Saturday, January 12, 2019

Apom/Apam Lenggang Paling Sedap ,Paling Mudah (Sukatan Cawan)


Assalamualaikum  dan selamat berhujung minggu hampaaa.. Sarapan apaa pagi ni...
Pagi nih kami  breakfast  ngan Apom Lenggang  yg sedap ni..
Selalu juga buat Apom ni sbb 1 family  sukaaa..Part rangup kat tepi masa mkn panas2 tu fuhh mmg nikmat laa.
Siap berebut anak beranak lagi kadang tuu,hahaa adess buruk pangai..


Apom ni aku kalo buat suka letak telur sama lam adunan tu.Serius lagi bertambah sedap bila letak telur ni..
Kat bawah ni aku tepek rcp kut2 hampa semua nak try,serius sdap tau.Dah la nak buat pin mudah sgt..
Kalo hampa nk tgk step by  step  video  cara nak buat blh la tgk kat utube channel  aku kat sini..  https://youtu.be/4IX6FfaH7lY

Pastu hampa jgn la lupa tekan button  subscribe  sekali na..



Resepi Apom/Apam Lenggang  Paling Sedap,Paling Mudah (Sukatan Cawan)

Bhn2
11/2 Cawan Tepung Beras
1/2 Cawan Tepung Gandum
1/2Cawan Nasi Sejuk(optional,tapi sis letak)
1 - 11/4 Cawan Air
1 Cawan Santan Sederhana pekat
1/2 Cawan Gula
2 biji Telur
1Sdt Yis
1Sdt Garam

Cara2.
 Blend Nasi bersama air hingga halus,Masukkan Tepung gandum,Tepung beras,Gula,Santan,yis dan telur
 Blend lagi hingga sebati,peram sekurang2nya 1jam hingga nmpk adunan naik..
*Bila adunan dah naik masukkan garam gaul sebati n bolehla di lenggang..

2 comments:

Amie said...

Assalam Dana,
macam lama sungguh tak bersiaran!
Yeaaayyy...mari meriah2kan dunia masakan!

Zalieda Zaliedana said...

Wsalam kak amie syg..Allahuakbar rindu sungguh lama xsembng2 n BW mcm dulu Kan.. Tq kak amie sudi singgah n drop komen