Saturday, May 21, 2011

Puding Roti Karamel


Dah lama berhajat nak try mengetes puding nih..Dua 3 ari lepas,duk godek2 dapur kak dayang,pastuh mmg dah save resepi,tapi besa lah duk bertagak lagi nak wat,coz xda roti,akceli dah lama xbeli roti,sejak duk wat sendrik nih..Ari khmis mlm,da wat roti,so mmg dah simpan siap2 1biji,sbb nak try resepi puding nih..Mmg dah plan nak try half adunan dlu,coz takut hubby n nana xsuke,jenuh lak aku nak perabis..Mcm tau2 ajer kak izah,aku nak wat puding nih,dia potong turn,awai lagi dia wat,hehe..Ptg klmarin pong try lah wat,kira mmg berdebar gak nak tggu hasil,1st time aku wat puding2 karamel gini,huhu..


Alhamdulillah 1st trial kira mnjadi lah nih bagi aku..Pastu kan,pas dah sjuk2 klq peti ais,terus xsabaq nak rasa,huiyo sedap banget..Si nana lak bkn main lagi,ashik duk kata "nak nak" ajer..Hubby blk kja ptg tuh hidang lah kat dia,pastu siap gtau,jgn suap nana dah,coz dia dah mkn,si nana,tgk abah dia duk suap puding nih terus ckp nak nak..Huhu,hubby pong terpaksa lah suap ckit lagi kat dia..Aku pong bgtau hubby sja nak test market puding nih,so wat half adunan ajer,xpa lah nnti wat lagi..Haaa apalagi,spa2 yg xtry lagi puding nih,g la godek2 sendrik ya.K da resepi kat bwh ok..Opss aku wat yg versi kak dayang..

Ehem2..Si silicon pong nak gak inteprem,baru dipecahkan daranyer..

PUDING ROTI KARAMEL
Resepi Asal : Kak Rosaliza
Sumber Resepi : Kak Dayang Jack

Bahan:-
Karamel :
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

Puding :
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara : Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.


8 comments:

Chik Mimi said...

wahhhh potong queue akak

Mas said...

amboii..merata2 puding....
menggoda betul.......

DjDayang Jack said...

amboii2...siap tayang silikon lagi tu...jeles akak sb xde mende alah tu..uhuk

puding tu plak buat akak terliur jer...bl ler nak buat ni eh..roti ade, susu lak yilek...jamu mata jelah yer....hehe

CT Delima said...

Assalam CT

meh tukar2 puding, nak gak merasa puding buatan dari ct gak ni. sangat sedap sesuailah kalau makan tgh cuaca panas ni kan :D

Zalieda Zaliedana said...

Chik Mimi,
Cepat kak wat puding nih,sedap kak..Igt nnti nak wat lagi.

Zalieda Zaliedana said...

Kak Mas,
Sedap layan puding nih kak..Tuh la merata duk tayang puding kan..

Zalieda Zaliedana said...

Kak Dayang,
Tengsakak utk resepi yg sedap nih..Eh cam xcaya akak xda silicon mould..Akak meh sy bagi susu,nnti akak wat puding ya..Pstt dah wat ayam goreng berempah beriani tuh..Mmg terbaik kak..

Zalieda Zaliedana said...

Kak CT Delima,
Eh akak dah bawa puding susu yer,meh nak tuka ngan puding karamel nih,hehe..Kat sini cuaca xmenentu kak,kjab panas,kjab hujan..Tapi ttp layan puding,hehe..