Tuesday, May 17, 2011

Asam Pedas Ketam&Daging Goreng Lada Hitam

Berjumpa lagi utk N3 seterusnya..Meh layan menu lunch kami yg sedap nih..Ohya,nih menu klmarin ya..Kira dah abis lah nih..Ritu pernah nmpk kak hana wat asam pedas ketam,so teringin lak nak try,coz xpernah lagi mkn asam pedas ketam..Aku guna resepi yg besa aku guna utk wat asam pedas ikan jer,igt nak try resepi kak hana,tapi tgk bahan lbh kurang jer,so aku bedal masak resepi sendrik ajer..Alhamdulillah mmg sedap..Xrugi mncuba kelainan.



Resepi Asam Pedas Ketam
3Ekor ketam,dicuci bersih n dipotong 2
2Sdb Cili kisar (Ikut kepedasan masing2)
* 4 Biji bawang merah
* 2 Ulas Bawang putih
* 1 Inci kunyit hidup(Kunyit serbuk pong ok ja - bahan bertanda* Dikisar
Air asam jawa(AKU GUNA ASAM JAWA YG ADABI TUH)
Air secukupnya (bergantung kepekatan masing2)
Sedikit Belacan
1 Batang serai - Di ketuk
1 Inci halia - Di ketuk
1 Biji Bunga kantan dibelah 4
Daun kesum secukupnya
Garam, gula@perisa secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-cara

Panaskan minyak,Tumis bahan bertanda*,cili kisar,belacan, halia, dan juga serai .Tumis hingga garing n pecah minyak.
Masukkan air asam jawa n kacau sebentar kemudian masukkan air lagi secukupnya,Biarkan mendidih.
Masukkan ketam,Biarkan sehingga ketam masak,seterlah itu masukkan bunga kantan,daun kesum... Biarkan seketika,Siap untuk dihidangkan.


Daging nih mmg sedap,aku letak sekali brokoli,coz mlas nak wat sayur dah..

2 comments:

Mas said...

ct..bestnya menu lunch kau...
terliur kak mas tengok tau...

CT Delima said...

As'Salam CT

Kepala ikan memang sesuai kalau masak asam pedas atau kari. Kalau kepala ikan merah tambah2 lagi kesedapannya. Dalam banyak2 angota ikan, kepalalah yang sedap kalau diratah. Yang ikan besar2 lah yang kecik mana ada isi.. hehehe