Wednesday, February 23, 2011

Ketam Sos Plum



Lauk peberet seisi umah,syazana pun bkn main suka lagi bila aku n hubby suap ketam nih,xmenang tgn nak kopek..Layan jerla yer,dah abis dah,lauk ari selasa gak,aku msk tmyam cmpur kat bawah sinun,telur dadar n ketam nila utk d persembahkan wat hubby trchenta..

UDANG BERSOS PLUM
sumber : Kak Izah
Rujukan: Diari zaliedana
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar *tukar ngan sotong digoreng sebentar(Aku lak tukar kpd ketam)
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu tak letak sbb tak ada stok
1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ tak letak sbb tak ada stok
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
*(Aku tambah cili padi 2biji+cili kisar 1cmb)
CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

3 comments:

HaSue said...

sedapnyaaa dpt makan ketam...ni lebih ratah dr makan dgn nasik neh..hehe..anak akak c yana pun suke jek mkn isi ketam..

Umm Mymoonah said...

This looks very yummy, very new recipe to me. Your blog looks lovely with lots of yummy recipes.

Zalieda Zaliedana said...

Hasue,
Tengs kak coz sudi follow sy nyer blog yg xseberapa nih.
Tengs juga ats info yg akak bgi kat kak izah ttg susu pekat n krimer tu,baru la sy tau.Hehe.
Yerla kak kalu mkn ketam nih,sllunya men ratah2 jer,kalu mkn ngan nasi cam xpuas jer,coz lmbat nak kopek,hihi..Tula ank sy pun nmpk suka sgt ngan ketam..

Umm Mymoonah
Tq so much visit my blog n follow me..Hehe.