Thursday, September 29, 2011

Marble Chocolate Banana Cake

Assalamualaikum semua,mari2 dengar ini cerita,org lain wat kuda belang,ai pon nak wat juga,alih2 kuda belang kita xbape cun,sbbnya belang si zebra nih terlalu rapat,last sekali huduh la jadinya.Xperlah kan,janji leh juga nmpak belang2 tuh kan,ayat nak sedapkan hati..
Bila terpandang belang yg kak ita wat,fuhh tersangatlah cantiknya,mmg sebiji rupa ngan zebra yg aku tgk kat zoo taipg baru2 nih,kalo xcaya leh lah terjah dapo kak ita eks..


Resepi asal dari chef zubaidah,kak wattie telah ubahsuai,pastu kak nieza copy,kak ita lak copy n bagi penerangan lbh detail lagi kat blognya,aku lak copy dari kak ita..Terima kasih utk semua yg terlibat ya..

Sejak pas raya nih kira kek pertama lah,duk terasa2 jer nak mkn kek,disamping nak menerai n memecah dara petal mould yg kakak ipar bagi nih..Sukeeee yg amat sgt kat petal mould nih,Terima kasih banyak2 kak lah tersayang,muahhsss,nanti kalo da apa2 mould lagi blh la bagi lagi eks..Hikhik...Cantik sgt n mmg Ct suka sgt..

MARBLE CHOCOLATE BANANA CAKE
By: Chef Zubaidah
Sumber: Kak Nieza ,Kak Azlita

250 gm pisang dilecek
250g tepung kek
1st baking powder
200g gula castor
6 biji telur
1 sb ovellette
2 sb susu pekat manis
50 g fresh milk atau susu cair
90 g minyak
1 sb choc emulco

1 sk esen pisang


"DO IT YOURSELF"


Leser loyang berukuran 10 x 10 inc dgn butter dan alaskan tapaknyer dgn kertas minyak.
Panaskan oven 170C.


Lenyek atau kisar pisang dan esen pisang hingga halus. Ketepikan
Satukan semua bahan dalam mixer kecuali
  • minyak
  • choc emulco
  • pisang
  • esen pisang
dan pukul dgn kelajuan max hingga adunan pekat dan gebu. Masukkan pisang dan putar lagi dgn kelajuan perlahan hingga semuanyer sebati.
Masukkan minyak dan gaul dgn spatula hingga adunan rata dan sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
1 bahagian diletakkan choc emulco dan satu bahagian dibiarkan pada warna asal.
Masukkan 3 sudu besar warna asal betul2 ditengah2 loyang. Kemudian tuang pula warna coco betul ditengah dan di atas warna putih sebanyak 3 sudu besar juga. Buat begini hingga 3/4 adunan kemudian buat pula dgn 2 sudu besar dan akhir sekali 1 sudu.
Kemudian bakar pada suhu 170 C selama 1 jam atau sehingga masak.

8 comments:

Mas said...

wahhhh...cantikk la kek ct tu...
gebuuu...

izahdaut said...

akak pun pernah buat kek ni. memang belang dia akan menjadi cantik je kan. sebab adunan ni cair elok untuk dijadikan belang gitu..

~Pastries Delight~ said...

salam CT
akak bkn berkenan kat resepi sbb rasanya dah pernah buat dah dulu,rasa2nya lah tp tak tau lah klu belum he..he..
akak 'terbekenan' kat mould tu bahasa apa ni yer.
nampak2nya kena gi ronda yen kat chow kit kot baru jumpa ni.

Nazrah said...

petang ni boleh godek godek kat dapur..baki pisang semalam ada lagi..cantik nyer

Yana Shaiful said...

Salam Ct..waah gebunya kek tu..cantik belangnya..kna cari pisang ni :=)

Unknown said...

uishhh namaku diserux2 disini..hehe tq dear...cantik dah la tu..belang yg halus tu yg unik..bukan senang nak buat jadi lagu tu tau...kena kerajinan sama...akak ni juga yg malas..mai cari mood dulu:)

LiNa_Pg said...

assalam CT..dah cantik belang2 tu..nampak sedap plak tuh..meh anto sg.nibong sket

Nuwairani said...

apa pulak kak ct ni...kite ni punyelah kagum tengok dia buat belang2 halus. bukan senang nak dapat corak mcm ni. teringin nak try resepi ni. tp telur guna banyak sgt pulak. kene try separuh adunan la dulu kot...