Wednesday, January 30, 2019

Resepi Sangkaya Ala Boat Noodle Yg Sedap Giler


Assalamualaikum n selamat pagi hampaaa..Baru sempat nk update rcp Sangkaya ni kat sini..Padahal dah byk kali dah buat n menu fav anak2 ni..
Hampa pernah mkn Roti Sangkaya ni di Boat Noodle  x..Hehee act aku prnah la p 1 kali.
Hehee Kira p tu pon sbb nak merasa jer.lepas tu kalo terasa nk mkn mmg buat sendri jer,lagi brbaloi n sebab aku kedek ckitt kann..Hihii yerla weh ank dah ramai kna la buat sndri kann.
Okla membebel pnjng plak aku ni.. 
Moh la tgk rcp..Nanti hampa try la buat na..Kalo Nak lagi paham blh la tgk video  step by step kat utube channel  aku di sini na..


Jgn lupa klick  button subscribe na..



Resepi Sangkaya  Ala Boat Noodle Yg Sedap Gile

Bahan-Bahan 
4-5 Helai  Daun Pandan
150 Ml air
250Ml santan
 3 biji kuning telur
 3Sudu Besar Gula 
1Sudu Besar Gula Melaka@nisan di hancurkan
2 Sudu Besar Tepung Kastard  
Secubit garam 
Beberapa Titis Pewarna Hijau (Jika Perlu) 

 Bahan Lain
 Roti Benggali 
Pengukus@Microwave

 Cara-Cara
Kisar Daun pandan dengan air n santan.
Tapis ambk jusnya..Kalo xckup tmbh air lagi bgi ckup 400ml..
 Tuangkan  ke dalam kuali/periuk Masak api kecil hingga pekat dan kelihatan ada letupan2 kecil.
Serikaya sedia utk xgunakan.. 

 Cara Hidang 
Ceduk serikaya ltak dalam mangkuk kecil,tuang susu cair Diatas.. 
Potong roti, kukus sekejap bersama dengan Serikaya  (Blh juga masukkan ke dalam microwave ) Sedia dinikmati bersama serikaya. 
Kena  Makan panas2 baru sedap..


No comments: