Wednesday, May 4, 2011

Donut Kentang Fatmah,Ala Apple Besar


Assalam n selamat pagi wat semua pengunjung DZ yg disayangi,moga2 kalian semua sihat2 n dibawah lindungaNya..4Ari menyepikan diri,terasa rindu utk berblog semakin membuak2..Xla pergi bercuti kemana pong,just pusing2 lam pulau ajer..Cam besa aktiviti JJCM n aktiviti menghabiskan duit yg xberapa byk..Time ofer2 nihla ambik peluang nak beli pa yg patut..Kalo hubby cuti,aku sebolehnya nak abiskan time utk dia n ank2 ofcoz lah..Klmarin mmg nak blogging dah,lappy lak wat hal,jab on,tetiba off lak,terus nyamfahh sgt n terus ttp,pastu layan dak ber2 tuh..Btw,donut nih aku wat minum ptg klmarin,merangkap bf hubby pagi tadi..Durian yg hubby beli baru nih,aku da simpan cikit lam esbok,mmg dah plan nak wat filling utk donut,Sbb kalo beli donut BA hubby suka sgt ambik yg da filling doyan tuh.Ternyata percubaan aku utk wat donut resepi nih mmg TEPAT,coz donut nih mmg SEDAPP,LEMBUTTT sampai pagi tadi pong still lembutt sgt..Tambah2 lak letak filling doyan,sendrik mau tau lah kan..Aku wat half adunan,dapat 9biji saiz besaq gedabak..5biji jer aku letak filling,Yg lagi 4biji,aku wat gegelang n tabur cikit gula.Hubby pong puji donut nih lembut n sedap..Kak mas pong da wat donut nih bebaru ni..


Donut nih mmg lembut gebu betoi tarak tipu..Pasnih,aku kalo nak wat donut,mmg akan guna resepi nih lah..

DONUT KENTANG
resepi: Fatmah Bahalwan
sumber: Kak Izah

Bahan-bahan

500 gr tepung terigu protein tinggi *saya guna gandum
50 gr susu tepung
11 gr ragi instant
200 gr kentang, kukus, haluskan dan dinginkan
100 gr gula psir
75 gr mentega
½ sdt garam
4 btr kuning telur
100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais


Duri doyan yg xjadi,jadi duri pa ntah lah..


Cara-cara

Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus ,tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
Bagi adonan masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.


Kuning jer isi doyan nih,rasa pong mmg sodap sgt..

Letak filling durian,fresh cream+isi durian,mmg mabeles..

TIPS

Sukses Membuat Donat Kentang
:: Penulis : Fatmah Bahalwan

Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....

Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)
Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.
Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.
Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).
Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.
Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan

3 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Apple Besar leh tutup kedai macam nih... hehe

Yatie said...

wow mmng gebu betullah donut ni..akak nak wat gaklah..terliur je tngk.....

Mas said...

memang best donut fatma ni..kak mas pun suka...
wahhhhhhh....boleh tutup big apple klu gini....
sedappp betoi tengok yg filling doyan tu....