Wednesday, January 23, 2019

Tomyam Campur Yang Sedap Dan Tips Menjadikan Tomyam Sedap.

  

Assalamualaikum n morning hampa.Dah siap masak ke tuu..Ke awal lagi n xmasak lagi..Aku arini msk awal ckit sebab nti kna antar ank g sek awal pula klo ari isnin n rabu..
Kalo menu tomyam ni blh kata tiap minggu juga la aku masak.Anak2 n suami suka sgt..Lagipon senang klo masak tomyam ni,sbb cepat jer dah siap..Xyah nk teruk2 nak menumbuk,menumis bagai..Semuanya main campak2 jer dah pon siap..
Ok arini aku nk share kan rcp n tips supaya kuah tomyam hampa rasa sedap mcm kat restaurant  Thai tu..


Utk video  step by step blh tgk kat utube channel kami  di sini na..
Jgn lupa klick button subscribe na.. 

Resepi  Tomyam Campur/Campoq Yang Sedap Ala Thai Restaurant dan Tips

Air Secukupnya  dalam 3@4 Cawan 
Daun Ketumbar dan Akarnya 
4@5 Helai Daun Limau Purut
             2 Sudu Besar Pes Tomyam 
1 Sudu Besar Thai Chili Pes 
 2 Batang Serai -Di ketuk  
2 @3 Keping lengkuas - Dihiris  
  1/4 Cawan Santan  
3 Sudu Besar Kicap Sotong
Udang Sotong
Dada Ayam Dipotong kecil
Jus Limau Nipis@Kasturi
3 biji Cili Padi Vietnam 
1/4 Biji Bawang Holland Potong wedges
Bunga Kubis
Putik Jagung
Cendawan tiram 
Tomato 

-
 Cara-Cara  

1.Masukkan air masukkan Serai yg diketuk,Akar ketumbar ,lengkuas dan Cili Padi..
2.Dah mendidih masukkan pula pes tomyam dan cili pes dan gula somtam, Kacau rata .
3.Masukkan daun limau purut, kicap sotong. 4.Masukkan pula udang..Ayam  dan sayur2..
.Kacau rata,kemudian masukkan Sotong  dan Jus limau kasturi, dan biarkan kuah mendidih ..
sesuaikan rasa (tambah kicap sotong dan perasa jika perlu)
5.Tabur daun ketumbar. Siap..

TIPS
 kna guna Cili Padi Merah Thai (vietnam)baru rasa kick
Sotong jgn masak terlalu lama nanti keras.
Gunakan Bawang Holland 
Jgn masukkan terlalu byk sayur na
nti rasa tomyam akn lari.


No comments: