Tuesday, April 17, 2012

Menu Kami Mlm Tadi...

Assalamualaikum semua..
Dah lunch ke..Mesti msk best2 kan utk family tersayang..Aku rini wat nasi goreng kampung bodo2 jer,sayur papun xde,letak ikn bilis goreng,sotong n telur jer,tekak aku yg ashik loya nih rasa xsedap jer,Maybe kalo pizza sedap kut,wakaka..Tapi hubby makan licin ajer sepingggan n kata sedap,aku lak baru mkn bape sudu dah xselera n uweeeek,ermmm sabar jerlah kan..Kena mensyukuri walau apa pun Tuhan bagi kan,yerla org lain punyer lah kepinginkan zuriat kan,aku yg da nih nak mengeluh lak walaupun diberi dugaan yg sedikit nih kan.Muhasabah diri sendri jer nih..

Akceli spagheti nih menu mkn ptg merangkap dinner kami la,klmarin utk lunch hb tapau nasi ayam,pastu ptg b4 hb blk kja aku wat ler  spagheti nih..Dah tau kalo wat spagheti bolognis nih msti hb mkn ngan berselera,Alahamdulillah mmg licin hb mkn,berbaloi penat aku memasak walaupon xbape sihat,hehe..



Pastu aku goreng paha ayam n golek2 ngan tepung kepci jer,alhamdulillah mmg kenyang dinner kami tuh..Saja gatai2 wat bebola guna daging bege jer,hehe..
Nak ajak mkn pon dah licin,hehe..

Monday, April 16, 2012

Mihun/Bihun Goreng Udang Kering


 Assalamualaikum..

Selamat petang semua..Banyak ari xberupdate blog ni,maaf sesangat ya,pada yg sudi bertandang,lagi2 yg sudi meninggalkan komen,terima kasih diucapkan ya..InsyaAllah jika keadaan mengizinkan aku akan cuba BW ya..

Skang nih kalo ngadap lappy lama2 rasa pening kepala n loya jer tekak,nih pon baru lps uweekkk jer,abis nasi ayam yg hb beli tadi jadi habuan toilet ..Mmg kenyang ari2 dia skng nih,xkira waktu dpt mcm2 mknana,huhu..Skang rasa malas yg amat nak msk,nak wat sgala kja umh,huhu klo baring golek2 ngan ank2 mmg suka sgtlah,huhu..Tapi kadang tuh malas juga nak dilayan kan perasaan tuh..Tappi kalo mlm,ai cergas jer rasa,huhu..

 Nihla nikmat peknen yg Allah beri kpda setiap ibu2 kan,walaupon rasa letih,tension n azab,tapi mmg banyak sgt pahala yg Allah janjikan..InsyaAllah moga aku n anda2 semua dpt jadi ummi,ibu,mama,mak,mummy,amma n pelagi eks???Yg terbaik utk ank2 kita n isteri yg terbaik utk suami kita ya..

Erm panjang lak mukadimah aku rinikan,hehe..Berbalik pada mihun/bihun panggilan kat utara nih aku wat dah 2mggu kut,haha baru nk tayang..Akceli da jenguk2 dapo kak diana,pastu duk belek2 popular post kat blog dia,nmpklah resepi bihun nih yg mnggunakan udang keringyg ditumbuk sbg slh satu rencah penyedap,pastu aku pon gedeklah,tapi aku xla ikut sebiji cam kak diana tuh,Kalo korang,ecece korang lak,ala bantai hampa dahla kan,xbesa ai nak ber"korang"  nih.. Kalo hampa nak tgk resepi asal dari kak diana Tgk kat sini wokey..

Tq ya akak diana utk resepi nih..Walaupun xikut sebiji,sejibik,tapi 1st time letak udang kering lam bihun,huhu..Rasanya mmg sgt2 sedap n hb aku puji sedap,mmg byk dia mkn,Aku wat half peket,pastu leh la htq kat jiran sebelah umh sama..Pasni klo goreng bihun mmg nak letak udang kering juga,hehe..


Bhn²

1/2 bungkus mihun _ d rendam dengan air n Toskan
Dada ayam _ d hiris nipis
Sotong
Udang
Segengam udang kering _ d rendam dan d tumbuk kasar
Kuchai n Kubis
Telur
1/2 biji bawang besar _ d hiris kasar
2 ulas bawang merah _ d cincang
2 ulas bawang putih _ d cincang
2 tbsp cili kering kisar
1 tbsp sos tiram
tbsp sos cili
2 tbsp sos tomato
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Minyak untuk menumis



Cara² 


  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
  2. Kemudian pecahkan telur.(Aku xletak,just wat telur dadar)
  3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula ayam, masak seketika.
  4.  Masukkan sotong, udang, sos cili,sos tomato, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  5. Gaul2 n biarkan masak.
  6. Masukkan mihun dan gaul sehingga semua bahan²  sebati.
  7. Masukkan sedikit air. Gaul dan masak sehingga mihun garing.Masukkan kuchai n kubis.
  8. Angkat dan hidangkan.

