Saturday, February 19, 2011

Ayam Cencaluk



Salam pagi ahad semua,dah lama xhapdet blog nih,sejak da si kecik yg makin tembam nih,makin bz la ckit,tapi sebenarnya bz ngan c kakak yg makin mnjadi2 skang nih pun ya juga,maybe jelouse kat adiknya la tu..Ni pun dak kecik tgh bum2,c kakak ni lak cam tau2 jer aku nak up date blog,dia pun bgn lak,sekbek laling tlg layan jab sementara ummi update blog,yerla pagi2 tadi pas solat jer aku dah wat bf nasi lemak utk kami,kiranyer hubby n aku dah kenyang la melantak awal2 tadi..wakaka..Lauk nih aku masak last week lagi,mmg sedap n akn di ulang n ulang lagi..Masa CMG tayang resepi nih aku lam pantang lagi,so tahan air liuq jerla,Hahaha..Cmg mnta izin c/p resepi yg sedp nih d c ni ya..

AYAM CENCALOK
Resepi: Mat Gebu @ DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)

* 8 ulas bawang merah*
* 3 ulas bawang putih*(*dihiris halus)
* 600 g dada ayam, potong sedernana kecil
* 1/2 cawan cencalok, toskan airnya
* 3 helai daun limua purut
* 1/2 cawan jus asam jawa
* 3 biji limau kasturi, ambil jusnya
* 2 camca besar gula
* 2 biji cili merah, hiris
* 2 biji cili hijau, hiris
* 8 biji bawang merah*
* 2 cm kunyit hidup*
* 3 batang serai, hiris halus*(*dikisar halus)
* Garam (jika perlu)
* 1 cawan air
Aku msk kring2 cikit,hehe.
CARA MEMBUATNYA :-)

1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1 1/2 cawan), goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan. Tumis bahan2 kisar hingga harum dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
2. Masukkan ayam, cencalok dan daun limau purut, gaul rata. Masukkan air asam dan tambah gula dan juga air. Kacau dan biar mendidih. Masukkan sebahagian bawang merah/putih goreng tadi dan juga hirisan cili merah/hijau. Kacau rata2.
3. Perlahankan api dan renih hingga ayam masak dan pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa. Jika perlu tambah garam (tapi rasa mat tak perlu lah tambah garam, sebab cencalok pun dah masin). Hidangkan segera bersama nasi hangat.

No comments: