Thursday, March 28, 2013

Cheese Tart n Hadiah GA Tun Telani


Assalamualaikum..
Selamat pagi n salam sejahtera..Moga2 anda semua sihat2 belaka ya..Alhamdulillah Syukurrr,seterlah lamaaa sgt lemau nak mengupdate arini rajinnn sikit nak update..Jari2 yg xbape nk runcing nih gataai2 jerk nak mengetuk n menari2 diatas keyboard..hihi..


Wokeylah b4 panjang lebar lagi aku nak menaip,kat sini aku nak ucapkan terimaaa kasih yang xterhingga utk Tun Telani,sbb aku dah Menang GA yg tun wat baru2 nih,hihi..Alhamdulillah menang gak GA Nasi Mandhi febret food aku tuh,hihi..
Selain dri buku yg Awesome,Tun yg cantik manis juga de kirimkan spatula n brush silicon,alahai sukaaaaa sgtlah aku menerimanya..Senyum smp ke tinga mokcik,hihi..

Berbalik pada resepi yg nk di kongsikan arini,resepi tart oleh kak azita nih mmg dah byk kli aku wat n gna rcp nih,malah utk tempahan juga aku guna rcp nih..
Alhamdulillah mmg sedap n byk tips yg dikongskan oleh kak azita zain..Tima kasih byk kak ita,hanya Allah saja yg membalasnya..Izinkan sy letak rcp disini pula utk rujukan semua yg berkunjung ke sini..


Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Cara-cara ( rujuk gambar ) :Disini
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman saya...) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Antara order yg sempat di snap..

Sunday, March 3, 2013

Kuih Talam Gula Merah


Assalamualaikum..Lagi n3 dimalam hari..
Kuih talam gula merah rcp kak yatie nih mmg salu sgt dah aku wat,kdang xsnap pic,kdang tuh mmg da snap,tapi sbb duk igtkan dah pernah kongsikan rcpnya disini,maka aku pon wat dek xnah nk letak rcp,huhu..jab tadi bila check2 blk msa nk joint GA tun tu tgk2 resepi talam nih aku xnah letak lagi,huhu..
Wokeylah rcp utk rujukan ank2 trsayang juga anda2 semua yg sudi utk menerai..Tq utk kak yatie ats perkongsian rcp kuih talam yg sgt2 sedap n secukup rasa nih..lembut sangat,semenjak dah pndai wat nih,mmg aku xlagi beli kuih ni,klo dlu xsdap n keras pon bli juga sbb kuih febret punya pasal,huhu..Aku suka sgt kuih yg lembut n terasa lemak santannya cam kuih nih,nyum2..

Resepi Kuih Talam Gula Merah
Sumber Resepi :- Kak Yatie

Bahan utk lapisan bawah
* 200gm gula merah
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur

Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.

Lapisan Atas
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikit garam

**Lapisan ats nih klo nk letak lam mould kecik,aku add lagi santannya jadi 4cawan,sbb nk lagi lembut,tapi klo nk potong2 n kukus lam talam yg besar,memadai sukatan yg 3cwan tuh..Tuh pon mmg dah lembut..

Cara-cara
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.

Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food

                         


Assalamualaikum..Selamat malam...
Seterlah sebulan lbih xberupdate yeayyyy arini merajinkan diri update sbb nak menjointkan diri dlm 1st GA tun.. Anak2 semua dah tido awal rini,sooooo mmg sempat ler nak mengarang kan,hihi..Sape2 yg berminat nak joint leh tgk  kat link yg aku letak kat bwah tuh ya..

  Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food

K b4 tuh meh kita tgk syarat2 nyer eh,

Syarat2 penyertaan:
1. Terbuka kepada semua follower lama dan baru 
2. Buat n3 bertajuk -Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food
3. Copy paste gambar di atas dan linkkan ke blog tun
4. Tuliskan apa makanan kegemaran anda ^^ kalau ada gmbr letak gambar, kalau ada resepi blh tulis resepi, tp x wajib. cerita la sket kesedapan makanan tu. hihi
5. Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen.. **** tun menghadapi masalah utk komen di EMBEDDED komen ye, cuma dpt komen di pop-up window, harap maklum.
6. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 17 Mac 2013.
Wokey pas dah tgk syarat2 tuh,meh kita terus ke makanan feberet/Favourite aku n family,dah 5 ke 6kli dah ler aku masak..Ok makanan yg 1st tuh ialah
 Nasi Mandhi/Nasi Arab...
Kiranya rcp pon mmg aku dah hafal dah ler,sbb dah salu sgt wat kan..Kalo aku msk nasi nih,sure hb pon makan bertambah2..Kiranya cam dah jadi trademark aku lak ngan nasi mandhi nih,smpkan kawan aku pon pernah kata,klo mkn ke tgk nasi mandhi,sure tingat kat aku,sbb salu sgt dah tgk aku msk nasi nih,hihi..k meh layan pic eh..
Yg nih, Nasi Yg 1st time aku msk.
 Yg nih lak pic yg kali kedua aku msk kut,aku pon dah xingat sbb de juga yg xsnap pon..