Friday, April 6, 2012

Bingka/Bengkang Labu&Kad Dari Finland

Assalamualaikum..

Rajin nmpak minah sorang tuh update kan,opsss jgn diteguq,kang tenggelam lagi n ala2 sekut chipsmore feberet ank dara berdua tuh lak,kejab ade,kejab xde,huhu.. 
Selamat hari jumaat n selamat berhujung minggu ya semua..Sarapan pa pagi ni..Aku bf roti letak nutella jer,stok nutella tgh byk,coz ritu da ofer wehhh,aku pon beli lbh ler..hehe..
Erm bingka labu nih wat bila?Erk aku wat ari selasa lps g,dah yillek dah pong..


Akceli nih la 1st time ai merasa n wat bingka/bengkang letak labu,kalo letak kentang n keledek pernah le,kelentang pon pernah juga,keledek+kentang ya puan2,bkn Terlentang,hihi...
Rasanyer?......Ofcoz lah sedap,kan lemak2 labu+lemak2 santan+lemak2 makin bertambah,hahaha..Aku guna santan kotak kara jerk,coz santan fresh kejung,malas nak defrost,haha...Dasar pe ma lesss kan...


Oklah merapu meraban lak ai rini,moh tgk resepi lak eks,tq ya Cmg yg putih gebu,ai c/p resepi ya..

Sumber Resepi:-Mat Gebu@DTS..
BAHAN-BAHANNYA :-)aku wat half rcp jer.

450 gram labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga hancur
500 ml santan
5 biji telur gred B(Aku ltk 2biji gred A utk half rcp)
200 gram tepung gandum
180 gram gula halus
1 camca teh esen vanilla (mat guna "butter vanilla" flavour)
1/2 camca teh garam
Bijan secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil, bila lebih sedikit supaya senang dikeluarkan nanti. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan di atas kecuali labu lecek, bijan dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk hingga gula hancur, tapi adunan tadi. Masukkan labu lecek dan esen vanilla, kacau rata.
  3. Tuang dalam tin tadi dan taburkan bijan rata. Bakar selama 45 - 50 minit hingga permukaan kelihatan sedikit berkerak. Bila masak, keluarkan dari oven dan biar sekejap, kemudian boleh tarik keluar dari tin. Sejukkan sebelum dipotong...
CATATAN MAT GEBU :- Lepas bakar tadi, mat grill kan dalam 3 minit macam tu bagi permukaan dia berkeraakkk tebal sikit, baru wangi dan sedap..

Kuih bingka yg sedap,terasa lemak2 santan bergabung dengan labu,best..





Walaupon wat half adunan,bagi family kecik cam kami nih,kira byk lah,coz ank2 dara berdua tuh xlayan lak bingkang nih,aku n hubby jer makan,pastu aku bagi jiran juga,coz jenuh weiii nak melantak bebanyak,huhu..
Ngengada betoi dak berdua tuh,memilih sungguh,ikut pangai sapalah tu,huhu..Nana langsung xnak rasa,syifa lak,bila aku suap,bley diluahnyer,adeiiii sabaq jerlah..
Byk juga hb makan,katanyer sdp,heehe..

Kad bunga tulip nih dari kak nieza cayang yg jauh di finland,semperna anniversary Blog OJB nya yg ke2..Tq sangat2 ya akak,akak sudi memberi,sy sejuta kali sudi angkut n gantungkan disini..Moga ukhuwah diantara kita sentiasa subur n kembang mewangi sepanjang hayat..Walaupon xpernah bersua muka n bertentang mata,ingatan sy pada akak sentiasa ada..Moga OJB sentiasa suksess n terus berkongsi resepi2 yg mantop lagi ya kak..Muahhhh salam sayang dari sy..

Thursday, April 5, 2012

Nasi Ayam Penyet...Lamanyer Menyepi...


