Friday, July 22, 2011

Cempedak Goreng Crispy Again^_^

Assalamualaikum n salam penuh keceriaan wat semua pengunjung yg sudi singgah disini..Maaf sesangat semalam xdapat nak BW,tgh taip komen kat blog kak CT Delima,tetiba xda tenet,membawa smpai ke mlm juga,tah la nape,tuh pun mlm tadi suh hubby godek2 mana yg patut baru ok,tapi nak dijadikan cite lak,klmarin juga badan xbape sihat,rasa seram sejuk ajer nape tahla,berselimut juga lah kejab,pastu hubby smp amik half day juga,rasa angin pon da juga,maybe mkn nangka n cempedak kut,b4 nih xpernah lak jadi gini,ni la 1st time,pas hubby picit2 n tido rasa ok sikit,pastu 6lbh kak mimi cll kata otw nak mai umah,tgh mamai2 angkat tepon,las2 suh hubby jer klq bagi barang cikit dari melaka kat kak mimi,sorry sgt kak,Sekbek mlm tadi dah ok,sian lak kat hubby,klmarin lunch n dinner hubby tapau ajer..Xpa ya baby nanti arini ayang masak ya baby,Tengs sgt sbb baby tlg picit2,tlg jagakan anak2,tlg basuh baju,tlg tapaukan mkn,tlg suapkan ubat,sila jgn muntah itam ya,hihi..Uish kalo kak ipaq baca nih,mesti dia kata aku buli adik dia..Kak Lah,adik akak mmg lelaki yg terbaik,suami terbaik n abah yg terbaik..Time gini lah kita nak tgk hubby sayangkan kita ke x..Kalo sakit cikit2,kita lbih2 lah cikit,muahaha..

Oklah dah melalut panjang,cite pasal cempedak nih,kali ni isi dia lbh tebal n manis yg amat,smpkan hubby dah tanam depan umah,haha,mcmlah laman tuh besaq sgt,mcm2 pokok nak tanam kat tanah yg sekangkang monyet tu..Kali nih pon aku goreng guna resepi kak madihaa lagi,sbb resepi nih mmg best,walaupon da yg kata ala takat nak goreng cempedak n pisang jer,pejam mata pon boleh,tapi,nak menghasikan gorengan yg bila sejuk pon xliat n bila suam mmg rapuh yg amat agak ssh juga,so sesapa yg nak try bolehla guna resepi nih,rasanya pasti xmengecewakan..Alhamdulillah byk pahala kak Ratna/madihaa dpt hasil perkongsian ikhlas ni..Yerla kalo kita berkongsi sesuatu nih,kalo sampai kita mati org still duk guna pakai resepi nih,insyaAllah selagi tuh la pahala nya kita terus dapat..Oklah aku letak half adunan yg aku wat ajer,kalo family yg ramai,leh la wat 1adunan mcm disini ya..

Bahan2

Cempedak Secukupnya
Minyak masak secukupnya"


Bahan2 batter

200 ml air
110 gm tepong gandum
25 gm tepong beras
50 gm marjerin
1/2 sudu kecil serbuk kunyit(Aku xletak)
3/4 sudu kecil garam

Cara2 menyediakan
1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata & halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana masukkan cempedak ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan cempedak yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
3. Goreng cempedak ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos. Hidang di atas pinggan beralas paper towel & hidangkan..

2 comments:

izahdaut said...

amnoii amboii lomantiknyaaa.. hahaa... weh musim ke cempedak kat sana. kat sini susah je nak nampak. meh 10 ketui

YANA SHAIFUL said...

Salam Ct..

wanginyaa..bau cempedak smpai kat sini haa..:=)