 Yg nih pon dah xingat kli yg keberapa wat,tapi yg pasti time aku lam pntng,pastu aku msk lbh n bgi family abg juga utk merasa..Alhamdulillah Mak aku pon dpt juga merasa n xabis2 memuji kesedapan nasi nih..

 Yg nih lak aku msk last week,lawankan juga ngan sweet sor n spict chicken mango,sedap x terkata uu...So apelagi tun n yg lain2 juga,jgn lupa utk memasak sendri nasi mandhi nih dirumah anda,pasti yg tersayang mkn sehingga menjilat jari..Resepi blh rujuk di sini ya..Tapi utk ayam n kambing panggang tuh,aku salu tuka2 rcp..yg latest nih aku wat ayam panggang Yogurt..

Psttt manelah tau kut2 ler ade rezeki nk dapat buku rcp yg tun tawarkan tuh..InsyaAllah ..



Thursday, January 31, 2013

Ikan Sumbat Sambal Kantan

 Assalamualaikum...
Selamat petang sumeee..Pe khabar..Jgn kte ape2 wokeyyyy mood tgh rajin mengupdate..Bukan pe,aku nk kumpulkan semua rcp2 yg aku telah cuba terai test n bila da tersimpan disini leh gak wat rujukan ank2 dara aku yg 3org ittewww bila diorang besar nti..Leh gak diorang imbas kmbali pe yg ummi diorang msk kan..
Mana lah tau aku dah xde nti,atleast leh gak tgk rcp n cuba2 msk sendri,dpt juga terubat rindu ngan masakan ummi yg sdap nih kan nak kan,hihi,yer ke sdp,???? ala klo tanya sapa pon msti akn ckp masakan ibu plg sdp didunia kan,Setuju x...Hihi tuhla berkat air tgn seorang ibu kan..sambil memasak,sambil berselawat n berzikir,insyaAllah mskan pasti lazat n mnjilat jari kan..

Salah 1 lauk utk Menu lunch weekend baru nih kut,tah,aku pong lupe..ngeee..Ape pong yg aku xleh lupe mak n laling sayang aku kate sedap,smp ke tulang2 depa kunyah,cuma xtelan jerk..hihi betoiii tarak tipu wokkeyyyy..
Rcp asal dari kak Iza Akma,tq kak..tapi aku da olah ikut citarasa hubby n cara memasak pon aku ubah cikit..klo korang nk tgk versi akk iza,sila tgk DI SINI ya..Aku xletak byk kelapa parut,sbb hubby xsuka ikan sumbat kelapa..
Jom tgk rcp kut2 ade yg nk mncuba..


Menu lunch kami aritu,ade juga ayam msk kicap,kepah grng sos tiram n sayur campo..adeiii lauk aym kicap nihla yg aku tingin sgt nk mkn time dlm pntng baru nih,huhu..walaupon msk kicap bodo2 jerk,tapiii aku suka bngat..

Memang sedap n harum ngan bau bunga kantan didalam sambal,mkn ngan nasi  panas mmg best  kan.

Resepi Ikan Sumbat Bunga Kantan
Bahan2:-

Ikan Cencaru @ ape2 ikan yg sesuai utk dibelah belakang..

Bhn A:-
1SDB Cili Kisar
4Biji Cili Merah*
4Biji Cili Padi*
3Biji bawang Merah*
2biji Bawang Putih*
2Cm Belacan Bakar*
1Sdb Kelapa parut *(Bhn bertanda* dikisar/tumbuk halus)
Air Asam Jawa secukupnya
1sdb Sos Tiram
1Kuntum Bunga Kantan(Dihiris Halus)
1Biji Bawang Besar(Dihiris Nipis)
Daun Ketumbar@ pon Daun Bawang (Utk ditabur diatas ikan)
Garam n Gula Secukupnya.
Minyak Bijan

Cara2
Tumis bhn bertanda * hingga naik bau n garing,masukkan bawang besar,bunga kantan , air asam jawa n sos tiram.Masukkan juga gula n garam  secukup rasa,siap..

Ambil ikan yg siap dibelah belakang,sumbat sesudu@ lebih sambal,pastu gorengkan ikn dgn api sederhana sehingga ikn garing n msk..

Lebihan sambal dicampur sedikit air n msk kejab lagi diatas api,selepas itu blh lah dituang keats ikn yg siap digoreng tadi..Taburkan Daun bawang@Daun ketumbar ketika menghidang,Tarrraaaaa siappp..








Wednesday, January 30, 2013

Pau Lembut Resepi Kak Ton&Burger Malaysia.


Assalamualaikum...
Anak2 tido awal mlm nih,so curi masa kejab sambil bf kan fiyya nih utk update blog..Yerlah tumpang mood tgh rajin kan,klo dah mls tuh smp berbulan2 diam jer,hehhe..

Akceli nih menu utk arini,terajin nk update bila kak Sari/Seri Kandi Tanah Jauhar suh letak rcp kat blog,hehe..Bila dah janji mmg wajib ler ditunaikan kan..So KAK SARI,nih la rcp nya..

Aku nih mati2 la duk igt aku prnh letak rcp pau kak ton nih kat blog,rupanya pas check 2,3 kali mmg sah xde lagi letak rcp nih kat blog,huhu...terasa rugi sgt klo x letak kat sini,sbb rcp nih la aku duk gna 3 ke 4 kli dah kut ,tapi yg psti mmg duk gna rcp nih dah lma juga dah msa 1st time Tun Telani share dlu lagi,huhu..nmpk sgt aku nih pelupa kan,huhu..

owh ya b4 terlupa lagi,kali nih selain dri wat pau jnis kukus,aku juga wat pau goreng/bege mesia tuh guna aduanan yg sma jerk..Mmg sdp sgt  i tell uuuuu..

Bege mesia versi letak telur rebus..Nyum2,sdp..teringat lak zaman sek rendah dlu,salu bli kuih bege mesia nih kat dpn sek,letak telo rebus n sambal bilis,adoyaiii sdp betui la kuih kat situ..Skang nih zaman dah canggih,nk rcp pa,semua dihujung jari kan,so tepuk perut,tnya selera,pastu g cari rcp n bli bhn,pastu leh ler godek2,taraaaa siap n ngap,hihi.. 

Terima kasih Tun telani adik mnis sbb mula2 dlu share rcp nih ya..juga utk kak ton terima kasih byk,moga Allah saja yg mmbalasnya..

Jommm zasssss usha rcp wokey,b4 ank2 aku bgn ngigau ke ape ke,huhu..

Pau Lembut
Resepi: kak ton @myr
sumber: tun telani


Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)- tun guna gandum je
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor- tun letak 40g
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran(shortening)
  • 2g (1 sudu teh) bread softener- tun guna bread improver
  • 1/2 cawan air suam

Cara-cara
  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.- tun hidupkan dulu yis dgn separuh air sedikit tepung dan sedikit gula
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
  14. Selamat mencuba...







Ikan Sambal Siam

Assalamualaikum..Salam ceria n selamat pagi semua...Bersiaran di awal pagi,b4 msuk dapo,Klo ank2 dah bgn karang lagi ler xsempat..Kali nih aku nk share rcp ikan lagi,maklom ler mak aku da kat umh lagi,so ashik duk godek2 rcp ikan jerlah..

Yuhuuuu sorry lah eh aku nih kjab timbul kjab tenggelam,ank makin bertambah,kehidupan sehari2 pon makin ler bz,nih pon rsa cam xcukup tgn jerk klo ke3 sekaligus ank2 nangis serentak,yerlah sorng nak itu,sorang nak ini,yg lagi sorang lagi nun nangis nak nenen,huhu,sekbek xterlondeh kain batik mokcik,huhu..Opssssss.. terlebih sudaaaa..Awwwww...
K lah xleh nk merepek pnjang2 dah skng nih,nk berjimba2 dpn lappy pon xleh sgt dah,klo x,pakai ade yg kebulur lak org lam umh nih,huhu..Si fiyya nih bkn nk tido sgt dah sjak dah rase beso cikit nih,huhu..Meklumlah mokcik kecik tuh dah 50 ari dah rini,hihi..

Jom zasss tgk rcp jerlah eh...Rcp nih klo nk tgk versi asal da letak kerisik,tapi aku xnk rsa rendang yg trlalu kuat,aku xletak,walaupon stok kerisik mmg ade jerk,pastu sbb aku xgunakan ayam,so aku add juga jus limau kasturi n santan lak aku tuka jerk ngan susu cair...

*Resepi asal mnggunakan ayam,tapi aku tuka kpda ikan..Sumber asal,Majalah  rasa..Sumber Rsp,kak IZA AKMA..

