Monday, September 26, 2011

Menu Lunch Semalam

Assalamualaikum,lambat bersiaran,pagi tadi pas hubby g keja,konon2 baring2 sambil nak tidokan syifa,pastu ngan sejuk2 ujan lebat,sekali ngan ummi syifa pon tido sekali,jaga2 jer dah kul9++am,kelam kelibut jugalah nak masak,coz kena siap msk b4 dak berdua bgn sng cikit..
Menu arini mlm2 karang@esk aku tayang eks..

Ketam Masak Lemak cili padi.Xsempat dah nak hias bagai,cedok dari periuk terus hidang..Masak 3ekor..Wat msk lemak nih sbb jeles org2 yg p ampang dapat mkn masak lomak kak nim yg best tuh,haha..

Sayur kailan goreng belacan sbgai pelengkap,letak udang kering,udang basah yillek..

Ayam goreng nyonya nih aku da la amik resepi time kak izah tayang,pastu igt dah save,mggu lpas kan lappy wat hal asik off jer,pastu klmarin tgk2 rcp tuh xda,nak buka blog kak izah tgk rcp lagi,hujan lbat n guruh kilat,takut lak,pastu msg kak izah tanya rcp,malu gak nak msj kacau kak izah tanya rcp nih,tapi xperla xtgk muka pon,so tebal muka pon dia xnmpk la,haha..
Mmg sedaplah ayam nih,time goreng tuh mmg wangi ajer,ala2 sate n rendang pon da juga,sbb guna lengkuas halia serai bagai,pastu tepung jagung sengaja aku lbhkan,utk dapatkan lbh kerak2 yg rangup..Kalo xwat sos pon mmg dah sedap dah..
K lah meh tgk resepi eks,tq utk kak izah yg sudi sms resepi,wat kak ayu yg sudi berkongsi resepi nih n wat kak nor yg promote..Mmg best ok..


AYAM GORENG NYONYA

Sources:-From Citarasa Istimewa Berasaskan Ayam
sumber : Ayu S'pore
sumber : kak Nor @secubitgaram&Kak Izah
Bahan2:-
500g ayam -dipotong sederhana
8 biji cili padi -diketuk
1 biji bawang besar -dipotong bulat
1 sudu besar sos plum masam-(Ayu gunakn sos plum aje tak masam)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
sedikit daun kari
garam & perasa secukupnya
minyak - untuk menggoreng

Ayam yg sedang diperap.

Bahan Perap:-

1 batang serai*
4 ulas bawang merah* ~ k.nor letak 1bj jer
3 ulas bawang putih*
2cm lengkuas*
sedikit halia *
(*dikisar halus)
1 sudu kecil sebuk kunyit
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam


Cara membuatnya:-
Bersihkan ayam dan keringkan dengan kain.
Gaulkan dengan bahan perap hingga rata. Biarkan selama 20 minit
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tos.
Panaskan minyak dan goreng bawang besar, cili padi dan daun kari hingga naik baunya.
Masukkan ayam, sos plum masam, sos tiram dan sos toamto. Kacau sebati.

6 comments:

Amie said...

hhmmmmm....sedapnya menu.... nak kailan dgn ketam....adeeehhhh...ngences dah nih!

Nurul said...

ct...
bestnya menu lunch tu... paling sedapppp ketam masak lomak tu... adusss, lama dah tak mkn ketam... :)

tun_telani said...

kak CT... adoii. terliur nyer nengok ketamm tuuuuu... tun allergic ketam, mmg stres betol bila tgk menu ketam.. hihi

Nuwairani said...

terliur!!! sedapnya menu kak ct sekeluarga...

Kak Sam said...

pergh kalau dapat le ketam tu mahu riuh makannnya

Unknown said...

Assalam CT, salam rindu di angin lalu...hehe wahhh sungguh menyelerakan menu CT ni...rugi akak tak sempat bertandang kat umah CT hari tu. memang tak sempat langsung nk jumpa.terliur tgk ketam tu.nak pi mkn mee ketam pun tak sempat.sabar jer la.