Thursday, February 24, 2011

Nasi Goreng Cendawan Sempoi


Salam dah lunch ke.?aku dah sudah dah,yerla kalau ari kerja mmg lunch awai,coz hubby blk lunch kat umah..Rini aku wat nasi goreng jer,stok brg bsh byk yg dah abs,sbb nak clearkan stok,weekend nak blk kg.So nasi goreng nih aku derhaka ckit kat resepinyer,tula xleh letak nama cam kak ummi..Hehehe..Papun nsi grng resepi kak ummi nih mmg marbeles,sdp bangat..Kak ummi cayang,sy c/p resepi yer..
NASI GORENG KOBIS UNGU DENGAN CENDAWAN
Resepi:Kak Ummi

Bahan:-

* 3 mangkuk nasi putih
* 1 labu bawang besar - didadu
* 4 ulas bawang putih - cincang
* 200 gm isi ayam - potong kecil-kecil(xda stok,aku ganti daging cincang n sotong)
* 1 sudu besar lada hitam yang telah dikisar
* 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
* 1/2 biji kobis ungu - dihiris halus(xda stok,aku ganti daun salad n hirisan tomato)
* 1/2 biji capsicum kuning - didadu(xda stok,aku ganti cili merah di potong halus)
* 1 tin cendawan butang - dibelah 4
* 3 sudu besar kicap cair
* garam secukup rasa
* sedikit minyak utk menggoreng
(Aku sebiji telur di pecahkan dlm nasi goreng nih n tambah telur goreng mata)

Licin tau hubby makan siap puji sedappppppp..Pinggan nih hubbynyer nasi..
Cara-Cara:-

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan lada hitam kisar dan serbuk lada sulah. Kacau.
3. Masukkan isi ayam, cendawan dan kicap cair, kacau.
4. Masukkan lada benggala dan juga nasi putih. Kacau rata.
5. Masukkan garam secukup rasa. Kacau semua biar sebati.
6. Bila nasi nampak berasap, masukkan pula kobis ungu. Kacau sekejap, jangan sayur terlalu layu (*sedap rapuh2 camtu). Tutup api.
7. Hidangkan panas-panas dengan sedikit kobis ungu sebagai ulam...waaallllaahhhhh, sedaaapppp.

4 comments:

Mas said...

nak nasi goreng sepinggan..he..he..
nampak sedapp la...

Zaliedana said...

Wokeh siap,beberapat minit kmudian,ala adik manis,nasi sudah abis la,leh tggu sy masak nasi lain ka.?

Ummi said...

Dana, ok lah tu...asal ada rasa2 nasi goreng style akak tu udah la kan...kobis tu penyedap rasa sbb ia sedap...hehee, xpa lenkali leh buh kobis pepel tuh..hehe, Thanks sudi try resepi tu yea...

Zaliedana said...

2la kak nanti nak boh kobis pepel lak msti lagi sdap..Tengs jga kat akak coz sudi follow blog sy..