Resepi Ikan Sambal Siam
Bahan2:-

500 gm Ikan,dilumur garam,serbuk kunyit,lada itam n tepung jagung
150ml Santan Pekat(Aku ltak susu cair)
Minyak Masak
2bji  Limau kasturi di perah ambl airnya
Garam Gula secukup rasa

Bahan Kisar
20Tangkai cili Kering
6 Biji Bawang Merah
2cm Kunyit Hidup
2cm Halia
3cm Belacan yg dibakar

Bahan Hiris Halus
Daun Limau Purut
2batang Serai(Aku Ketuk ajer)
3Cm Lengkuas(Aku kisar jer)

Bahan Hiasan
Daun limau purut yg dihiris halus
2Ulas Bawang Putih Hiris nipis n goreng garing
4Biji Bawang Merah Hiris nipis n goreng garing

Caranya:-
Goreng ikan yg dilumur dgn gram ,serbuk kunyit,serbuk lada itam n tepung jagung hingga garing,Letak didlm pinggan yg sesuai n ketepikan..
Buang lebihan mnyak msk n tinggalkan sedikit shja utk msk kuah.
Panaskan minyak masak,goreng bhn kisar ,masukkan serai n lengkuas goreng lagi sehingga garing n naik bau,
Masukkan santan n daun limau yg dihiris, tmbah sedikit air,biar mendidih ,perasakan dgn grm, gula  n juga jus limau nipis..
Tuang kuah yg siap dimsk keats ikan yg digoreng tadi.
Goreng garing bawang merah n putih,taburkan diatas ikan tadi bersama2 dgn daun limau yg dihiris halus..
Siap utk dihidangkan..
Selamat mncuba n mnjamu selera..

**************************************************************************
Inilah dia makcik kecik yg xbape nak tido dah skang nih,ashik nk ummi layan dia ajer,huhu..
Makcik nih dah berusia 50ari,arini..
Nur Safiyya Aliesya Day 50...





Friday, January 18, 2013

Resepi Ikan Pesmol..


Assalam n Selamat Ptg semua...
Diharap semua pngunjung DZ sihat walafiat ya..Sudah berapa purnama hamba tidak mncoret sesuatu disini,harapan hamba moga kalian2 semua msih igtkan hamba diUtara nih ya..Erm ok x pembuka bicara gittewww eh,ngeeee...
Seperti semua maklum aku telah selamat melahirkan Lagi seorang  puteri sebagai penambah seri bunga ditaman larangan yg dah da 2 bunga,hehehe..
Tanggal 12/12/12 tepat 136Pm,Seorang Angel telah selamat dilahirkan..Alhamdulillah Date yg sgt cantik seperti yg diidamkan oleh aku,hehehe.
Syukur sgt aku n bb Selamat n sihat walafiat..Puteri ke3 kami nih nama Nur Safiyya Aliesya..Moga semua puteri2 aku mmbesar dgn sihat n berjaya didunia jua akhirat.Nti2 aku tayang pic bb safiyya yg makin bam2 tuh eh..

 Rasanya da juga yg tau aku nih xmkn ikan kan,so kat rumah aku mmg jarang sgt msk lauk ikn,hehehe ..Tapi sepanjang berpantang nih mmg salu sgt ler msk ikn,sbb mak aku da temankan aku kat sini,mak aku lak xmkn ayam,huhuJenuh gakla nk msk kan,klo nk selamat msk daging jerklah..
Mcm2 rcp ikn aku dah try sepnjang mak aku kat sini,slh satunya lauk ikan pesmol nih lak..Nih lauk arini wokey..
Tayang2 kat fb tadi,kak noor nak rcp n tnya bila nk update blog,huhu kesian kan kak noor punya pasal ler aku menggigihkan diri update blog rini..(Kak Noor walaupon taip smbil bf kn safiyya tapi demi akak ,sy ttap update kak,hihi)..

Rcp kali nih aku intai2 dari dapo kak nur,yg mmg handal memasak tuh,tq sgt utk kak nur yg mengongsikan rcp nih ya..Juga terima kasih utk chef tersohor kita,dato chef wan utk rcp yg simple n sdp nih..
Rasa ala2 rendang lak kuah nih..best sgt,xrugi mncuba hb n mak aku puji sedap wehhh..
Aku sudah,deme2 lak bila lagi nak try kan,hihi....

 
Ikan Pesmol
~~~~~~~~~

Sumber Resepi:Kak Nuridah Salleh

Bahan-Bahan
~~~~~~~~~~


1 ekor ikan siakap dibersihkan
garam, lada hitam yang baru dikisar
1 batang serai dititik
2 cm lengkuas dititik
10 tangkai cili padi
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam
2 cawan santan pekat
air perahan daripada 1 biji limau nipis
gula

Bahan Kisar
~~~~~~~~~


5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 sudu teh kunyit serbuk
2.5 cm halia


Cara-Cara
~~~~~~~

1. Lumurkan ikan dengan garam dan lada hitam. Goreng ikan dengan
minyak yang penuh sehingga garing.

2. Panaskan 3 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.

3. Masukkan serai dan lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam.
Kacau rata-rata.

4. Masukkan santan dan renihkan sehingga kuah memekat. Perasakan dengan air limau nipis, garam dan gula.

5. Tuang kuah ke atas ikan goreng dan hidang segera.