 Buat semua yg masih sudi singgah di DZ nih  TERIMA KASIH ku ucapkan..Apa khabar korang2/hampa semua,sihat2 ajer ke?Aku n family,alhamdulillah sihat2 saja..
Seterlah 2bulan lbh menyepi rasa agak janggal n kekok sungguh nak memulakan bicara n menyusun kata disini..Jari2 pon agak kekok nak menari2 ataih keyboard nih..Pastu rasa kekok sungguh ngan blog sendri lak skang nih,adeiii,pelan2 kayuh lah noh,jgn tenggelam lagilah no..
Terima kasih yg xterhingga wat sahabat2yg sudi bertanya khabar ya,da juga gosip2 baru tentang punca aku xupdate blog n menyepikan diri nih,Alhamdulillah mmg masin sungguh mulutmu wahai Kakak Izahdaut,klmarin baru check,haha rasa nak tergelak pon ya juga,rezeki yg xsangka..Alhamdulillah n syukur padaMu Ya Allah..

Sebenaqnya saja2 jer melayan perasaan malaih nak update tuh lelama sikit,hehe..Nak kata bizi pon da jugalah cikit2,huhu..Besalah ngan ank2 dara berdua tuh,mmg kekadang xcukup time n xmenang tangan gak..

Oklah sebagai tatapan aku wat yg sudi singgah sini,hamba persembahkan resepi pertama Nasi ayam penyet yg 1st time aku wat n rasa,adeiii jakun sungguh..
Utk 1st time kali rasa nih hb pon ckp sedap,hehe..Alhamdulillah mmg sedap..
Tq ya utk Ijan blogresepi,atas resepi nih..Aku amik kat Myr jer..


 
  • Untuk Ayam
  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng. 

Cara-cara

  1. Untuk Ayam Penyet
  2. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  3. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  4. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  5. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  6. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.



  • Untuk Nasi
  • 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • kiub pati ayam/daging
  • 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td) 

Cara2 Utk Nasi
  • Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  • Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  • Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  • Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.

  1. Untuk Sup
  2. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  3. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.(Aku wat sup kaki ayam+cendawan)


Sedap betoi sambal nih. 
  • Untuk Sambal
  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa 
Cara2 Utk Sambal

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan..
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.


Friday, February 3, 2012

Ayam Masak Bawang Berempah


Assalamualaikum,update lagi arini..Besalah line tenet ok n mood pon ok,anak2 tgh tido..Ayam masak bawang berempah resepi dari mamak Haji,yg di korek resepi n diterai test pleh kak wattie..Rajin sungguh kak wattie terai pelbagai menu masakan dari ayam,semua yg aku terai,mmg sedap n memenuhi citarasa tekak kami sekeluarga..

Kebanyakan resepi dari mamak haji,menggunakan serbuk kas kas,oleh sbb kat umh mmg da serbuk nih,so aku pon mmg dah save resepi nih awal2 masa kak wattie post tuh,biasalah kan,kalo dah org penang nih,mestilah xleh lari dari masakan berempah ala2 nasi kandaq tuh,ngee..
Alhamdulillah resepi nih mmg xrugi dicuba,seperti yg dilihat n dijangka,sgt2 sedap n memenuhi selera kami sefamily,yg plg xsangka sekali,nana mkn nasi punyalah byk n siap ratah lak lagi seketui ayam,mmg dia pon dah sebati ngan masakan berempah n sedap sgt lah kat tekak dia kut,dak nih kadang ssh juga nak mkn..Pasnih mmg akan ada siaran ulangan ayam ni,hehe..

Owh ya,utk jintan manis n putih,aku guna yg biji,pastu blend guna blender kering,utk lbh wangi n sedap..

Jutaan terima kasih utk kak wattie n mamak haji ya,moga Allah saja yg membalasnya..Izinkan sy share disini pula ya,wat rujukan diri sendiri,anak2 n teman2..

Mmg sedap n pasti mnjilat jari,ngan aroma bawang goreng yg digoreng sendri,pasti menambat selera..

RESEPI AYAM MASAK BAWANG BEREMPAH.
Resepi-Mamak Haji
Sumber Resepi-Kak Wattie

Masakan untuk 250 -300 orang.(Bahan2 pandai2 agak sendri lah eks..Aku wat 3/4 ekor ayam)

BAHAN-BAHAN:
Ayam 250 ketul dibasuh dan bersihkan.
1 1/2 guni Bawang Merah labu (segundi dlm 5-6 kg)
125gm Serbuk Cili (1/2 pkt dari bungkusan 250m).
50gm Serbuk Jintan Manis ( 1/2 pkt dari bungkusan 100gm)
50gm Serbuk Jintan Putih (1/2 pkt dari bungkusan 100gm)
125gm Rempah Kari (daging) (1/2 pkt dari bungkusan 250gm)
100gm serbuk kas-kas ( 1pkt)
1 botol Sos Tiram (480gm – 500gm).
1 pkt Sos Cili (kimball 500gm).
1 pkt Sos Tomato (kimball 500gm).
6 biji bawang merah labu dikisar halus dan jadikan airnya satu balang pengisar. Boleh tambah sekiranya anda inginkan kuah yang lebih sedikit.
1 cawan pes bawang putih-halia.
2 sudu besar (tbsp) serbuk garam masala atau boleh gunakan kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang.
4 helai daun pandan dipotong 4 inci sehelai.
3 sudu besar gula pasir.
Garam secukup rasa.
Cili merah dipotong memanjang (hiasan).
Daun Kari (hiasan).

CARA-CARA:
1. kupas bawang merah labu, hiris halus dan goreng. Bila warna bawang bertukar kepada warna perang keluarkan dari kuali dan sejukkan. Bawang goreng tak perlu ranggup agak kering sudah memadai. Minyak bekas gorengan disimpan untuk menumis rempah kelak. Nota: Untuk pengetahuan, sekiranya ingin menghasilkan bawang goreng yang rangup boleh dihasilkan dengan mengeringkan terlebih dahulu hirisan bawang di cahaya matahari dan goreng.

2. Ketulan ayam telah dibasuh, masukkan garam dan serbuk kunyit. Ketulan ayam yang digoreng jangan terlalu masak sehingga garing. Gorengan perlu 3/4 masak kerana 1/4 lagi akan masak semasa masak dengan campuran rempah. Selepas goreng asingkan.

3. Panaskan kuali, dan masukkan minyak bersama dengan minyak gorengan bawang. Bila minyak panas masukkan rempah empt serangkai (sekiranya tidak gunakan garam masala). Masukkan pes halia bawang putih. Bila haruman naik kecilkan api dapur dan masukkan kesemua rempah-rempah di atas. Bila bau rempah mula mengeluarkan haruman masukan air bawang dan besar sedkit api dapur. Bila air bawang bersama rempah mula didih, masukkan sos cili, sos tiram dn sos tomoto.

3. Kecilkan api dapur dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukan semua ketulan ayam yang telah goreng tadi. Kacau rata untuk kuah rempah bersalut pada ayam goreng. Masukkan bawang goreng dan kacau lagi untuk bawang goreng sebati pada ketulan ayam. Biarkan ayam masak 1/4 bahagian lagi. Ia cuma memerlukan sekitar 10-15 minit saja dengan api yang kecil. Bila wap mula reda, matikan api dapur dan masukkan kedalam tray hidangan.

4. Taburkan cili merah yang dihiris dan juga daun kari di atas hidangan anda.


Lama betoi xwat telur masak sos gini,wat 5 biji,licin..Anak sedara pon da kat umah..Hehe..

Lauk Lunch kami,wat juga bilis goreng tempoyak,kali nih guna bilis yg plg halus tuh,pastu goreng bendi kicap ajer..

Mee Sanggul Goreng Kari&Tahniah Yana Shaiful


Assalamualaikum n selamat pagi..

Semoga dihari jumaat penghulu segala hari ini kita semua sentiasa dibawah lindungan N Rahmat dariNya..Terlebih dahulu aku ingin memohon maaf buat semua,kerana sekarang nih semua komen2 aku dah xreply..Maaf sangat2 ya,TAPI semua komen2 dari anda semua sangat2 dialukan n MMG semua aku baca..Siapa yg xsuka kalo org sudi tinggalkan komen di blognya kan..Jutaan terima kasih juga aku ucapkan wat semua yg sudi singgah ke DZ ni ya..

Alhamdulillah,masih da yg sudi,walaupon pic2 hanya besa2 kalo nak dibandingkan ngan org lain,pastu lak,balik2 guna piring,pinggan mangkuk yg sama jer,alas pon kadang yg tuh ajer,maaf sesangat andai mata anda sakit@jemu melihatnya,kalo xsuka,pejam2 lah mata xyah tgk ya..Sebenarnya terus terang aku cakap,aku malu sgt ngan pic n blog aku yg serba kekurangan nih,kadang rasa cam xnak berblog dah,coz rasa rendah diri yg amat,tapi aku tebalkan jugalah muka,sbb bukan org nmpk pon muka aku yg tebal kat dalam blog nih kan,ngee..
Macam kak Ct Delima katalah,biarlah guna piring yg sama pon,janji piring Ai wokey,bkn piring curi Or pinjam..Pastu lak,pic2 nih walaupon yg tgk rasa nak nangis,Tapi aku xcuri hasil kerja org len n tempek disini ya..

