT kalau masak sure malatop.. semua sedap2.. ketam masak gini sure best jugak nih.. letak telur lagi bertambah lazat.. teringat akak pernah masak udang ketak & pecahkan telur mmg sedap.. udang ketak kurang isinya.. jd kita sedut2lah sambalnyer yg pekat bertelur tu.. hihi..

p/s: terliuq tgk kari mamak kat bwh tu... lebih kurang mcm resepi kak ana penang.. cuma takdak kas2.. nak tanya ni.. kas2 tu sama tak dengan poppy seed?

Wattie said...

Adussss......ada ketamla kat sini, meh yg dalam pinggan tu kat akak, nampak sedap sngat ni