

Resepi Asam Pedas Ketam
3Ekor ketam,dicuci bersih n dipotong 2
2Sdb Cili kisar (Ikut kepedasan masing2)
* 4 Biji bawang merah
* 2 Ulas Bawang putih
* 1 Inci kunyit hidup(Kunyit serbuk pong ok ja - bahan bertanda* Dikisar
Air asam jawa(AKU GUNA ASAM JAWA YG ADABI TUH)
Air secukupnya (bergantung kepekatan masing2)
Sedikit Belacan
1 Batang serai - Di ketuk
1 Inci halia - Di ketuk
1 Biji Bunga kantan dibelah 4
Daun kesum secukupnya
Garam, gula@perisa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara
Panaskan minyak,Tumis bahan bertanda*,cili kisar,belacan, halia, dan juga serai .Tumis hingga garing n pecah minyak.
Masukkan air asam jawa n kacau sebentar kemudian masukkan air lagi secukupnya,Biarkan mendidih.
Masukkan ketam,Biarkan sehingga ketam masak,seterlah itu masukkan bunga kantan,daun kesum... Biarkan seketika,Siap untuk dihidangkan.

Daging nih mmg sedap,aku letak sekali brokoli,coz mlas nak wat sayur dah..

2 comments:
ct..bestnya menu lunch kau...
terliur kak mas tengok tau...
As'Salam CT
Kepala ikan memang sesuai kalau masak asam pedas atau kari. Kalau kepala ikan merah tambah2 lagi kesedapannya. Dalam banyak2 angota ikan, kepalalah yang sedap kalau diratah. Yang ikan besar2 lah yang kecik mana ada isi.. hehehe
Post a Comment