Wokeylah sebenarnya nak ucap Tahniah kat seorang member Blog Masak2 jugalah,Yana Shaiful,sbb dah peknen lagi sekali..Aku nak reply tahniah kat Fb,nape tah xleh..Xsangka masin sungguh mulut aku,tetiba teringat kat yana,sbb agak lama xnmpk n3 yana,pastu bertanya khbr kat fb 3,4 ari lps,aku sajalah usik2 yana kata damia nak dapat adik n yana alah2 ke,sbb menyepi ajer,pastu mlm tadi yana baru reply kata ya mmg mulut aku masin n dia tgh alah,hehe..Tapi xtau lak bape usia kandungannya,walau camner pon,ct sentiasa doakan yana n baby sihat walafiat n pas dah xalah nih update blog lagi eks,ct rindu kat yana,Muahhhh,jaga diri,baby n damia leklok ya..Terus terang ckp,walaupon xpernah bertemu muka,tapi persahabatan yg terjalin di alam maya nih sangatlah bermakna bagi Ct..

Panjang sungguh n3 arini eks,maaf sekali lagi kalo da yg boring ya,kalo boring xyah baca,tiada paksaan ya..Hehe..


Mee sanggul goreng kari yg best amik resepi kat umh kak mas,kak mas amik kat umh kak izah,kak izah lak amk kat umh kak nor..Alhamdulillah mmg sedap,walaupon baru 1st time mmbeli n memasak mee sanggul ni,mmg jakun sungguh,walaupon selalu duk nmpak mee ni,tapi xpernah beli..Tq ya utk akak2 cayang n cun bertiga..Sy kopipes ya..


Mee Sanggul Goreng Kari
Sumber : Kak Izahdaut & Kak Mas

Bahan :
3 keping mee sanggul melayu
udang atau boleh guna isi ayam
1 labu bawang besar - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang
2 tangkai daun kari
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 bj cili padi - dihiris (lebihkan jika suka pedas)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
kobis @ sawi
1 bj tomato
1 bj telur
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
minyak
daun saderi - dihiris
limau kasturi @ limau nipis

Cara Memasak :
Rendamkan sekejap mee sanggul dan toskan.
Panaskan 1 sudu minyak dlm kuali dan pecahkan telur dlmnya.
Kacau goreng hingga menjadi scramble egg. Angkat dan ketepikan.
Masukkan sedikit minyak dan tumis bawang besar hingga layu.
Masukkan bawang putih dan daun kari, goreng lg hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, kicap manis, garam, gula dan sedikit air.
Masak hingga pecah minyak dan masukkan udang, kobis dan tomato.
Bila udang hampir masak masukkan pula mee yg dah ditoskan serta scramble egg.
Kacau dan goreng hingga mee masak.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.

Selamat mencuba..

Wednesday, February 1, 2012

Puding Som Som Pandan.


Assalamualaikum..

Selamat ptg n salam sejahtera semua..Dah lunch ke tu..Kepala tgh berdenyut sakan,tapi gagahkan juga utk update resepi puding yg sedap n enak bangat dimakan time cuaca panas cam skng nih..

Lemak berkrim,mmg ngam sgtlah makan ngan kuah gula merah yang wangi jer tuh..Terus terang ckp,aku mmg suka sgt puding2 gini,nana pon suka sgt,bila suap jer,mmg mnta lagi n lagi,hehe..Wat klmarin ptg half adunan,mmg dah licin..Saja lah wat klmarin ptg lepas nmpak kak ct tayang puding bunga dia yg comey sgt,terus jatuh cinta pandang pertama,hehe..

Rasa lbh kurang jer ngan lompat tikam,kedua2 jenis nih mmg sedap n aku suka,hehe..
Tq ya utk kak ct,kak lina n kak fida utk resepi best ni..

RESEPI BUBUR SOM-SOM
by: kakfida myR
sumber: linapg.blogspot.com& Kak Ct Delima

Bahan-bahan ( tergantung acuan atau loyang )

  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 800 ml santan
  • 1 cawan susu cair
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit pandan emulcho
SIRAP GULA MELAKA :-aku xikut resepi utk sirap gula.
  • sekeping gula melaka
  • 1 cawan air
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Tq kak Ct delima utk inspirasi wat puding lam mould comey gini..Kak ct wat lagi comey lam mould bunga,hehe..

Cara-cara

  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka.

Nah sapa nak,aku dah siap tuang sirap gula merah..
Sorrylah kan kalo ahik2 guna piring yg sama n pic2 xcun,yerla kamera cabuk n guna nset ajer..Yg pnting nawaitu n ikhlas xmenunjuk2 kan..